Zonguldak’ ta özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen göçükte 9 madenci mahsur kaldı. Vali, "Göçük 03.00'te olmuş ancak gizlemişler, mahsur kalan madencilerin sesleri geliyor" dedi. Çalışma Bakanlığı ise madende 2013 yılında yapılan denetimler sonrası üretimin durdurulduğunu açıkladı. Saatler süren bekleyişin ardından maden ocağındaki göçükte mahsur kalan 9 maden işçisine sağ olarak ulaşıldı. Madenden çıkarılan işçiler hastaneye kaldırıldı.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ocak girişine yakın bir noktada ana galeri üzerinde tavan çökmesi sonucu oluşan göçükte mahsur kalan madencilerle irtibat sağlandığını ve sağ olduklarını söyledi. Alabaş, göçük açma çalışmalarının sürdüğünü belirtirken, Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibi, AFAD ve sağlık ekipleri de ocağa sevk edildi.
İŞÇİLERİN İSİMLERİ
Erol Civelek’in sahibi olduğu Erci Madencilik Şirketi’ne ait kömür ocağındaki göçüğün saat 02.00 sıralarında meydana geldiği belirtildi. Ocakta çalışan madencilerin, mahsur kalan 9 arkadaşlarını kurtarmak için göçük açma çalışmasına başladığı, ancak başarılı olamayınca öğleye doğru polise haber verilerek TTK tahlisiye ekibinden yardım istendiği bildirildi.
Ocakta mahsur kalan ve sağ oldukları belirtilen madenciler Yüksel Günbel, Ayhan Günbel, Cüneyt Karaünlü, Muhammet Kilitci, Mustafa Pazarbaşı, Murtaza Pazarcık, Taner Tutal, Müslüm Bayraklı ve Ferhat Mankır’ı kurtarma çalışmaları sürerken, yakınları da ocak önünde bekledi.
"MADENCİLERİN SESLERİ GELİYOR"
Valisi Ali Kaban, Dilaver Mahallesi'ndeki özel bir maden ocağında meydana gelen göçükle ilgili, "Göçük saat 03.00 sıralarında olmuş ancak maden ocağının sorumlu mühendisi konuyu gizlemiş" dedi.
Kaban, göçüğün gizlenmesinden dolayı olaydan geç haberdar olduklarını söyledi. Göçükte 8 ya da 9 madencinin mahsur kaldığını anlatan Kaban, şunları kaydetti:
"Göçük 03.00 sıralarında olmuş ancak maden ocağının sorumlu mühendisi konuyu gizlemiş. İçeride kalanlardan birinin babası saaat 11.40 civarında emniyetimize konuyu intikal ettirince haberdar olduk. Önlemler alındı. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve AFAD ekiplerimiz orada çalışmalar hızla devam ediyor. Mahsur kalan madencilerin sesleri geliyor. Şansımız, göçüğün ocağın çıkış kısmında olması. Göçüğün 20 metre derinliği var. Şu anda arkadaşlar çalışıyor. İşçileri canlı olarak çıkarmayı bekliyoruz."
Vali Kaban, olayın geç haber verilmesiye ilgili maden ocağı yetkilileri hakkında soruşturma başlattıklarını ifade etti.
"3 SAAT SONRA İŞÇİLERE ULAŞILACAK"
Göçüğün tarama faaliyetleri sırasında meydana geldiğini ve 20 metre olduğunu anlatan Kaban, "Mahsur kalan 9 işçi de sağ, 3 saate kadar kurtarılması bekleniyor. İşçilerle görüşülüyor, kurtarma ekipleri temas halinde. Yaralı da yok. Kurtarma ekiplerindeki mühendisler, '3 saat sonra işçilere ulaşacaklarını' belirtiyor" ifadesini kullandı.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da göçüğün özel maden ocağının giriş kısmında olduğunu, kurtarma çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini söyledi.
Alabaş, havalandırma boruları vasıtasıyla işçilerle iletişim kurulduğu bilgisinin kendilerine verildiğini kaydetti. Göçükte mahsur kalan işçilerin, Yüksel Günbel, Ayhan Günbel, Cüneyt Karagünlü, Muhammet Kilitçi, Mustafa Pazarbaşı, Murtaza Pazarcık, Taner Tutal, Müslüm Bayraklı ve Ferhat Mangır olduğu öğrenildi.
BAKANLIK: 2013’TE ÜRETİM DURDURULDU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Zonguldak’taki göçük olan maden ocağındaki üretimin bakanlık müfettişlerince 2013 Kasım ayında durdurulduğunu, göçüğün işletme yetkilileri tarafından zamanında bildirilmediğini açıkladı.
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Zonguldak’ta göçük meydana gelen özel maden ocağı Bakanlığımızca 2013 Kasım ayında yapılan teftişler sonucu üretim faaliyetleri durdurulan bir iş yeridir. Müfettişler bu tarihte yaptıkları inceleme ve teftişlerde; Havalandırma, merkezi izleme ve taşınabilir gaz ölçüm cihazlarına ilişkin eksiklikler tespit ederek üretimi durdurmuşlardır. İşletmeye de 14 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. Bakanlık Müfettişleri, durdurmaya esas tespit edilen bu eksikliklerin tamamlanması için işletmeye Mayıs 2014 tarihine kadar süre vermişlerdir. Bu süre içinde Bakanlık müfettişleri, Mart 2014 tarihinde ilgili ocakta kontrol amaçlı tekrar incelemelerde bulunmuş ve işverenin durdurma kararına uymayarak üretime devam ettiği tespit edilmiş ve yine 11 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. İlgili ocak üretimi halen durdurulmuş bir ocaktır.” denildi.
Öte yandan, 9 işçinin halen mahsur kaldığı göçüğün gece yarısı meydana geldiği ancak işletme yetkililerinin kurtarma ekiplerine haber vermediğinin de tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, müfettişlerin göçükle ilgili incelemelerini de sürdürdüğünü kaydedildi.
SAĞ OLARAK ULAŞILDI
Saatler süren bekleyişin ardından saat 16:20 civarında maden ocağındaki göçükte mahsur kalan 9 maden işçisine sağ olarak ulaşıldığı bildirildi. Madenden çıkarılan işçiler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
YORUMLAR