Reklam

Kılıçdaroğlu, “Işid bir terör örgütüdür"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu gazetecilerin IŞİD, HSYK seçimleri, “Rant Partisi” AKP’nin Torba Yasa’yı çıkarmak isterken TBMM’de yaşananlarla ilgili sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, “Işid bir terör örgütüdür"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu gazetecilerin IŞİD, HSYK seçimleri, “Rant Partisi” AKP’nin Torba Yasa’yı çıkarmak isterken TBMM’de yaşananlarla ilgili sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, “Işid bir terör örgütüdür"
09 Eylül 2014 - 15:14

-“Işid bir terör örgütüdür. Işid terör örgütünün elindeki silahların önemli bir kısmı Türkiye’den giden silahlarsa, her şeyden önce hükümetin oturup kendisini sorgulaması lazım. O silahları kime gönderdin?”

-“Biz CHP olarak Ortadoğu politikasının yanlışlığını da, mezhep eksenli bir dış politikanın ülkeyi bataklığa sürükleyeceğini de defalarca ifade ettik.”

-“AKP bir rant partisidir. Rant partisi olduğu için İstanbul’la ilgili, belediyelerin alanlarını zaman zaman değiştirmek için kararlar alıyor.”

-“Eğer bir hakim ve savcı iktidar kendilerine mali olanaklar sağladı diye iktidarın lehine karar verecekse, o gerçek anlamda hakim ve savcı değildir.”

-“ HSYK seçimi yapılacak. Neden hükümete gidiyorsunuz? Seçimi hükümetle mi yapacaksınız?

-“Benim listemi desteklerseniz sizin maaşlarınıza zam yapacağım. Kimse kusura bakmasın bunun adı siyasal rüşvettir.”

-“Ortadoğu’da Işid’a karşı yapılacak uluslararası operasyonda Türkiye’nin yer almasına karşı çıkmayız. Böyle bir karar alınır ve bu karar konusunda ana muhalefet partisinin görüşü öğrenilmek istenilirse elbette buna icabet ederiz”

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu CHP’nin kuruluşunun 91. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda görüşlerini açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını da şöyle yanıtladı;

Soru- Işid’e karşı bir operasyondan bahsediliyor. Çekirdek kadrodan, Türkiye’nin de bunun içerisinde yer alıp yer almayacağıtartışma konusu. Tavrını belirlemeye çalışıyor iktidar mı kullanılacak, askeri bir müdahale mi olacak? Sizin ve partinizin bu konudaki duruşu ne olacak? Önümüzdeki günlerde hükümete yönelik bir çağrınız olacak mı?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Işid bir terör örgütüdür. 49 diplomatımız şu anda Işid’in elinde rehin. Hükümetin bir basiretsizliği var. Işid’a terör örgütü demekten çekiniyor, korkuyor. Bu konuda çok net ve açık bir tavır almış değil. Bütün ülkelerin gördüğü kaygıyı adeta Türkiye Cumhuriyeti görmüyor. Dışişleri Bakanlığının, Başbakanın bu konuda daha aktif olması lazım.

Biz CHP olarak Ortadoğu politikasının yanlışlığını defalarca dile getirdik. Işid terör örgütünün elindeki silahların önemli bir kısmı Türkiye’den giden silahlarsa her şeyden önce hükümetin oturup kendisini sorgulaması lazım. O silahları kime gönderdin?

Mezhep eksenli bir dış politikanın ülkeyi bataklığa sürükleyeceğini defalarca ifade ettik. Biz bataklık deyince onlar normal bataklık anladılar. Diplomasiden de bu kadar yoksunlar. Üzülerek söylüyorum ama gerçek bu.

Soru- Mecliste görüşmeleri devam eden Torba Kanunla ilgili CHP’li belediyeye ait olan bir finans merkezi arazisinin iktidar partisine geçmesi söz konusu. Buna ilişkin değerlendirmeniz nedir? İkinci olarak da; partide önemli görev üstleneceği tahmin edilen bir isim PM’de dışarıda kaldı. Murat Özçelik. Onunla ilgili tasarrufunuz ne olacak acaba?

Kemal KILIÇDAROĞLU- AKP bir rant partisidir. Rant partisi olduğu için İstanbul’la ilgili, belediyelerin alanlarını değiştirmekle ilgili zaman zaman kararlar aldığını biliyoruz. CHP’li bir belediyenin gelir kaynaklarını kısıp, o kaynakları başka alanlara nasıl aktarırız onun arayışı içindedir. Yeni bir olay değil. Daha öncede buna benzer olaylar yapıldı. Biz itirazlarımızı yaptık. Ama sonuçta çıkan karara bakacağız. Hukuk açısından bakacağız. Anayasaya aykırılık varsa Anayasa Mahkemesine taşıyacağız.

Sayın Murat Özçelik önemli bir diplomat. Sadece şunu söyleyeyim, partimizde iki diplomat arkadaşımız daha var. Onlardason derece değerli. Gerek parlamentoda gerek MYK’da görev yaparken arkadaşlarımız görevlerini layıkıyla yerine getirdiler. Murat Beyden de yararlanacağız tabi. O da partimize katkı verecek. Murat Bey dışında da başka diplomat arkadaşlarda var. Onlarda zaten zaman zaman partimize katkı veriyorlar.

Soru- Ekim ayında yargıda önemli bir seçim bekleniyor. HSYK seçimleri. Bu kapsamda hükümetinde sıkı bir çalışma içerisinde olduğunu biliyoruz. Hakim ve savcıların özlük haklarının ve mali haklarının düzenleneceği açıklamaları gelmişti defalarca da. Bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakim ve savcılara seyyanen 1155 liralık zam yapıldığını açıkladı. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Eğer bir hakim ve savcı iktidar kendisine mali olanaklar sağladı diye iktidarın lehine karar verecekse o gerçek anlamda hakim ve savcı değildir. HSYK seçimi yapılacak. İtirazım şu; neden hükümete gidiyorsunuz? Birlik kurulu var galiba bunların… Hükümete niye gidiyorlar? Seçimi hükümetle mi yapacaklar? Yoksa yargıçlar ve savcılar kendi aralarında mı seçim yapacaklar? Kendi aralarında seçim yapacaklarsa Adalet Bakanının yanında, Başbakanın yanında işleri ne? Kimse kusura bakmasın ama bana benim listeni desteklerseniz sizin maaşlarınıza zam yapacağım. Bunun adı siyasal rüşvettir.

Hakimler ve savcıların karar alırken bu tür sürecin içinde ezilmelerini kabul edemiyorum ve onların kendi vicdanlarını dinleyerek, gerçek anlamda hakim ve savcıları HSYK’yaseçeceklerine inanıyorum.

Soru- Işid’e yönelik ortak bir operasyon söz konusu olması halinde Türkiye’nin bu operasyonda bulunması noktasında sizin net tavrınız ne olur. Aynı zamanda bu olasılık sizin Sayın Cumhurbaşkanıyla da görüşmenizin gerekçelerinden biri olarak değerlendirilebilir mi?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Ortadoğu’da Işid’a karşı yapılacak bir operasyon, uluslararası operasyonda Türkiye’nin yer almasına karşı çıkmayız. Çünkü Türkiye savunma açısından batı ittifakının bir parçası zaten. Karşı çıkmayız. Böyle bir karar alınır ve bu karar konusunda ana muhalefet partisinin görüşü öğrenilmek isteniliyorsa elbette buna icabet ederiz. Çünkü Türkiye’nin geleceği açısından önemli bir karardır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum