İzmir Ticaret Odası 70. Mimarlık Grubu üyelerinin tanışarak birlikte iş yapabilme yeteneğini geliştirmek ve kentte kaliteli projelerin altına imza atabilmek amacıyla kurulan Platform İZMİM, mimarların güncel sıkıntılarını, yeni nesil binaları, ticaret hayatında karşılaşılan engelleri konuşmak için düzenlediği toplantıların ilkini gerçekleştirdi. Can Franko'nun sahibi olduğu Adnanlar İnşaat'ın sanat salonunda gerçekleştirilen ve 30 kişilik bir mimar grubun dinleyici olarak katıldığı toplantıda söz alan Platform İZMİM Başkanı Alp Burkut, üye odaklı çağdaş, proaktif ve kolaylaştırıcı hizmet anlayışını iyileştirerek İzmir ticaret hayatının gelişmesi, kentin yöreleriyle birlikte yüksek yaşam kalitesine sahip, yerli ve yabancı yatırımcıların yaşam alanı olan bir dünya kenti haline gelmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.
Plancıların, mimarların ve de tüm tasarımcıların yaşadığı
sıkıntılara çözüm bulabilmek adına bu gibi toplantılarla her ayın ilk haftası
bir araya geleceklerini belirten Burkut “İzmir
adresimizdir. ‘İzmir için İzmir’den Mimarlık’ söylemi manifestomuz ve
hedefimizdir. Herkesin yıllardır biriktirdiği tecrübeleri var. Bu tecrübeleri
platformumuz aracılığıyla birleştirebilirsek tüm dünyada işler yaparız” dedi. Belediyeler ile Çevre ve
Şehircilik Bakanlığı'nın imara yönelik yönetmeliklerinin temel tasarım ilkeleri
doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Burkut, kamu
kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve baş aktör
olarak da ticaret yaparak en önde her türlü risk ile baş başa olanların
işbirliği ile bunun mümkün olduğunu söyledi.
Mimarlığın, ticaretin ve sağlıklı yapıların konu alındığı toplantıda daha önceden belirlenen 2 konuşmacı uzmanlaştıkları alanlarda katılımcıları bilgilendirdi.
Almanya'da doktorların ve mimarların ortak çalışmasının ürünü olan “Yapı Biyolojisi”nin kentsel dönüşüm yasası ile sağlıklı binaların önem kazandığı Türkiye'de de konuşulabilir olmasının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Türkiye Yapı Biyolojisi & Ekolojisi Enstitüsü kurucularından And Akman, katılımcıları uzmanlığını yaptığı mimari konu hakkında bilgilendirdi. Almanya'da bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen ve yapılarda hastalığa sebep veren nedenlerin araştırılması amacıyla gündeme gelen Yapı Biyolojisi'nin Türkiye'de uygulanabilirliği masaya yatırıldı. Kapalı ortamların insanların sağlığı üzerinde yarattığı sorunlara değinen Akman “Bugün artık vaktimizin yüzde 90'ını kapalı, yapay çevrelerde, yani yapı içlerinde geçirdiğimizden dolayı, mekanlar sağlığımızı belirleyen en önemli ortamlar olmuşlardır. İşte yapı biyolojisi, bu iç ortamları düzenleyerek hastalanmadan sağlıklı kalmamızı hedefler. Yapı biyolojisinin ana amacı, yapıdan kaynaklanan ruhsal ya da bedensel bir hastalığı tedavi etmek zorunda kalmak yerine, yapıyı bizi hasta etmeyecek şekilde tasarlamaktır” dedi. Alman Yapı Biyolojisi Enstitüsü'nün (IBN) partneri olarak kurulan ve sağlıklı bireyler yetiştirmek amacıyla görev yapan Türkiye Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü'nün benzer konularda çalışmaları olduğuna dikkat çeken Akman şunları söyledi: “Yapı biyolojisini Almanya’da Sağlık Bakanlığı destekliyor. Amacı bireylerin hastalanmaması ve dolayısıyla tedaviye ihtiyaç duymaması. Daha az hasta gelsin istiyorlar. Hastalanmamızın aslında 2 nedeni var. Birincisi sağlıksız beslenme ikincisi kapalı ortam. Yaşamımızın yüzde 90’ı kapalı mekânlarda geçiyor. Dolayısıyla mimarlara görev düşüyor. Malzemeden teknolojiyi nasıl uygulayacağımız kararlara kadar sorumluyuz. Astım hastası bir çocuğun nasıl büyüyeceğini aslında biz belirliyoruz. Sağlıklı bir yaşam için gayret sarf etmeliyiz. Sağlıklı yapı malzemelerinin piyasaya girmesini sağlamak gerekiyor.”
TÜKETİCİYE BÜYÜK KOLAYLIK; TİM PLATFORM
Ulusal markalara eş değer bir platform yaratarak sektörde marka haline gelmek için çalışmalarını sürdüren Mimar Alpay Demirci ise TİM Platform hakkında katılımcıları bilgilendirdi. İnsanların “Hangi otele gideceğine, hangi şehirde kalacağına, hangi yemeği yiyeceğine internet üzerinde oluşturulan platformlar vasıtasıyla karar verdiğine dikkat çeken Demirce Mimarlığın sahibi Alpay Demirci, kurucusu olduğu TİM Platform hakkında katılımcıları bilgilendirdi. TİM Platform ile tüketicinin dijital dünyada gönlünden en çok geçen evi bulmasının kolaylaştığını belirten Demirci, yapı sektöründe faaliyet gösteren mimarlardan mal ve hizmet üreticilerine, uygulamacılardan tasarımcılara ve gayrimenkul alıcılarına kadar tüm paydaşları bir araya getiren tüm kullanıcıların her an bilgi girebileceği bir platform yarattıklarını dile getirdi. Demirci “Amacımız sektörde şeffaf ve güvenilir bir başvuru kaynağı olmak. Bu kaynaktan gayrimenkul alıcıları, gayrimenkul firmaları ve gayrimenkul tedarikçileri yararlanabilecek” diye konuştu. Reklamın olmadığı bir ortamda tarafsız ve gerçek bir bilgiye dayanan bir platform yarattıklarını dile getiren Demirci amaçlarının bir gün herkesin gayrimenkul satın alma kararını TİM'e bakmadan vermediği bir platform olmak olduğunu dile getirdi.
YORUMLAR