İki ay önceki maden faciasında 301 işçinin can verdiği Soma’da, bu kez de ‘pnomökonyoz’ hayaleti dolaşıyor. İmbat Madencilik’te çalışan bir grup işçi, iddiaya göre hastaneye gönderildi. Soma Devlet Hastanesi’nde bu işçilere, “Tozlu ve dumanlı yerlerde bulunması, solunum sağlığı açısından uygun değildir” şeklinde rapor verildi. Genç yaşta akciğer hastalığına yakalanan işçiler, yer üstünde çalıştırılmak yerine, istifa dilekçesi imzalattırılarak işten çıkarıldı. O işçilerden dördü, dün Çapa Tıp Fakültesi’nde muayene oldu. Muayene sonucunda işçilerin ‘pnomökonyoz’ olduğu tespit edilirse Soma’da ikinci bir felaket yaşanabilir.
Soma’daki İmbat Madencilik'te çalışan işçiler birkaç ay önce rutin sağlık kontrolüne gönderildi. Yapılan kontrol sonrası bir grup işçinin akciğerlerinde problem olduğu anlaşıldı. O işçilerde biri de, yedi yıldır yer altında usta yardımcısı olarak çalışan Hüseyin Satıcı’ydı. Soma Devlet Hastanesi tarafından verilen raporda “Gürültüden korunarak çalışabilir. Tozlu, dumanlı ve havasız yerlerde bulunması, solunum sağlığı açısından uygun değildir. İş yeri şartlarına göre iş yeri hekiminin karar vermesi uygundur” denildi. Bir çocuk babası olan 40 yaşındaki Satıcı, bu rapor sonrası şirkete çağrılarak, işten çıkarıldı. Diğer arkadaşları gibi, kendisine “Sağlık koşullarım nedeniyle şirketten ayrılıyorum” şeklinde istifa dilekçesi imzalatılan Satıcı, 24 Haziran’da kapı önüne kondu. Satıcı, bronşit ve nefes darlığı gibi sağlık sorunlarının olduğunu ve akciğerlerindeki bu rahatsızlığın, çalışma ortamındaki taş ve kömür tozundan ileri geldiğini savunuyor.
Dokuz yıl boyunca Uyar Madencilik’te, son bir buçuk yıl da İmbat’ta ter döken 31 yaşındaki Yunus Gökçen de, 18 Haziran’da işten çıkarıldı. İki çocuk babası olan Gökçen, geçirdikleri rahatsızlık sonrası yer üstünde çalıştırılabilecekleri halde işten atıldıklarını belirtiyor. Sağlık durumundan ötürü ne bir başka madende, ne de bir başka iş yerinde kolaylıkla iş bulabileceklerini kaydeden Gökçen, “Sakıncalı görülüyoruz, artık hiç bir yerde çalışamıyoruz. Emeklilik hakkımızı alamayacağız” diyor. Hasan Bayram ise beş yıl İmbat’ta, sonra bir yıl da Soma Madencilik’te çalıştığını, kendisine astım, nefes darlığı ve bronşit teşhisi konduğunu ifade ediyor. Adını açıklamaktan kaçınan dördüncü işçi ise rahatsızlığı çalışmasını engellemediği halde işten çıkarıldığını kaydediyor.
TEDAVİSİ YOK
Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, işçileri, madencilere özgü meslek hastalığı olan ‘pnomökonyoz’ geçirip geçirmedilerini tespit için dün İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tedaviye götürdü. Kot kumlama alanındaki ‘silikozis’ hastalığıya da mücadele eden bu birimin, muayene sonunda vereceği rapora göre işçilerin meslek hastalığına yakalanıp yakalanmadıkları ortaya çıkacak.
Avukat Yıldız Ünver madencilerin maruz kaldıkları toza göre gelişen hastalığın bir tedavisinin olmadığını kaydederek, “İşçilerin hastalık ortaya çıktığı andan itibaren çalışma ortamından uzak kalması lazım. Kalıcı bir tedavisi yoktur. Çok genç yaşta insanlar kaybediliyor” dedi. Yıldız, hastalığın hangi evrede olduğunun saptanması, alınan rapor doğrultusunda da Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulması gerektiğini, maluliyetin yüzde 60 olması durumunda emeklilik imkanının bulunduğunu kaydediyor Ünver, sonra da maddi manevi tazminat ile baskı altında istifa ettikleri için işe iade davası açılabileceğini vurguluyor.
YORUMLAR