İZTO'dan 'Dijital Göçebe' atağı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yeni ülkeleri ve kültürleri keşfederken çalışma imkanı yakalayan 'Dijital Göçebeler'i İzmir'e çekmek için bir çalışma yapmayı hedeflediklerini belirtti.

İZTO'dan 'Dijital Göçebe' atağı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yeni ülkeleri ve kültürleri keşfederken çalışma imkanı yakalayan 'Dijital Göçebeler'i İzmir'e çekmek için bir çalışma yapmayı hedeflediklerini belirtti.

İZTO'dan 'Dijital Göçebe' atağı
31 Temmuz 2019 - 09:04

İzmir Ticaret Odası (İZTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yeni ülkeleri ve kültürleri keşfederken çalışma imkanı yakalayan 'Dijital Göçebeler'i İzmir'e çekmek için bir çalışma yapmayı hedeflediklerini belirtti.
İzmir Ticaret Odası temmuz ayı olağan meclis toplantısı İZTO Başkan Yardımcısı Yavuz Ateşalp başkanlığında gerçekleşti. Mecliste konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, yeni ülkeler keşfederken çalışma imkanı yakalayan insanları tanımlayan 'dijital göçebe' kavramı ile ilgili İzmir'de gerçekleştirmek istedikleri çalışmayı açıklayarak, dijital göçebeleri İzmir'e çekmek istediklerini söyledi.

Dijital göçebelerin en çok ziyaret ettiği ülkeler ve kentlerin genelde egzotik mekanlar olduğunu belirten Özgener, "Endonezya, Tayland, Hindistan Meksika hemen dikkat çekiyor. İzmir'in inovasyon ve girişimcilik kentine dönüşümü vizyonumuz kapsamında; Dijital Göçebe'lerin seyahat güzergahlarına İzmir'in eklenmesinin sağlanması, dolayısıyla İzmir'e geldiklerinde uygun ortamların kendilerine sunulması hususunda çalışmalar yapılması önem taşıyor" dedi.

İZMİR, 'DİJİTAL GÖÇEBE'LERİN GÜZERGAHINA EKLENECEK

İZTO olarak Temmuz ayında gerçekleştirdikleri Girişimcilik Zirvesi sonucunda yeni gelişen 'Dijital Göçebe' kavramı ile ilgili çalışmadan söz eden Özgener, "Tam zamanlı, yarı zamanlı, 'freelance' yani serbest çalışma, mobil çalışma, 'home office' yani evden çalışma, 'remote' yani uzaktan çalışma gibi kavramlar ile birlikte çalışma türlerine bir yenisi daha eklendi: 'Digital Nomad' yani 'Dijital Göçebe'. Kente yabancı girişimcileri ve dijital göçebeleri çekmek amacıyla; yabancı girişimcilere özel avantajlar sağlayan bir program geliştirilmesine yönelik lobi çalışmaları yapılmasının hedeflendiğini anlatan Özgener, bu özel avantajların başında; Girişimci Vizesi, Oturum ve Çalışma İzni alınmasındaki kolaylıklar ve barınma imkanlarının geldiğini söyledi.

KREDİ FAİZLERİNDE İNDİRİM MÜJDESİ

Türkiye ekonomisindeki son gelişmelerle ilgili yorumlarda bulunan Özgener, S-400'lerin Türkiye'ye teslimatının başlamasının ardından ABD ve NATO'nun buna vereceği tepkilerin piyasalar tarafından merakla beklendiğini söyledi. Özgener sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan açıklamalar Türkiye'ye sert bir yaptırım uygulanmayacağına olan inancı perçinledi. Bu gelişme doların genel olarak zayıflamasıyla dolar/TL'de düşüşe yol açtı. Hepinizin bildiği gibi yüksek faiz, iş dünyasının yatırım iştahının ve üretkenliğinin azalmasına neden oluyor. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın önündeki en büyük engel olan yüksek faiz, firmalarımızın uluslararası rakipleriyle eşit şartlarda yarışmasını zorlaştırıyor. Bu durumdan kurtulmak için Merkez Bankası geçtiğimiz hafta içinde bir hamle yaptı ve 4,25 puanlık faiz indirimine gitti. Merkez Bankası politika faizi yüzde 24'ten yüzde 19.75'e geriledi ve Merkez Bankası 1 haftalık repo oranlarında 4,5 yıl sonra faiz indirdi."

