“İzmir farkı”nı daha ilk adımda hissettiler

Geçtiğimiz hafta üniversite eğitimi için ilk kez İzmir’e gelen 3 bin 800 üniversite öğrencisi, Otogar’da “güleryüzlü” gönüllüler tarafından karşılandı. Çorba ikramından sonra ücretsiz servislerle yeni okullarına ulaştırılan gençler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde verilen bu hizmetin diğer kentlerde de uygulanmasını istedi.

“İzmir farkı”nı daha ilk adımda hissettiler

Geçtiğimiz hafta üniversite eğitimi için ilk kez İzmir’e gelen 3 bin 800 üniversite öğrencisi, Otogar’da “güleryüzlü” gönüllüler tarafından karşılandı. Çorba ikramından sonra ücretsiz servislerle yeni okullarına ulaştırılan gençler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde verilen bu hizmetin diğer kentlerde de uygulanmasını istedi.

“İzmir farkı”nı daha ilk adımda hissettiler
06 Eylül 2014 - 16:04

İzmir Büyükşehir Belediyesi; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile ilçesinde kamu ve vakıf üniversitesi bulunan Balçova, Bornova, Buca, Çiğli ve Urla belediyeleri işbirliğiyle gerçekleştirdiği ‘İzmir Gençlere Kucak Açıyor’ projesi kapsamında, yeni eğitim öğretim yılında kazandıkları üniversitelere kayıt yaptırmak için İzmir’e gelen yaklaşık 3 bin 800 öğrenciyi Otogar’da karşıladı. Bu rakam 2012 yılında 3 bin 200, geçen yıl ise 3 bin 500 olmuştu.

Genç-yetişkin 100 gönüllü
Kentteki 7 üniversitenin yeni öğrencilerine yabancı oldukları kente ilk adım attıklarında destek vermek ve onlara içten bir ‘hoşgeldiniz’ demek amacıyla 5 yıldır yürütülen ‘İzmir Gençlere Kucak Açıyor’ Projesi, giderek daha geniş kitlelere ulaşırken büyük beğeni topluyor. Proje çerçevesinde üniversiteyi kazanıp İzmir’e gelen öğrenciler, projenin genç ve yetişkin yaklaşık 100 gönüllüsü tarafından İzmir Otogarı’nda 5 gün boyunca karşılandı. ‘Sıcak çorba’ ikram edilen üniversiteliler ile yakınları, daha sonra ücretsiz servislerle üniversitelerine ulaştırıldı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca Şifa, İzmir, Yaşar, İzmir Ekonomi, Dokuz Eylül ve Ege üniversiteleri ile Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde kurulan danışma masalarında üniversiteli öğrencilere, okula kayıt ve barınma konularında rehberlik hizmeti de verdi. Ayrıca gençlere, içerisinde kayıt yaptıracakları üniversitenin krokisi bulunan, ulaşım, (metro-otobüs-vapur güzergahları) barınma, kültürel-sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilme, sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal etkinlikler ile ilgili bilgiler içeren broşürler de dağıtıldı.

“Hiç yabancılık çekmedik”
Bilmediği bir kentte, alışkanlıklarından uzak yeni bir hayata başlayan gençler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İzmir Gençlere Kucak Açıyor’ projesi sayesinde kendilerini daha rahat hissettiklerini ve İzmir’deki yeni yaşamlarına güleryüzlü bir dost elinin güveniyle başladıklarını söyledi.

Üniversite öğrenimi için ilk kez İzmir’e gelen 18 yaşındaki Mehtap Asena Kurucu’nun heyecanına annesi Aniş Hanım ortak oldu. Aniş Kurucu, “Hizmet çok güzel. Belediyeniz gerçekten çok iyi iş yapmış” diye konuştu.

Mersinli 19 yaşındaki Merve Ezgi Elçin ise öğrenimine Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde devam edeceğini söyledi. Merve, “İzmir’e gelince ne yaparız diye düşünüyorduk, böyle bir hizmet bizim için çok iyi oldu” dedi. Merve’nin babası Metin Bey de, “Belediyeyi tebrik ediyorum. Ben diğer kızımı başka bir kente üniversiteye götürdüğümde ne yapacağımızı şaşırmıştık. Karşılayan yoktu, yol yordam bilmiyorduk. Ama burada kendimizi sanki Mersin’de gibi hissettik. Otobüsten indik, hemen ilgilendiler. Çok basit ama çok güzel bir hizmet. Bunu kim düşünmüşse tebrik ediyorum. Hiç yabancılık çekmedik” dedi.
Kahramanmaraş’tan gelen, Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji Mühendisliği öğrencisi olmaya hak kazanan 18 yaşındaki Yarkın Tüfekçi ile amcası Akran Tüfekçi de proje için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Gönüllü gözüyle..
Kendisi de bir üniversite öğrencisi olan proje gönüllüsü Oğuzhan Çelikyürek ise düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Buradaki çalışmalarda genç arkadaşlarımızın bize çok olumlu tepkileri var. Hatta ilerde bizim gibi gönüllü olmak istediklerini söyleyenler bile oldu. Biz de çok mutlu oluyoruz ve projeye daha çok bağlanıyoruz. Özellikle gençler olmak üzere insanlara dokunabilmek çok önemli. Biz de üniversiteye başlarken belirli zorluklardan geçtik. Onlar da bu aşamalardan geçerken daha kolay geçsinler, üniversite hayatına daha çabuk alışsınlar diye bu çalışmaları yapıyoruz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum