Hisarcıklıoğlu,“Mesleki eğitim çok önemli"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapıldı.

Hisarcıklıoğlu,“Mesleki eğitim çok önemli"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapıldı.

Hisarcıklıoğlu,“Mesleki eğitim çok önemli"
31 Ağustos 2014 - 12:37

İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun ilçede yaşanan mesleki eğitim sorunları ile ilgili olarak bir sunumda bulundu. İlçedeki mesleki eğitim sıkıntısına vurgu yapan Olgun, Torbalı Ticaret Odası’nın yaptığı Kongre Merkezi hakkında da Hisarcıklıoğlu’na bilgi verdi. Olgun’un sunumundan sonra konuşan Hisarcıklıoğlu ise, “Mesleki eğitim çok önemli, Almanya’daki gibi mesleki eğitim modeli üzerinde bir çalışma yapıyoruz. TOBB olarak mesleki eğitimi baştan sona ele alacak bir çalışma hazırlığımız var” dedi. Toplantının sonunda Olgun, Rifat Hisarcıklıoğlu’na ilçede üretilen ‘Torbalı Zeytin Kolonyası’ hediye etti

Konuşmasına Torbalı’nın ekonomik potansiyelini anlatarak başlayan Olgun, “İlçemizde 700 sanayi kuruluşu ve 2000 ticarethane faaliyet gösteriyor. İzmir’deki ilk 100 şirket arasında Torbalı’dan 13 firmamız var. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında 4 firmamız var. İzmir’in yıllık nüfuz artış hızı binde 13.8 iken Torbalı’nın 2013 yılındaki nüfus artış hızı 43.2 olarak gerçekleşti. Türkiye vergi rekortmenliği sıralamasında 5. sıradayız. Gelişmişlik açısında 77 vilayeti geride bıraktık. Mobilya ve makine imalat sanayinde ülkenin en önemli üretim üssü olan Torbalı’da vasıflı eleman sıkıntısı yaşanıyor. Vergi rekortmenleri vasıflı elaman bulamıyor” dedi.

Torbalı’nın mesleki eğitim üssü ilan edilmesi gerektiğini, ilçede kaynakçı, CNC operatörü, mobilya döşemecisi bulamadığını ifade eden Olgun sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İlçemizde 1960’lı yıllardan kalma Endüstri Meslek Lisesi’nde 1970 model CNC ler ile mesleki eğitim veriliyor. Nüfusunun yüzde 60'ı genç, 33 bin öğrencisi bulunan ilçede işsizlik değil, mesleksizlik sorunu yaşanıyor. Fabrika sahibi işçi arıyor, gençler iş arıyor.” dedi. İlçede meslek lisesinde açık bulunan mevcut bölümlerin kontenjanlarının tamamen dolu olduğunu kaydeden Olgun, “Sektörün çok fazla talebi olan yeni bölümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle mekatronik, mobilya teknolojisi, doğalgaz ve tesisat teknolojisi, kimya teknolojisi alanlarının açılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Yukarıda ilçenin gelişmişliğini rakamlarla anlatmaya çalıştım. Böyle bir ilçenin mesleki eğitim üssü ilan edilmesi gerekir. Çok sayıda meslek lisesi faaliyet göstermeli”

YORUMLAR

  • 0 Yorum