CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultaya tüzükteki 'çarşaf liste' uygulaması yerine 'blok liste' ile gireceği konuşuluyor. CHP liderinin bu yöntemle ekibini korumaya alacağı dillendiriliyor.
CHP ’nin olağanüstü kurultayı 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde ATO Kongre Merkezi’nde yapılacak. Kurultay öncesinde Kılıçdaroğlu ile parti içi muhalefet arasında ise taktik savaşı yaşanıyor. Kurultay kapsamında hem parti tüzüğünde değişiklik yapılacak he de genelbaşkan ve parti meclisi seçimleri yapılacak. CHP lideri, baskın kurultayla hem parti içi muhalefetin örgütlerde ve tabanda gerekli desteği almasını engellemeyi hem de bundan sonra partide muhaliflerin etkili olmasının önünü kesmeyi planlıyor. Parti içi muhalefetin genel başkanlığın yanı sıra PM için de mücadele edeceği kaydediliyor. CHP tüzüğüne göre parti meclisi seçimleri ‘çarşaf liste’yle yapılıyor. Kongre kararını açıklayan CHP Sözcüsü Haluk Koç kurultayda yönetimin belirlenmesinde blok liste ya da ‘çarşaf liste’ usulünün mü uygulanacağı yönündeki soruya “CHP kurultaylarında, son yapılan tüzük değişikliğinde de çarşaf liste uygulaması esastır. Ancak kongrenin akışı sırasında, yine tüzüğe göre blok liste ile seçime gidilmek istenirse verilen önerge değerlendirilir, oylamaya sunulur, karar verilir. Asıl olan çarşaf listedir” yanıtını vermişti. 2015 seçimleri öncesi rahat hareket etmek çatlak ses çıkmasını engellemek isteyen CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bu kurultaya ‘blok liste’yle gireceği dillendiriliyor.
Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun kurultay sırasında bir önergeyle blok liste talebinde bulunacağı ve böylece hem 60 kişilik CHP Parti Meclisi’ne muhalif üyelerin girmesini engelleyeceği hem de bazı genel başkan yardımcıları ile ekibinden önemli isimlerin liste dışı kalmasının önüne geçeceği konuşuluyor. Genel başkan adayı olduğunu açıklayan Muharrem İnce de parti yönetiminin blok listeyle seçime gideceği duyumunu aldığını söyledi.
ÖNSEÇİM, GÜÇLÜ GENEL SEKRETER
Kurultayda tüzük değişikliği de yapılacak. Kurultayda tüzükte yapılması planlanan en önemli değişikliği ise önseçim ile partide Önder Sav modeli olarak bilinen güçlü genel sekreterlik yapısının geri getirilmesi oluşturuyor. Ayrıca teşkilatları görevden aldıktan sonra 45 gün içinde seçim hükmünün değiştirileceği dile getiriliyor.
Çarşaf liste nedir?
Seçimlerden önce adaylar divana başvurarak aday olurlar. Aday olan tüm üyeler alfabetik olarak listelenir ve oy pusulası haline getirilir. Oy kullanma hakkı olan delegeler adayların isminin yazılı olduğu kutucuğu işaretler. Oylama bittikten sonra, sandıklar açılır ve oy pusulasındaki işaretli isimler birleştirme tutanağına geçirilir. Oylama sonunda en yüksekten en düşüğe doğru sıralama yapılır. Çarşaf liste yönteminde gruplar kendilerine yakın isimlerin seçilmesi için "anahtar liste" adı altında kendi adaylarının sıra numaralarını verdikleri ayrı liste çıkarabiliyor. Delegeler anahtar listeye bakarak, çarşaf listedeki isimleri numaralarına göre oylama da yapabilirler.
Blok liste nedir?
Çarşaf listenin aksine her grup kendi listesini hazırlayabilir. Listeler yarışır. Blok liste uygulamasında listedeki bir ismin çizilmesi mümkün. Ancak, bu yöntemde çizilen ismin yerine organize biçimde aynı ismin yazılması ise zor bir olasılık.
YORUMLAR