Reklam

Kadınların gözde mesleği "Ölü Yıkayıcı"

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Halk Eğitim Merkezleri tarafından bayanlara yönelik açılan ölü yıkama kursu büyük ilgi görüyor.

Kadınların gözde mesleği "Ölü Yıkayıcı"

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Halk Eğitim Merkezleri tarafından bayanlara yönelik açılan ölü yıkama kursu büyük ilgi görüyor.

Kadınların gözde mesleği "Ölü Yıkayıcı"
15 Ağustos 2014 - 12:25

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Halk Eğitim Merkezleri tarafından bayanlara yönelik açılan ölü yıkama kursu büyük ilgi görüyor. Müftülüklerde görevli eğitmenler tarafındanv erilen kursa farklı yaş gruplarından kadınlar katılıyor. Eğitimde, kefenleme konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için kursiyerler üzerinde uygulama yapılıyor. Kursiyerlerden birisi masaya yatırılarak daha önce hazırlanan bezlerle kefenleniyor. Kursiyerler, derste anlatılanları evlerinde oyuncak bebekler üzerinde uyguluyor. Kursta verilen eğitimlerle özellikle kırsal bölgelerde yaygın olan cenaze yıkama ve kefenleme esnasında yapılan yanlış uygulamaların da engellenmesi amaçlanıyor.

Geçen yıl sonu ilk kez açılan, "Cenaze yıkama elemanı yetiştirme kursu"nakadınların büyük ilgi gösterdiğini belirten Konak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yasin Öztürk, "İlk açılan kursa katılan 150 kadın eğitim sertifikalarını aldılar. Şu anda 50'yeyakın kadın kurs görüyor. Kursa katılmak için çok sayıda bayan sıra bekliyor. Eğitim sertifikasını alan kadınlar devlet veya özel hastanelerde görev yapıyor" dedi.

KADINLARDAN BÜYÜK TALEP

Diyanet İşleri Başkanlığı, kadınlardan gelen büyük talep güzerine geçen yıl Eylül ayında, "Cenaze yıkama elemanı yetiştirme kursu" açmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşma yaptı. Yapılan anlaşmadan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim Merkezleri'nde kurs verilmeye başlandı. Açılan kursa her yaştan kadının katıldığını ve yeni kazanç kapısı oluştuğunu belirten Konak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yasin Öztürk, "Cenaze yıkama elemanı yetiştirme, yani gassal kursuna bayanlar büyük ilgi gösterdi. Ahirete irtihal eden vatandaşlarımızın usulüne uygun definlerinin sağlanması ve dini vecibelerinin yerine getirilmesi konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla açmış olduğumuz kadınlara yönelik kurs sonunda eğitim sertifikası veriyoruz. Kursu bitiren kadınların, özellikle köylerde yıkama ve kefenleme işlemini yerine getirirek ihtiyaca cevap verecekler. Bir hafta içinde kursiyerlere 32 saat eğitim hizmeti veriliyor" dedi.

KURSA HER KESİMDEN KADIN KATILIYOR

Açılan, ""Cenaze yıkama elemanı yetiştirme kursu" na üniversite mezunukadınların yanı sıra ev hanımlarının da bulunduğunu belirten Konak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yasin Öztürk, "Özellikle ihtiyaç sahibi bayanlar bu kursa büyük ilgi gösteriyor. Yeni kazanç kapısı arayışına giren bayanların ilgi gösterdiği kursa katılımların ileride daha fazla olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Verilen eğitimler

a) Ölüm ve Yaşam :2 saat

b) Abdest ve Gusul : 3 saat

c) Cenaze ile ilgili temel kavramlar : 4 saat

d) Şehitlik ve şehit cenazesi : 2 saat

e) Cenazenin yıkanması : 3 saat

f) Kefen ve kefenleme :2 saat

g) Cenaze namazı ve duaları : 3 saat

h) Cenazeyi taşıma ve defin işlemleri: 3 saat

ı) Uygulamalı cenaze yıkama ve kefenleme işlemleri : 3 saat

YORUMLAR

  • 0 Yorum