Reklam

Menderes Belediyesi'nde parayı vermeyen düdüğü çalamıyor! "Parayı veren düdüğü çalar" dönemi!

İzmir’in Menderes İlçesi'nde hayata geçirdiği Efes Antik Şehir konseptli butik oteli işletme sahibi Yakup Toprak, işletme ruhsatı için, Menderes Belediye Başkan Vekili ve Menderes Belediye Başkan Aday Adayı Erkan Özkan’ın 250 bin dolar rüşvet talep ettiğini belirtti.

Menderes Belediyesi'nde parayı vermeyen düdüğü çalamıyor! "Parayı veren düdüğü çalar" dönemi!

İzmir’in Menderes İlçesi'nde hayata geçirdiği Efes Antik Şehir konseptli butik oteli işletme sahibi Yakup Toprak, işletme ruhsatı için, Menderes Belediye Başkan Vekili ve Menderes Belediye Başkan Aday Adayı Erkan Özkan’ın 250 bin dolar rüşvet talep ettiğini belirtti.

Menderes Belediyesi'nde parayı vermeyen düdüğü çalamıyor!
23 Ocak 2024 - 11:00

Gazetem İzmir - Burak Solak / İzmir'in Menderes İlçesi Sancaklı bölgesinde faaliyet gösterecek olan bir otel işletmecisi Yakup Toprak, Menderes Belediye Başkan Vekili ve Menderes Belediyesi Başkan Aday Adayı Erkan Özkan’ın otelin ruhsatı için rüşvet talep ettiğini iddia ederek şikâyette bulundu.


Yakup Toprak, eşi benzeri olmayan bir konseptle tasarladığı 100 dönümlük arazideki villayı 87 Milyon TL’lik maaliyetle, Efes Antik Şehir konseptiyle butik otele çevirdi.

Otelin geçen yaz faaliyete geçmesi planlanıyordu ancak yaşanan olaylar nedeniyle açılış gerçekleştirilemedi. Otelin iç ve dış mekanları, Efes antik kent havasını yansıtan özel heykeller, biblolar ve resimlerle donatıldı.


Otel işletmecisi Toprak, büyük organizasyonlar düzenlemeyi planladığı otelin, ruhsatını almak için Menderes Belediyesi'ni beklediklerini belirtti. Ancak işler, belediye başkanının iddia edilen rüşvet talebiyle karıştı.

Toprak, Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan'ın, otel ruhsatı için 250 bin dolar ve belediye için bir sepetli bom aracı talep ettiğini, bu durumu avukatlar aracılığıyla hukuki boyutlara taşıdıklarını söyledi.


Konuyu olay yerinde araştırmak isteyen GAZETEM İZMİR TV – ERKEKÇE TV ve GAZETEM İZMİR İnternet Haber Portalı İmtiyaz Sahibi Salih ERKEK, ruhsat bekleyen otele gitti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan işletme sahibi Yakup Toprak: “1989 öncesi köy statüsünde iken yapılmış yapıların bulunduğu ve önceki sahibi tarafından İmar barışı kanunundan yararlanılmış, yapı kayıt belgesi alınmış, belediyeden alınmış numaratajı bulunan mülk, tarafımızca 2022 yılında satın alındı.


Mimarla anlaşılarak binaların planları çizdirdik ve harita mühendisi tarafından haritası çıkardık. Yapılan bu çalışmaları Çevre Şehircilik Müdürlüğüne bildirdik, bütün harçlarını yatırdık ve yapı kayıt belgesi değişikliğini ticari olarak değiştirdik. Menderes Belediyesi İmar Müdürlüğü’yle yapılan görüşmeler sonucunda bazı tamiratların yapılması ve sonrasında ruhsatlandırma yapılacağı söylendi. Daha sonra müracaat yapıldı, harçları yatırıldı ve belediye tarafından tamirat izni verildi.


Gerekli tamiratlar ve yatırımlar yapıldıktan sonra belediye imar müdürlüğü gerekli yerinde kontrolleri yaparak binaların fotoğraflarının da olduğu tespit tutanağı ile binalarımızın 6360 sayılı kanunun geçici 1. Maddesi 14. fıkrasına istinaden uygun olduğu ve ruhsatlı konumda olduğu yazısını verdi. Ardından mimari projelerimiz imar müdürlüğü tarafından onaylandı.

Tespit harcını ödememiz ile birlikte, İmar Müdürlüğü tarafından tespitler yapılarak işyeri açma çalışma ruhsatına uygunluk yazısı verildi. İşyeri açma çalışma ruhsatı ilgili müdürlüğün istemiş olduğu evrak ve belgeler tamamlanarak başvuru yapıldı, İlgili müdürlük dosyayı inceledikten sonra eksik olmadığına karar vererek, İtfaiye ve jandarmaya uygunluk tespitlerin yapılması için yazılar yazdı. Jandarma ve itfaiye gerekli tespitleri yaparak uygunluk yazılarını verdi.


Evrakların tamamlanması ile Menderes Belediyesi İşyeri açma ve çalışma ruhsatı birimi gerekli tüm evrakların tamamlandığını ve harcı yatırmamızı istedi. Ruhsat harcı yatırıldı. Harcın yatırılması ardından ruhsat hazırlandı ve başkana imzaya sunuldu.


