İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanıklı davada, eski Maltepe Askeri Lisesi Komutanı Albay Kadir Canpolat'ın savunması alındı.
Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, 54'ü tutuklu ve 8'i tutuksuz sanık ile taraf avukatları hazır bulundu.
Kimlik kontrolünün ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, tutuklu sanık Canpolat, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in derdest edilmesi girişimi ve darbe teşebbüsünün yaşandığı gece diğer sanıklarla hareket ettiğine ilişkin suçlamalarla ilgili savunma yaptı.
Sanık Canpolat, 15 Temmuz günü, kapatılan Maltepe Askeri Lisesindeki devir teslim töreninin ardından okulun yeni komutanı tutuklu sanık Ufuk Gökşen'le İzmir'de gezerken akşam saatlerinde sosyal medyada askerlerin İstanbul'da sahaya indiğine dair ve terör olaylarına ilişkin bazı haberler okuduğunu belirterek, terör örgütü PKK'nın bazı şehirlerde eylem yapacağına yönelik istihbarat raporlarından bilgisi olduğundan, İzmir ya da bazı karargahlara "saldırı olabilir" düşüncesiyle, sağlıklı bilgi almak için Ege Ordusu Komutanlığına gitme kararı aldığını savundu.
"Lanet olası sıkıyönetim direktifini gördüm"
Sanık Gökşen'le kimlik ve araç kaydı yaptıktan sora ordu karargahı nizamiyesinden giriş yaptıklarını, karargaha sızma gibi bir durumun olmadığını öne süren Canpolat, Harekat İstihbarat Başkanlığında kimsenin olmaması ve ışıkların kapalı olması nedeniyle karargahtan ayrıldıklarını söyledi.
Maltepe Askeri Lisesine geldikten sonra kışla misafirhanesine bıraktığı sanık Gökşen'den, bazı eşyalarını almak için komutanlık odasının anahtarını alarak odasına gittiğini ileri süren Canpolat, şunları kaydetti: "Karargaha döndüğümde beni karşılaması gereken nöbetçi amirin Ege Ordusu Komutanlığına gittiğini öğrendim. Bu esnada, Astsubay Şahin Öztürk bir zarfla bana geldi. İçine açıp baktığımda sözde lanet olası sıkıyönetim direktifini gördüm. Bu sırada Albay Murat Alparslan da beni arayarak bir kısım personel ve öğrencinin Ege Ordusuna çağrıldığından bilgimin olup olmadığını sordu. Ben de 'Bilgim yok.' dedim. Komutanlığı askeri hattan aradım ancak kimseye ulaşamadım.
Okul karargahında televizyondan gelişmeleri takip ettim. Daha sonra okul karargahına gelen Albay Ufuk Gökşen ile bilgi almak için yeniden Ege Ordusu Komutanlığına gittik." Tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser ile kısa süreli yaptığı görüşmede Eser'in, "Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile tasfiye edilecek bazı generaller bu işe kalkışmış." demesinin ardından darbe girişiminin kimler tarafından yapıldığını net şekilde anladığını öne süren sanık Canpolat, komutanlığa gittiklerinde Maltepe Askeri Lisesindeki askeri personeliyle karşılaştığını ancak onlarla ortak hareket etmediğini savundu.
"Binbaşıda gece görme bozukluğu vardı"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarının ardından darbe girişimi olduğunu anladıktan sonra 01.00 sıralarında evine gittiğini öne süren Canpolat, Ege Ordusu Komutanlığına giderken araçlarındaki silahlara ilişkin ise şu beyanlarda bulundu:
"Astsubay Şahin Öztürk'e aracın ve silahların hazırlatılması emrini verdim. Bize dışarıda tehdit arttığında askeri araçlarda silahlı bir muhafız ya da silah bulundurulması emrini Ege Ordusu Komutanlığımızdan daha önceden almıştık. Biz de göreve gittiğimizde silahları yanımıza alıyorduk. Araçta ne kadar silah olduğunu net olarak hatırlamamakla, 4 AK-47 modeli silahın olduğunu hatırlıyorum. Karargaha gittiğimizde silahları araçta bıraktık. Benim de üzerinde tabancam yoktu."
Orgeneral Recep'in derdest edilmesine yönelik suçlamalara ilişkin beyan veren sanık Canpolat, "Konuyla ilgili bilgi sahibi değilim. Ordu Komutanı'nı almaya gelen helikopterlerden de bilgim yok. İnanın, helikopter pistinin yerini bile bilmiyorum. Kışlaya o gün giden Binbaşı Durmuş Ali Vurkun'da (tutuklu sanık) gece görme bozukluğu vardı. Bir diğer asker, yıl boyunca yapılan atışlarda başarı elde edemedi. Bir diğeri Orgeneral Recep'in karargahtaki odasının yerini bilmiyor. Benim hiçbir özel yeteneğim yok. Bunlarla mı Orgeneral Recep derdest edilecekti?” ifadelerini kullandı.
FETÖ ile bağı olduğuna ilişkin iddiaları reddeden sanık Canpolat, komutanlık yaptığı dönemde FETÖ ile bağlantısını tespit ettikleri bazı askeri öğrencilerin ailelerinin de rızasıyla okuldan ilişiğinin kesildiğini savunmasına ekledi.
Mahkeme heyeti, oturuma öğle arası verdi.
İddianame
İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.
Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.
Sanıklar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.
YORUMLAR