Zehir tüccarları, gençleri ot havasındaki bu lanet uyuşturucuyla kandırırken, “Bir kereden bir şey olmaz” sözlerine sığınıyor. Oysa işin iç yüzü hiç de öyle değil. Üstelik bu sentetik uyuşturucu, ot falan da değil! Çocuk ve gençleri kandırmak için otlara emdiriliyor. Bir kez deneyen bir daha pençesinden zor kurtulabiliyor. İçenlerin ifadelerinde anlattıkları, videoları korkunçluğu gözler önüne seriyor. Uzmanlar, 3-4 yıldır Türkiye’de görülen ‘Bonzai’nin yarattığı etkiyi ancak birkaç sene sonra görebileceğimizin altını çiziyor. Neredeyse her gün gazete haberlerinde, televizyon programlarında karşımıza çıkmaya başlayan ‘Bonzai’ ile ilgili İzmir Emniyeti’nden hem detaylı bilgi aldık, hem de mücadeleyle ilgili yapılanları dinledik. Emniyet yetkilileri, ailelerin ve vatandaşların desteğiyle mücadelede her geçen gün biraz daha başarı elde edildiğini vurguladı, en çok da anne-babaları uyardı: “Ailelerin en çok söylediği şey, ‘Benim çocuğum yapmaz.’ Zaten ilk adım orada başlıyor. Ama birilerin çocuğu yapıyor. Genelde güvenilen, yakın görülen, ‘Zarar gelmez’ dedikleri arkadaşlıklarla başlıyor bu. Çoğu neyle karşılaşacaklarını bilmeden başlıyor.”
İzmir’in ‘Bonzai’ savaşıBu yılın ilk altı ayında yaklaşık 60 kilogram ‘Bonzai’ yakalanan İstanbul’dan sonra, İzmir 28.5 kilo ile ikinci sırada yer aldı. İzmir Emniyeti, ‘Bonzai’ ile savaşırken önce 12 bin personeline, yeni yeni tanınmaya başlanan ve ‘Bonzai’ olarak bilinen sentetik uyuşturucu hakkında detaylı bilgilendirme yaptı. Maddenin nasıl kullanıldığı, hangi görüntü ve şekillerde piyasaya sunulduğu, kamufle edilebildiği konusunda sayfalarca bilgi hazırlandı, teşkilat tüm detaylarıyla bilgilendirildi. İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, “2014’ün ilk altı ayında işlem yapılan 552 şahsın en az yarısı Narkotik Şube dışındaki polisimizin günlük uygulamalarındaki denetimlerde yakaladığı kişilere yapılan işlemlerden oluşuyor” dedi.
Birimler bilgilendirildi
Sentetik uyuşturucu ‘Bonzai’ için Narkotik Şube’de özel ekipler de kurduklarını anlatan Uzunkaya, özellikle riskli mahalleler ve okullarda çalışma yaptıklarını ve bu çalışmalarda başarı yakalandığını, yakalama oranında artış olduğunu vurguladı. Celal Uzunkaya, “Dört bakanlık, gençliğimizi tehdit eden yakın bir tehlike olarak ‘Bonzai’ üzerine uzmanlarla çalışmalar üretiyor. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak yol haritasıyla ülke genelinde ve ilimizde bir çalışma perspektifi oluşturulacak” diye konuştu.
Son üç yıldır artışta
Uzunkaya, ‘Bonzai’ hakkında şu bilgileri paylaştı: “İnsanımızın yakın tarihte duymaya başladığı bir uyuşturucu ismi. Halk arasında pek çok değişik adı var. Kimileri ‘Jamaika’ diyor, kimileri başka isim kullanıyor. Ama neticede sentetik bir uyuşturucu. ‘Bonzai’nin Türkiye’de son 2-3 yıldır kullanımı ve alan bulmaya dönük yaygın bir süreci oldu. İzmir’de 2010-2011’de tek tük ismini duyuyorduk ya da kişi bazlı içen karşımıza çıkıyordu. 2012’de sürekli bir artma gösterdi. 2013’te daha yüksek rakamlara ulaştı.”