Tüm bu kontroller ve istenen belgeler tamamlanmışken sadece bir imzanın ardından ruhsatı almayı beklerken, burasının tarım arazisi olduğu ve tarım il müdürlüğü sorulması gerekir denildi. Belediye kayıtlarında, tapuda ve İmar Müdürlüğü’nün elinde başından beri olan evraklar değişmemesine rağmen, 6360 sayılı kanunun ilgili maddesinden uygunluk verilmesine rağmen ve bu kadar yatırım belediyenin tamirat izni ile yapılmasına rağmen, acaba beklentiler yerine gelmediği için mi ruhsat verilmedi sorusunu akla getirmektedir. “ifadelerinde bulundu.


“YÜKÜMLÜLÜKLERİNİZİ YERİNE GETİRİRSENİZ RUHSATI İMZALARIM” DEDİ.

6 Aralık’ta Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan’ın makamın giden, Avukat Yusuf Şahin: “Ruhsatımız 1 Aralık’ta basılıp başkanın önünde gitti. Ben 6 Aralık’ta kendisinin makamına gittim. ‘Efendim ruhsat neden verilmiyor. Burada ki ana problem nedir?’ diye sorduğumda. Başkan ruhsatı bana göstererek; ‘Bak ruhsat burada. Beyefendi üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirirse, ben ruhsatı imzalayacağım.’ dedi. Yakup Bey’den belediye için bir adet bom aracı ve kendisi için de ödeme yapılmasını istedi. Ben bu konuyla ilgili kendisine yardımcı olacak durumda olmadığımı söyledim ve daha sonra ortama 3. bir şahıs gelmesiyle birlikte muhabbeti orada kestik ve oradan ayrıldım. Aynı gün belediyeye ruhsatımızın hukuka aykırı hiçbir durumu olmamasına rağmen, neden verilmediğine dair ve bir an önce ruhsatı tarafımıza vermelerini istediğimize dair bir dilekçe verdim. Ruhsat 1 Aralık’ta başkanın önüne gitti. Ben 6 Aralık’ta başkanla görüştüm. Belediye yetkililerin savcılığa göndermiş olduğu savunma dilekçesinde, başkanın 12 Aralık’ta kendilerine sözlü olarak talimat verdiğini, bu konuyla ilgili buranın tarım arazisi olduğunu fark ettiklerini ve bununla ilgili Tarım İl Müdürlüğü’ne yazı yazılması gerektiğini söyledi. 15 Aralık’ta, Belediye Ruhsat Müdürlüğü bu konuyla ilgili hukuk müşavirliğinden görüş istedi. Biz 17 Aralık’ta konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduk. 18 Aralık’ta hukuk müşavirliği bir anda bu konuyla ilgili tarım müdürlüğüne yazılmasıyla ilgili görüş verdi. Bu ruhsat sürecinin başlangıcıyla, hukuk görüşü istenmesi arasında geçen süre yaklaşık 3 ay. Bu durum 3 ayda nasıl fark edilemez?” açıklamalarında bulundu.


KONUYLA İLGİLİ DELİLLER İNCELENDİ

Hukuka aykırı bir durumla iş yapmadıklarını belirten Toprak, bütün adımlarının belgeli bir şekilde kanıtlı olduğunu ve tadilat aşamasında imar müdürü, ruhsat müdürü ve imar mühendislerinin işletmelerine gelip yerinde keşif yaptıktan sonra, işletmenin fotoğraflarını çekip, onayladıklarını belirtti.


“YAPININ RUHSATLI KONUMDA OLDUĞUNA DAİR TESPİT VAR”

Yapının ruhsalı konumda olduğuna dair tespit raporunun olduğunu belirten Avukat Yusuf Şahin: “Burada belediyenin İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Sarper Dikmen’in 12.10.2023 tarihinde yapmış olduğu bir tespit raporu var. Tespit raporunda, şu anda bu yapının 6360 sayılı kanun kapsamında ruhsatlı konumda olduğuna dair tespitleri var. Bu tespit üzerine bizim ruhsat başvurumuz kabul edildi. Ancak şimdi aynı belediye, bizim 6360 sayılı kanun kapsamında olmadığımızı iddia ederek, tarım il müdürlüğüne görüş sordu. Bu durum bizim suç duyurumuzdan sonra yapıldı. 2 ay sonra aynı belediye ve aynı kişiler, 12.10.2023 tarihinde kendilerinin tespit ettiği durumun aksine, buranın ruhsatlı konumda olmadığını iddia ettiler. Başkan vekili bu durumdan kendisini kurtarmak için, burasının tarım arazisi olduğunu ve tarım arazisinin, ticari araziye dönmemesi için imzalamadım dedi.” ifadelerinde bulundu.


“SÜRECİN HIZLANMASINI TALEP EDİYORUZ”

Yaşanan bu süreçte hem maddi hem de manevi olarak sıkıntılar yaşadığını belirten işletme sahibi Yakup Toprak, her şeyin apaçık ortada olduğu bir durumun kendilerine gün geçtikçe zarar verdiğini ifade ederek, yetkililerden hukuki sürecin hızlanmasını talep etti. 





YORUMLAR

  • 0 Yorum