Reklam

Milas'ın suyu azalıyor

MUĞLA'nın Milas İlçesi Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Akgedik Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 50 olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki günlerde sulama için bırakılacak su miktarının daha da azalacağını kaydetti. Atıcı, barajdaki suyun en az 10 Eylül'e kadar yetmesi gerektiğini ifade etti.

Milas'ın suyu azalıyor

MUĞLA'nın Milas İlçesi Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Akgedik Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 50 olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki günlerde sulama için bırakılacak su miktarının daha da azalacağını kaydetti. Atıcı, barajdaki suyun en az 10 Eylül'e kadar yetmesi gerektiğini ifade etti.

Milas'ın suyu azalıyor
08 Temmuz 2014 - 11:30

Özellikle yaz aylarında yaşanan kuraklığa bağlı olarak barajlar ve su konusunun gündeme geldiğini belirten Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, sulama kanallarının yapılması gerektiğini ifade etti. Akgedik Barajı'nın 2009 yılında tamamlanarak, ovaya su temin etmeye başladığını hatırlatan Atıcı, "Şu anda çiftçilere sulama suyu temin ediyor ama ilerleyen süreçte Milaslılara içme suyu da olacak. Akgedik Barajı 2009 yılında tamamlanmasına rağmen sulama kanalları yapılmadığı için tam anlamıyla kullanılamıyor. Barajdan bırakılan suyun tamamı çiftçilere ulaşamıyor. Baraj suyu Sarıçay yatağından üreticiye ulaştırılıyor. Bizler bu sulama kanallarının yapılması gerektiğini birçok kez dile getirmiştik. En sonunda bu kanalların yapılması için de çalışma başlatıldı. Kanallar için döşenecek olan borular şuanda ilçemizde. Önümüzdeki süreçte bu borular döşenerek, barajdaki suyun daha sağlıklı bir şekilde tarlalara ulaşmasını sağlayacak" dedi. Şuanda üreticilere tarlalarında kullanması için su temin eden Akgedik Barajı'nd
aki doluluk oranının yüzde 50 olduğuna dikkat çeken Atıcı, iki aylık sulama suyuna ihtiyaç duyulduğunu belirterek suyun yeterli olması için yavaş yavaş kısılması gerektiğini hatırlattı. Atıcı, aksi taktirde ürünlerin susuz kalıp zarar göreceğini söyledi ve barajdaki suyun en az 10 Eylül'e kadar yetmesi gerektiğini açıkladı. 2009 yılından itibaren barajdan yapılan su salımının hayati önem taşıdığına da dikkat çeken Atıcı, bazı üreticilerin suyun boşuna akıtılıp, denize döküldüğünü düşündüğünü belirterek "Sarıçay yatağından bırakılan su kesinlikle boşa akıp, denize gitmiyor. Yaşyer, Avşar ve Avşar çıkışında setler yaptırdık. Sarıçay'dan giden su hiçbir zaman Gülük Körfezi'ne dökülmüyor" dedi.

EN AZ 3 BARAJ DAHA LAZIM

Milas'a Geyik, Akgedik ve Derince Barajlarının yaptırıldığını, fakat ilçenin en az üç baraja daha ihtiyacı olduğunu belirten Atıcı, ilçedeki önemli tarım arazilerinin daha sağlıklı bir şekilde sulanması için biran önce Gökçeler Barajı'nın da yapılması gerektiğini vurguladı. 60 bin dekarlık alanda daha suya ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Atıcı, Gökçeler Barajı ile ilgili yer tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Ekinambarı bölgesinde çıkan suya sahip çıkılmadığını, Bodrum'a içme suyu temin edilmesi için farklı çalışmalar yapıldığını da ifade eden Atıcı, "Hemen yanı başımızda bulunan turizm kenti olan Bodrum'un içme suyu sorunun çözülmesi için bazı adımlar atıldı. Çam Ovası'ndaki yer altı sularının bir bölümü ve Geyik Barajı Bodrum'a tahsis edildi. Bir sürü yatırım yapıldı, su Bodrum'a ulaştırıldı. Fakat sistemin çok sağlıklı çalışmadığını görüyoruz. Hemen hemen her ay su yollarında patlama meydana geliyor. Keşke Ekinambarı bölgesinden çıkan suya sahip çıkılsaydı, değerlendirilseydi. En azından Bodrum yolunda patlamalar olmaz, Çamovası ile Geyik Barajı'nın suyu Milas tarımına kalırdı" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum