İzmir’e kentsel dönüşüm uyarısı

Çanakkale'de art arda yaşanan depremlerin ardından İzmirli müteahhit ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri, İzmir ve kentsel dönüşüm hakkında görüşlerini belirtti

İzmir’e kentsel dönüşüm uyarısı

Çanakkale'de art arda yaşanan depremlerin ardından İzmirli müteahhit ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri, İzmir ve kentsel dönüşüm hakkında görüşlerini belirtti

İzmir’e kentsel dönüşüm uyarısı
09 Şubat 2017 - 11:15

İzmir'de kentsel dönüşümün çok konuşulmasına rağmen bir türlü istenen şekilde gerçekleştirilemediğini kaydeden Çiçek Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiçek, kentin dörtte üçünün bir an önce yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

İzmir'in, gecekondu ve plansızlığın en fazla öne çıktığı kent olduğunu dile getiren Çiçek, "İstanbul ve Ankara'da da gecekondu alanları var; ancak oralarda yenilemeye bizden çok önce başladılar ve işleyen bir süreç mevcut. Fakat İzmir'de bu yönde bir gayret de görmüyoruz. 'Eskiyi yık, yerine yenisini yap' mantığıyla kentsel dönüşümü gerçekleştirmeye çalışıyoruz ki; bu da geçerli bir yöntem değil. Geleceğe yönelik planlı bir ilerleme yok. Kentsel dönüşümde ciddi bir atılım olduğu takdirde, şirket olarak biz de müdahil oluruz. Örneğin, Bostanlı ve Üçkuyular arasındaki sahil hattındaki alan 40 - 50 yıllık binalardan oluşuyor. Bu binaların tümü ciddi risk taşıyan yapılar. İzmir'in bir an önce bu konuda planlamalarını yapıp, sosyal donatı alanlarını içinde barındıran ada bazındaki kentsel dönüşümü gerçekleştirmesi gerekiyor" diye konuştu.

"İZMİR'DE KAT EDİLECEK MESAFE VAR"

Kentsel dönüşüm konusunda İzmir'de kat edilecek önemli mesafe bulunduğunu aktaran Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer de bu konuda İzmirli inşaat firmalarının güç birliği oluşturması halinde sektör ve kent adına daha sağlıklı adımlar atabileceğinin altını çizdi.

1980 yılına dek binaların insan gücüne dayalı inşa edildiğini ve daha dayanıksız olduklarını vurgulayan Tanyer, "1980 yılından sonra belediye ve inşaat mühendisleri odasının çalışmaları sonucunda denetimler arttı. İzmir denetim anlamında önemli bir noktada. 1990 yılından sonra kullanılan malzeme kalitesinin artmasıyla daha kalıcı ve sağlam binalar yapılmaya başlandı. 2007 yılından sonra yapı denetim şirketleri devreye girdi. İnşaat firmaları da daha nitelikli projelere imza atmaya başladı" dedi.

"İZMİR YÜZDE 80 ORANINDA DÖNÜŞÜME MUHTAÇ"

İzmir'de ekonomik ömrünü tamamlamış çok sayıda eski binanın bulunduğunu aktaran Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı ise şunları söyledi: 

"Yeni üretilen konutların fiyatının bu yüzden çok arttığı düşünülebilir. İzmir uzun süredir bu artışı bekleyen bir kentti. Dünyada nüfusu ölçülebilen hiçbir kentin nüfusu, İzmir'deki kadar hızlı artış oranı göstermiyor. Artan nüfus, talebi de beraberinde getiriyor. Kent merkezinde ise uygun arsa bulmak artık kolay değil. Bu nedenle kentsel dönüşümün bir an önce yapılması gerekiyor. İzmir yüzde 80 oranında kentsel dönüşüme muhtaç. Bir deprem yaşanması halinde büyük can ve mal kayıpları yaşanacak. Bunun önüne geçilmesi için gerek, bir an önce uygulamalara başlamalı. Öncelikle tüm bireylerin kentsel dönüşümün faydalarına inanması gerekiyor. Bir kenti planlarken 100 yıl yaşanacak şekilde planlanması gerekiyor."


YORUMLAR

  • 0 Yorum