Çocuklarımızı kurtarın
Celal Uzunkaya, ‘Bonzai’nin hangi aşamalardan geçtiğini de şöyle aktardı: “1 kilogram ‘Bonzai’ ile 50 kilogram içimlik üretiyorlar. Damıtılıp bazı bitkilere püskürtülmek suretiyle emdiriliyor. Yavşan otuna ya da Damiana çayına, çeşitli yaprak ve otlara püskürtülüyor, emdiriliyor ve sigarayla sardırılarak içiliyor. 1 kilogram ham ‘Bonzai’den 50 kilogram uyuşturucu elde ediliyor. Bunları da 2-3 gramlık içimlik olarak satıyorlar. Halk arasında ‘Meşe’ diyorlarmış. Fiyatının da oldukça düşük olması kolay erişimi sağlıyor. Sigara içimliği gibi içiliyor. Zaten uyuşturucu kullanımında en önemli sıkıntı bu çocukların önce sigara veya türevi içecekle başlatılmış olması. Alışkanlık oluşturması anlamında diğer uyuşturuculardan daha fazla etkin madde olduğu için öldürücülüğü de o yönde oluyor. Esrar içenlerin ve satanların uğrak yerlerinde ‘Bonzai’ye dönük yaygınlık var. Arkadaşlarımız, ailelerin, ‘Çocuklarımızı kurtarın’ bağrışlarının birçok semti dolaştığında duyuyorlar. Vatandaşlar oldukça duyarlı bu konuda. Onların tepkisini de arkamıza alarak mücadelemizin başarısı yükselecek. Bir zamanlar tiner, bali koklayıcılar vardı. Şimdi de gençlerin hedef kitle olarak seçildiği bir uyuşturucu bu. Türkiye’de en düşük yaş tespiti 11-12 ama 10 yaşa kadar düşüyor. Biz narkotik olarak 14’ün altına denk gelmedik.”
Yollarını mutlaka keseceğiz
Uzunkaya, mücadeleyle ilgili kararlılıklarını da şu sözlerle ifade etti: “O yolları keseceğiz. O alanlara yönelik çalışacağız. Bu konuda iyi çalışılması için ‘Bonzai’ hakkında iyi bilgi sahibi olunması lazım. Narkotik Şube’nin ilgili dedektifleri bunları biliyor, tanıyor ama binlerce polisimiz günde yüz binlerce yapılan kontrollerde hangi uyuşturucunun ne şekilde taşınabileceğini görse bile anlamayabilir. Biz bunu önlemek için öncelikle orijinal görünümü hali, hangi metot ve şekillerde kullanılabildiğini ayrıntılı bir şekilde tüm teşkilata, 12 bin personelimize tanıtım amaçlı ulaştırdık. Ayrıntılı bilgilerle tüm teşkilatımızı bilgilendirdik. 2014’ün ilk altı ayında işlem yapılan 552 şahsın en az yarısı Narkotik ekipleri dışında polisimizin günlük uygulama kontrollerinde alınmasıyla işlem yapıldı.”
BİLİNEN ETKİLERİ
Celal Uzunkaya, ‘Bonzai’nin bilinen etkilerini şöyle sıraladı: “Denge kaybı, bilinç yitimi, geçici körlük, zaman mekan kaybı, aşırı unutkanlık, nefes darlığı, konuşma zorluğu, kalp çarpıntısı, bilinç kaybı, ölüm korkusu, uçmuşluk hissi, düşme korkusu, erken yaşlanma, zihin ve hafızanın çökmesi, yüksek derecede uyuşturma, vücutta sivilcelenme, aşırı agresiflik, fizyolojik olarak özelikle böbreklerde ve beyin hücrelerinde kalıcı ve ölümcül hasarlar.”
300 ÇEŞİT HAMMADDE KULLANILIYOR
İzmir Emniyeti Narkotik Şube uzmanları sonu mutlaka ölümle sonuçlanan etkileri olduğunu ifade ettikleri sentetik kannabinoidin (Bonzai) gençler üzerindeki korkunç hasarlarının 2-3 yıl içinde Türkiye’de daha fazla görüleceğinin altını çizdi. Uzmanlar, başka hastalıkları tetiklediğini, ölümün yavaş yavaş geldiğini söyledi. Özellikle çocuk ve gençleri ‘ot’ görüntüsüyle kandıran zehir tüccarlarının daha çok yakın arkadaş çevreleri yoluyla gençlerin beynine girdiğini vurgulayarak, “Bonzai’de 300 çeşit hammadde kullanılıyor. Bir kere deneyenin ‘Temizlendim’ dedikten sonra bile kurtulması çok zor olabiliyor. Bize kullanıcı, hatta satıcılar bile, ‘Gençleri kurtarın’ diye geliyor” dedi.
ZEHİR TÜCCARLARININ KORKULU RÜYASI RONA
Narkotik Şube’nin özel ‘Bonzai’ ekiplerinin öyle bir üyesi var ki, o da hiç affetmiyor. 2 yaşındaki Belçika kurdu Malines cinsi ‘Rona’, ekiplerle birlikte görev yapıyor. Dedektör köpek Rona, ‘Bonzai’ aramaları özel olarak yetiştirildi. Rona, hissettiği anda ‘Bonzai’yi kendi saklamış gibi zulalandığı yerden buluyor.
YORUMLAR