Adalet Bakanı Bozdağ, Hakim Evi’nde düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi. Kahvaltı sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Bozdağ, yargı muhabirleriyle kahvaltı yapıldığını belirterek, “Kahvaltı vesilesiyle de yargının sorunlarına ilişkin ve yargı görevi yapanların taleplerine ilişkin basın mensuplarımızın sorduğu sorulara cevap verdik. Yaptığımız çalışmaları paylaştık” diye konuştu. Paylaşılan çalışmanın yargı görevi yapan hakim ve savcıları ilgilendiren bir dizi yasal düzenlemeyi duyurmak amacını taşıdığını kaydeden Bakan Bozdağ, şunları söyledi:
“Hakim ve savcıların maaşlarında iyileştirme yapıyoruz. Seyyanen bin 155 TL maaşlara bir zam yapılmaktadır. Tabi bu düşük maaş alan hakim ve savcılara daha yüksek oranda yansıyor. Yüksek maaş alanlara ise daha düşük oranda yansımaktadır. Ayrıca sicil affına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Uyarma, kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarının doğrudan affını öngören, öte yandan yer değiştirme cezası içinde HSYK Genel Kurulu’na yeniden incelemede bulunma hakkı getiren bir düzenleme yer almaktadır.
Öte yandan asliye ceza mahkemelerinde 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren cumhuriyet savcıları duruşmaya çıkmaktadır. Hem başsavcılarımızın hem de cumhuriyet savcılarımızın bu konuda yoğun talepleri oldu. Duruşmaya çıkmadan soruşturmanın etkin yürütülmesi için görevlerini yapmak istediklerini bakanlığımıza ilettiler. Yapacağımız bir düzenlemeyle de 2019 yılının 1 Eylül tarihine kadar asliye ceza mahkemeleri de savcıların duruşmalara çıkmamalarına imkan sağlayan geçici bir düzenleme de yer almaktadır.”
Hakim ve savcıların silah taşıma hakkına sahip olduklarını hatırlatan Bozdağ, “Ovacık’ta bir cumhuriyet savcımızın şehit edilmesi üzerine dönemin Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanlığı ile de görüşmek suretiyle hakim ve savcılarımızın silah edinmelerine imkan veren bir adım atıldı. İdari bir tasarrufla bu yapıldı. Getirdiğimiz bir düzenleme ile hakim ve savcılar emniyet mensuplarının silah edindiği usulde silah satın alma ve silah edinme imkanı onlara da getirilmektedir. Ayrıca idari yargıda görev yapan hakim ve savcılarımız ile Danıştay üyelerimiz arasında Hukuk Fakültesi mezunu olmayanlar var.
Hukuk Fakültesi mezunu olmayan idari yargı hakim ve savcılarına sınavsız Hukuk Fakültelerini okuma imkanı getiren bir adım atıyoruz. 5 yıl fiilen hakim ve savcılık yapan ama Hukuk Fakültesi mezunu olmayan idari yargı mensupları sınavsız Hukuk Fakültesinde okuma imkanı elde edeceklerdir. Yarın bu teklif olarak TBMM’ye sunulacak. Ekim ayı içerisinde de Genel Kurul’da ve Komisyonda görüşülerek yasalaştırılacaktır. Meclis ayın 14’ünde toplanacak, Kurban Bayramı’ndan sonra ondan sonra da Adalet Komisyonu ve Genel Kurul’da bu teklifin görüşmeleri yapılarak yasalaştırılacaktır. Hem maaş zammı, hem sicil affı, hem Hukuk Fakültelerinde idari yargıda görev yapan sınavsız okuma hakkının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR