İzmir'in son yıllarda hızlı bir yapılaşma sürecine girdiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bina ve nüfus yoğunlukları artıyor ve yer değiştiriyor. Buna bağlı olarak araç sayısı da artıyor. Bugün İzmir'de trafikteki araç sayısı 1 milyon 300 bin civarına ulaştı. Bu artışlar kendini özellikle iş saatleri olmak üzere trafik yoğunluğu ve sıkışıklığı olarak gösteriyor" dedi. İzmir şehir merkezinin, coğrafi yapısı gereği Körfez çevresindeki dar yerleşim bandında geliştiğini söyleyen Demirtaş, Körfez çevresini dolaşan sahil bandındaki kara yolları ihtiyacı karşılamadığından yapılan İzmir çevre yolunun da iş saatlerinde kilitlendiğini söyledi. Demirtaş, "Temel mesele, İzmir kent merkezine gelen ve transit geçiş için kullanan araç sayısını azaltmak, alternatif ulaşım güzergahları ile trafiği merkezden uzaklaştırmak ve sürücülere yoğunluktan kaçış imkanı verebilmektir. Bu amaçla Odamız, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı döneminde, İnciraltı ile Çiğli arasında bir bölümü tüp geçit ve bir bölümü asma köprü olmak üzere İzmir Körfez Geçişi Projesini hazırlatarak kamuoyu ile paylaşmıştır. Proje kapsamında, İnciraltı-Çiğli arası Körfez Geçişi Projesi kapsamında Yenikale-Alsancak Limanı arası gemi geçişine izin verecek şekilde bir tüp tünel, tüp tünel kazısından çıkacak malzeme ile Körfez ortasında plajları ve EXPO simgesi DNA kulesi ile yapay bir ada, devamında Çiğli'ye kadar uzanan bir asma köprü önerilmişti" dedi.
"KENTİN KUZEYİ VE GÜNEYİ ARASI 6 DAKİKAYA İNECEK"
İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin, demiryolu ulaşımı da dahil edilerek 2012 yılı seçim döneminde, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Başbakan Binali Yıldırım'ın seçim vaadi olarak açıkladığı "35 İzmir 35 Proje" içerisine dahil edildiğini hatırlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmir Körfez Geçişi (İZKARAY) adını almış ve böylece bu tarihten itibaren bir devlet projesi haline gelmiştir. İzmir Körfez Geçişi Projesi, metropol kentin kuzey ve güney yakası arasında, şehir merkezine girmeksizin 6 dakika gibi çok kısa bir sürede ulaşımı sağlayacak, 31 kilometre sahil yolunda 19 kilometre, 55 kilometre uzunluğundaki çevre yolunda 43 kilometre kısalma olacaktır. Sayın Başbakanımızın geçtiğimiz aylarda açıkladı, 3 milyar 520 milyon TL olması öngörülen İzmir Körfez Geçişi Projesi için 2017 yılı içerisinde yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkılması 2023 yılına kadar tamamlanması bekleniyorö dedi. Projenin gerçekleşmesi öncesinde liman yaklaşım kanalı, körfez sirkülasyonu ve liman yaklaşım kanalını açma esnasında ortaya çıkacak malzemeden yapılacak yapay ada ile entegre edilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, "Ayrıca tünel ile köprünün birleşme noktasındaki ada üzerinde simgesel bir yapı, rekreasyon alanları ve plajlar yaratılması projeye bir zenginlik katacak, İzmir halkının deniz ortasında keyifle zaman geçirebileceği bir alan yaratacak."
"PROJELER HAYATA GEÇMEZSE BUGÜN YAŞANAN TRAFİĞİ MUMLA ARARIZ"
İzmir trafiğinin bu günkü durumunun yeni kent merkezindeki kuleler ve kentin diğer bölgelerindeki gayrimenkul projeleri tamamlandığında mumla aranacağını vurgulayan Demirtaş, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürütmekte olduğu Ulaşım Master Planı bu açıdan çok öneli. Odamız 2 yıl önce 'İzmir Kıyı Kesimi Ve Kent Merkezi Tünelleri Fikir Projesi'ni kamuoyu ile paylaştı. Buradaki amaç kent içerisinden geçen transit yolların tüneler ile yer altına alınmasıö dedi. Böylelikle hem kent içi trafik rahatlayacağını hem de yol ve meydanların önemli bir bölümünün yaya, bisiklet ve tramvay gibi daha çağdaş ve insancıl kullanım alanlarına döneceğini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
"Projemizde Üçkuyular Arabalı Vapur İskelesi önü, Mustafa Kemal Sahil Yolu, Konak, Mürselpaşa, Şehitler Caddeleri arasındaki ana akslarda trafik yer altına alınıyor. Liman viyadükleri kaldırılıyor. Mustafa Kemal sahili komple yayalaştırılıyor, Alsancak Gar meydanı ve Vahap Özaltay meydanı yayalaştırılıyor. Bu projelerle birlikte Körfez geçişinin de tamamlanmasıyla tüm transit geçişler yer altına alınmış olacak. Ancak bu projeler de yetmez. İzmir çevre yolu şu an tıkanma noktasında. Bunun için 3. çevre yolunu şimdiden tasarlamamız gerekiyor, tüm bu karayolu projelerinin yanında mutlak suretle metro ve raylı sistem ağının yaygınlaştırılması ve deniz ulaşımının daha etkin kullanılması sağlanmalı."
YORUMLAR