İzmir Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı'nda Makedonya kralı Büyük İskender'in isteği üzerine yaptırılan tarihi Kadifekale sur duvarlarının restore etti. Uygulamaya konulan proje ile Kadifekale surları onarılarak sağlamlaştırıldı ve temizlenerek kenti kuş bakışı gören, her gün çok sayıda turistin ziyaret ettiği Kadifekale'nin bu çalışmalarla adeta yüzü parladı.
Proje çalışmalarında sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar ve restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekip, bin 120 metre sur duvarı, 18 kule ve beş destek duvarında sağlamlaştırma ve temizleme; 1420 metrelik koruma amaçlı çevre duvarında ise onarım ve tamamlama çalışmaları yaptı. Sur Duvarları restorasyon çalışmasına başlanmadan önce, çok titiz bir çalışmayla sur duvarlarının yüksekliği, yüzeydeki yapıları, çevredeki ağaçlar gibi her şey farklı açılardan ölçüldü. Ayrıca yüzeyde görünen her taş parçası için tam ölçümler yapılıp çizimler buna göre gerçekleştirildi. Malzeme analizi ile sur duvarlarında kullanılan malzemeler net biçimde ortaya konulurken, hangi dönemde surlara ne tür müdahaleler, ekler yapıldığı da bilimsel ve sayısal olarak ortaya çıkarıldı.
BÜYÜK İSKENDER İSTEDİ
186 metre yüksekliğindeki antik adı Pagos Dağı olan bir tepe üzerinde bulunan Kadifekale, ilk defa MÖ.334 yılında Anadolu'yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender'in (MÖ. 356-323) isteği ile yapıldı. Kale, Roma döneminden sonra Ortaçağ'da Timur orduları tarafından 1402'de tahrip edildi; bunu İzmir'deki 1668 yılında olan deprem izledi. Kale'den günümüze pek az kalıntı gelebildi. Günümüze gelebilen kalıntılar, daha çok Ortaçağ'a ait. Ortaçağ kale duvarlarının altında yapılan araştırmalarda ise Helenistik döneme (MÖ. 330-MS. 20) ait duvar kalıntıları ile karşılaşıldı. Günümüze gelen kalıntılardan, kalenin moloz taş, kesme taş ve tuğladan yapıldığı anlaşılıyor.
YORUMLAR