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan kredi faizleriyle ilgili müjdeli bir haber aldıklarını belirten Özgener, "Sayın Bakanımız, bu haftadan itibaren başta kamu bankaları olmak üzere kredi faizlerinde indirimlerin gerçekleşeceğini söyledi. Kredi faizlerinin inmesi, yatırım ve üretim ortamının iyileşmesi ve piyasaların canlanması açısından büyük önem taşıyor. Kredi almakta zorlanan ve ticari hayatını sürdürmek isteyen firmaların ticari hayatını sürdürmesine yönelik finansmana erişimi kolaylaştıracak yeni mekanizmalar ve araçlar geliştirilmesine de ihtiyaç duyuluyor" dedi.

İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK KENTİNE DÖNÜŞÜM

İzmir'in inovasyon ve girişimcilik açısından güçlü yönleri, sahip olduğu avantajlar, hizmet sağlayan kurumlar ve sağlanan hizmetlerle ilgili bilgi almasını sağlayacak bir tanıtım atağı hedeflendiğinden bahseden Özgener, "İzmir için ortaya konulan 'inovasyon ve girişimcilik kentine dönüşüm' vizyonunun, dünyadaki girişimcilik ekosistemi paydaşlarına aktarılması da çok önemli. İzmir'in turizmini arttırmaya yönelik faaliyetleri kapsamında; "İnovasyon Turizmi" stratejisinin ortaya konması da çok kritik. Yerel yönetimler ile işbirliği halinde, belirlenecek özel alanlarda girişimcilik kasabalarının oluşturulması hedefleniyor. Dünyada dijital göçebelerin uçak biletinden barınacağı yere, çalışacağı ortama kadar tüm ayarlamaları yaparak seyahatlerini organize eden tur şirketleri mevcut. Bu tür şirketlerin rotalarına İzmir'in de eklenmesini sağlayıcı faaliyetler yapılması da dijital göçebelik planlarımız arasında" diye aktardı.

'MODEL FABRİKA' PROJESİ

Bir diğer çalışma olan 'Model Fabrika'dan söz eden Özgener, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje kapsamında İzmir'de kurulması programa alınan 'KOBİ Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi' yani Model Fabrika konusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Odamız, EBSO ve İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında işbirliği yapılmasına karar verildi. Model Fabrika'nın, kamu-üniversite-özel sektör ortaklığında verimlilik artışından kaliteye, yalın üretimden dijital dönüşüme kadar birçok alanda işletmelere rehberlik yapma hedefi ile kurulması planlanıyor. Model Fabrika'nın, yerli firmalardan temin edilen tezgahlar ve robot sistemleriyle, Türkiye'nin milli teknoloji ve güçlü sanayi atılımına katkı sağlayacağı öngörülüyor. AB Bölgesel Güven Fonu'ndan İzmir Uygulamalı Yetkinlik ve Dijiital Dönüşüm Merkezi projesinde kullanılmak üzere 9 bin 900 milyon TL bütçe tahsis edildi. Bütçe kapsamında ödenecek masraf kalemleri; Model Fabrika'nın kurulumu için gerekli olan tüm teknik destek, makine ve ekipman, bina tadilat maliyetleri, Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi'nin içinde yer alacak sınıf ve ofislerin donatımına ilişkin maliyetler, Merkezde görevlendirilecek personelin maaşları, teknik gezi masraflarıdır" şeklinde konuştu.

İZMİR'İN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol'un son 5 yıl içerisinde yenilenebilir enerjideki kurulu güç artışında Avrupa'da Türkiye'nin üçüncü sırada olduğu hakkındaki açıklamasını hatırlatan Özgener, "Almanya ve İngiltere'nin hemen arkasındaki Türkiye, başından beri bu konuya çok fazla ilgi gösteren İspanya, Fransa ve diğerlerinin de önünde. İzmir olarak rüzgar, güneş, jeotermal, dalga ve benzeri temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarında ciddi potansiyelimiz bulunuyor. Kent olarak yenilenebilir enerji pastasından daha çok pay alabiliriz" dedi.

Öte yandan, turizm işlerinin iyi gittiğini vurgulayarak, Kurban Bayramı tatilinin uzatılmamasını temenni ettiğini söyleyerek sözlerini bitirdi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum