İzmir Hala Depreme Hazırlıksız

İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, “İzmir’deki binaların yüzde 15’i 2001 sonrası yapılan binalar. Diğerlerinin yüzde 85’i hem eski hem 2007’de çıkan deprem yönetmeliğine uymuyor” dedi

İzmir Hala Depreme Hazırlıksız

İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, “İzmir’deki binaların yüzde 15’i 2001 sonrası yapılan binalar. Diğerlerinin yüzde 85’i hem eski hem 2007’de çıkan deprem yönetmeliğine uymuyor” dedi

İzmir Hala Depreme Hazırlıksız
03 Mart 2016 - 09:32

İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, İzmir'in binaların çoğunun yenilenmesi gerektiğini belirterek, "İzmir'deki binaların sadece yüzde 15'i, 2001 sonrası yapılan yeni binalar. Diğerlerinin yüzde 85'i hem eski hem de 2007'de çıkan deprem yönetmeliğine uymuyor" dedi. Kaçak yapılara karşı denetimlerin de artırılması gerektiğini vurgulayan Öziçer, "Binaların depreme dayanıklı olup olmadığı sıkı denetime tabi tutulmalı. İzmir'de şu an 1.5 milyona yakın bina var. Olası bir depremde ne olacağını kestiremeyiz. Sağlam binalar ya da belli semtler depremde ayakta kalsa dahi kentte kaos ortamı oluşur" diye konuştu.

"Ulaşım felç olur"

Jeofizik Mühendisleri Odası Bilim Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çoşkun Sarı ise olası bir büyük deprem sonucunda Narlıdere Narbel, Gürçeşme, Kadifekale ve Çamkule'de heyelan riskinin yüksek olduğunu söyledi. İzmir'deki yapıların yüzde 85'inin en az 30-40 yıllık olduğunu söyleyen Öziçer, "Bu binaların acilen yenilenmesi gerekiyor. Olası bir deprem durumunda facia yaşanması kaçınılmaz. Burada baktığımızda 2001 sonrası mevcut binaların yüzde 15'i yenilenmiş. Bunların da sadece yüzde 5'i 2007 yılında çıkan deprem yönetmeliğine uygun" dedi. İzmir'in gözde semtlerinden Alsancak'ın deprem sonrasında ayakta kalmasının bir anlam ifade etmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Sarı, "Kentin yüzde 65'i kaçak yapı. Bu yapılar yıkıldığı zaman bulundukları yerde yolları kapatacaklar. Bu nedenle ulaşım felç olacak. Kimse birbirine ulaşamayacak. Özellikle Kadifekale, Gürçeşme, Narbel ve Çamkule gibi bölgelere ekipler ulaşmak için yolları açmak zorunda kalacak" dedi.

Alternatif yol yok

Olası bir deprem anında kentte ulaşımı sağlayacak alternatif kaçış yollarının olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sarı, "Ancak ne yazık ki alternatif yollar heyelan riskiyle karşı karşıya. Buca'dan Konak'a gidişi sağlayan Gürçeşme yolu, yine Buca ile Bornova arasında ulaşımı sağlayan Şahintepesi yolu heyelan riski içinde. Bu durumda ulaşım sadece Karşıyaka ile Konak ve Bornova arasındaki bağlantıları sağlayan Altınyol ve Bayraklı Tünelleri ile Göztepe'ye ulaşımı sağlayan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı kalıyor. Bütün bir şehrin yükü de bu yollara bineceği için trafik felç olacak " diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum