Gazetem İzmir / Umut ERSES - Türkiye ve dünya mobilya modasına yön veren MODEKO İzmir Mobilya Fuarı 1 – 5 Mart tarihleri arasında 28'nci kez kapılarını ziyaretçilerine açmıştı. Fuarı ziyaret eden gazetemizin imtiyaz sahibi Salih Erkek firma sahipleriyle görüşerek sektör ve fuar hakkındaki düşüncelerini aldı.
LOMMONE Mobilya: Seyhan Uygar
Salih Erkek: Sevgili Seyhan Uygar 2017 Modeko İzmir fuarında güzel stand açmışsınız. Çıraklık döneminden beri mesleğinin yakından takipçisi oldum. İş konusundaki hassasiyetini bildiğim, bugünlere nasıl geldiğine şahit olduğum için başarılarınla gurur duyduğumu belirtmek isterim. Bu seneki fuar hakkında görüş ve düşüncelerin nelerdir?
Seyhan Uygar: Öncelikle güzel düşüncelerinden dolayı çok teşekkür ederim Salih ağabeyim. Biz de sizin basın sektöründeki başarılarınızla gurur duyuyoruz. Dediğiniz gibi çıraklık dönemimi dahi iyi bilenlerdensiniz. Bu seneki fuar normal geçiyor diyebiliriz ama tam anlamıyla istediğimiz ve beklediğimiz gibi de geçmiyor. Biz yurtdışından pek müşteri göremedik. Perakende satışımız yok, bu konuda yurtdışı ziyaretçileri bizim için önem arz ediyor. Bu sene 4 konteynır ürün yazdık. Ekseli Filistin, Libya, Bağdat, Azerbeycan ve Umman’a genellikle Arap ülkelerine ürünlerimizi gönderiyoruz.
Salih Erkek: Fuarı düzenleyen EFOR fuarcılığa söylemek istediğin bir şey var mı? Fuarın gelecek sene yapılacak düzenlenmesinde düşünceleriniz onlara katkı koyacaktır.
Seyhan Uygar: Öncelikle kendilerine bu oluşumda emeği geçtiği için teşekkürlerimi iletiyorum. Bir özeleştiri getirilmesi gerekiyorsa; ben reklam konusunda daha fazla çalışma yapılması taraftarıyım. Bence fuarın tanıtım çalışmaları yazılı ve görsel medyada, internet sitelerinde daha fazla yer almalı.
Salih Erkek: Anladığım kadarı ile reklam konusunda duyarlısın. Sizde bilirsiniz ki Yahudi bile sermayesinin % 99'unu reklama harcamıştır. Peki, başka bir konuya geçeceğim. Kendisini tanırsınız, Seyfi Dağ ihracat kapılarını açan ilk kişidir İzmir mobilya sektöründe. Kendisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Seyhan Uygar: Seyfi Beyi yakından tanırım. Mobilya sektörü için önemli atılımlar yapmış bir isimdir. Gelecek günlerde daha güzel, olumlu çalışmalara imza atacağına inanıyorum.
Salih Erkek: Sevgili Seyhan birazda LEMONE Mobilya'dan bahsedelim. Fabrika ürünleriniz imalattan halka mı? Ekseli ürettikleriniz nelerdir?
Seyhan Uygar: Doğrudur. Ben 1987 yılında açtım firmamı. 1987’den 2015’e kadar hem mobilya hem koltuk üretimi yapıyorduk. 2015 yılından sonra mobilyayı bıraktım ama tekrar başlayacağım. Şuanda koltuk üretimi yapıyorum.
Salih Erkek: Seyhan kardeşim teşekkür ediyorum.
Seyhan Uygar: Biz de size ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ederim.
Tezel Mobilya: Ali Tezel
Salih Erkek: Sevgili Ali Bey, sizi uzun yıllardan beri tanırım. Ben arkadaş mobilyanın sahibi iken siz cilacıydınız. Mobilya sektöründe başarılı çalışmalar yaptınız. O dönemden bu döneme olan başarılarınızı neye borçlusunuz. Bunu bir de sizden dinlemek isterim.
Ali Tezel: Tarihi çok iyi hatırlıyorum sevgili Salih, sene 1979… Başarının anahtarı çok kazanmak değil bir hedefte illaki fabrika kurmak ideali olabilir. Fakat dürüst çalıştığınız zaman zincirin halkaları kendiliğinden eklenir. Zor bir yolculuktu. 17 yaşında dükkan açtık ve mekan sahibi olduk ama zoru başararak tırmanmak ve bugünlere gelmiş olmakta insana onur veriyor. Zor ama mutlu bir yolculuktu.
Salih Erkek: Karabağlar mobilyacılığında Ali Tezel diyince çok saygın, şahsiyetli, onurlu, gururlu ve perakende mağazalarında bütün Karabağlar’a kol kanat germiş bir insan gelir akıllara. Mobilyacılığı kalkındırma adına elinden ne geliyorsa yaptığını iyi bilirim. Bunun gururunu da taşıyorsun değil mi?
Ali Tezel: En güzel tarafı budur zaten. Sevmek, sevilmek çok güzel bir duygu. İnsanlara, sektöre katkımız olduysa ne mutlu bize. Bizim aramızda da 40 yıldır süre gelen bir sevgi ve saygı bağı var. Umarım bu durum 2. kuşaklarımızda da devam eder.
Salih Ekek: Karabağlar denince akla ilk önce mobilya sektörü geliyor. Malumunuz Mobilyacılar Odası'nda bir boşluk yaşanıyor. Bu boşluğu doldurabilecek iyi bir yönetici ve iyi bir ekip ile Karabağlar’ı tüm dünyaya duyurmak için gerekmez mi?
Ali Tezel: Salih Bey her sektör için bir rehber gerekli; ancak mobilya sektörü için bu konunun ayrı bir önem arz ettiğini düşünüyorum. Bütün arkadaşlar için söylüyorum, gelecek 5 yıl çok önemli. Eğer mobilya sektörüne bu 5 yıl içinde önemli derecede katkı konulmaz, bir sistem kurulamaz ise 5 yıl sonra fuarların bu şekilde ihtişamlı olması söz konusu olmayacak. Eğer bir organizasyon yapılacaksa biz üreticiler olarak ciddi mesafe kat etmeye hazırız. Biz devletimizden veya odamızdan hibe falan istemiyoruz; sadece sistem bekliyoruz. Yerimiz çok kısıtlı, şuanda 100 metrekare yerlerde, araba girmez, kamyon girmez şekilde iş yapmaya uğraşan arkadaşlarımız var. Rahat değiliz. 30 yıl bu şekilde geçmiş olabilir fakat artık birkaç yılda bu sistemin yenilenmesi, düzene oturması gerekiyor. Bir 10 yıl daha sabrımız yok. İnsanlar başka şehirlerde iş yapmak için planlar yapıyor ve bu beni üzüyor. İnanın çok yazık oluyor.
Salih Erkek: Biliyorsun biz İnegöl’e mobilya veriyorduk, mobilyalarını gelip bizden alıyorlardı. Lakin şimdi görüyorum ki, İnegöl, başta İzmir olmak üzere bütün dünyaya ürün veriyor. Bunun sebebi nedir sizce?
Ali Tezel: En büyük sebebi organize olamamamız. Mekanların küçük olması insanların ufkunu açmadı. İnegöl’ün işlere büyük mekanlarda başlaması o işletmelere büyük bir mesafe kat ettirdi.İnegöl ile gurur duyuyorum. İzmir bu alan konusunda geri kaldı. Altyapı konusunda büyük eksiklikler var bu sektörde. Sanayi Odası, Ticaret Odası, Karabağlar Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi bu alan konusunda zamanında çok toplantılar yaptı ama konuşulanlar hep havada kaldı. İlk önce sektörün koordine olmasın sonrasında başkanlardan isteklerini talep etmesi gerekli. Bunu yapamadık diye düşünüyorum. Başarı olursa destek vereceklerine inanıyorum. Önümüzün açılmasını istiyoruz, kendi gücümüz var hibe beklemiyoruz. Biz İzmir olarak bu sektörde varız, ciddi istihdam yaratmaya hazırız.
Salih Erkek: O zaman size ciddi bir ekip ve ciddi bir başkan lazım. Yumruğunu masaya vurabilecek birisi olmalı. Biliyorsunuz sektörde ciddi girişimler yapan bir arkadaşımız var; Seyfi Dağ. İhracatın kapılarını açan ilk kişidir kendisi. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Ali Tezel: Ben kendisinin yaptıklarını çok iyi bilirim. Dil bilmesi sektörde çok yararlı oldu. Ve Seyfi Dağ'ın mobilya sektörüne daha fazla faydalı olacağına inanıyorum. Kendisini bu sektörün başında görmek isterim. Mobilyacılar Odası'na ivme kazandırabilecek, sektöre maksimum düzeyde fayda sağlayabilecek birikimde kendisi.
Salih Erkek: Sevgili Ali Tezel hoşsohbetiniz için teşekkür ediyor, başarılarınız daim olmasını diliyorum.
Ali Tezel: Size de buraya gelip bize destek verdiğiniz için teşekkür ederim. Dertleşmiş olduk, çok mutlu oldum.
VESPERO Mobilya: Kadir Tezel
Salih Erkek: Sevgili Kadir Tezel seni çocukluğunu, çıraklık dönemini iyi bilirim. Resmen elimde büyüdünüz. Ağabeyin Ali ile de dertleştik. Kadir Tezel ogünlerden bugünlere neler yaptı. Bu başarının sırrı nedir?
Kadir Tezel: Sevgili Salih ağabeyim duygulandım, beni geçmişteki güzel günlere götürdün. 1979 yılında 11 yaşında abimin yanında başladım. Sizi de o yıllarda bir ağabey olarak tanıdım. Sizler bizlerin büyükleri, üstadlarısınız. Ben cila tenekelerinin üzerinde büyüdüm. O günlerle bugünleri kıyaslayınca çok büyük gurur duyuyorum. O günlerden bugünlere çok çalışarak ve en önemlisi dürüst çalışarak geldik. Doğru yöntemlerle çalışmak çok önemli. Şükür ki bugünlere geldik, aynı aşk ve sevdayla devam ediyoruz. 2002 yılına kadar ağabeyim Ali Tezer ile birlikte iş yaptık, çok iyi anlaştık, çok iyi işler yaptık. Ayrıldıktan sonra da yine sorunsuz işlerimize devam ediyoruz. Gördüğünüz gibi standlarımızda birlikte. Kardeşliğimiz devam ediyor. 2002 yılında ben Vespero Mobilya'yı kurdum ve markalaşmanın güzelliğini ürün kalitemizle birleştiriyoruz. Şuanda 30 ülkeye ihracatımız var. Türkiye’nin bir çok yerinde varız. 30 bin metrekare alana kurulu fabrikamızla yolumuza devam ediyouz. 150 civarında çalışanımız var.
Salih Erkek: 30 ülkeye ihracatımız var dediniz. Malumunuz ilk ihracatı Seyfi Dağ yapmıştı İsrail'le. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Kadir Tezel: Öncelikle şunu belirtmeliyim, Seyfi ağabeyimizin çok sevdiğimiz bir meslektaşımızdır. O yıllarda çok iyi bir rüzgar yakalamıştı ve Karabağlar’a ihracatı kazandıran kişidir kendisi. Takdir ettik kendisini her zaman. Bizde onunla birlikte ihracatlarımızı yaptık. Kendisine de her zaman teşekkürümüzü iletmişizdir.
Salih Erkek: Mobilyacılar Odası'nda ciddi bir boşluk söz konusu. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Kadir Tezel: 2016 yılında yaşanan sorunlardan dolayı oda başkanı yok şuanda. Yerine bir arkadaşımız geçti; lakin seçimle gelen ve vekaleten gelen arasında bir boşluk istemesekte oluyor. Ellerinden geleni yapıyorlar diye düşünüyorum ama şahsi fikrim en kısa sürede tekrar seçime gidilmesi yönünde. Doğru insanlarla gidilecek yeni bir yapıya ihtiyaç duyuluyor. Sağlam bir ekiple yola devam edilmesi şart oldu. Bütün kurumları birleştirip bir arada tutacak oda başkanına ihtiyaç var.
Salih Erkek: Fuar hakkındaki düşüncenizi öğrenebilir miyiz?
Kadir Tezel: Mobilya fuarımız bu sene çok verimli. Ancak sadece İzmir değil bütün illerden firmaların olması gerekiyor. Büyükşehir bu konuda pek destek olmuyor; lakin Efor fuarcılık elinden geleni yapmaya çalışıyor. Mobilyacılar Odası öncülüğünde ticaret odası, sanayi odası ve benzeri kurumlarında etkin rol üstlenmesi gerekli. Gelecek sene daha görkemli bir fuar yaşayabiliriz diye düşünüyorum.
Salih Erkek: Sevgili Kadir fabrikanda nerelere mal veriyorsunuz?
Kadir Tezel: Türkiye genelinde 200'e yakın bayimiz mevcut. Fakat perakende satışımız yok, direk bayilerimizden halkımız ürünlerimize ulaşabilir. Halkımızı VESPERO bayilerine bekliyoruz.
Rondi Mobilya: Orhan Çoğun
Salih Erkek: Orhan bey küçük atölyeden yüzlerce çalışanın olduğu bir fabrika kurdunuz. Bu başarınızı neye borçlusunuz?
Orhan Çoğun: Salih ağabey sen bizi yakından tanıyan ve takip eden birisin. Tırnaklarımızla kazıyarak bu günlere geldik. Kalitemizden asla ödün vermedik. Müşterilerimizin memnuniyeti bizi her daim vazgeçilmezimiz oldu. Bu önceliklerimiz sayesinde sektörde tercih edilen marka olmayı başardık.
Salih Erkek: Bu sene Modeko fuarından memnun kaldınız mı?
Orhan Çoğun: Evet memnun kaldık. Efor fuarcılığın bizlere katkısı çok oldu. Sizin aracılığınızla kendilerine teşekkürlerimizi iletmek isterim.
Salih Erkek: Dış ülkelerle iş bağlantınız var mı?
Orhan Çoğun: Şükürler olsun içerde ve dışarıda müşterilerimizle bağlantımız var.
Salih Erkek: Orhan Bey son sözlerinizi alabilir miyiz?
Orhan Çoğun: Salih ağabey bizim bu sektöre verdiğimiz önemi iyi bilirsin. Size de bu konuda ne kadar teşekkür etsek az, her daim destekçimiz oldunuz.B aşta size ve Gazetem İzmir ailesine başarılar diliyorum.
Ege Mobilya Sanayici ve İşadamları Derneği (EMODER) Başkanı Murat Sazboğazoğlu:
Salih Erkek: Sevgili Başkan sektöre hizmet edebilmek açısından güzel bir oluşumun içine girdiniz ve Ege Mobilya Sanayici ve İşadamları Derneği'ni kurdunuz. Derneğin amaçları nelerdir? Kaç üyeniz var, hedefleriniz nelerdir? Öncelikle bunları öğrenmek isteriz.
Murat Sazboğazoğlu: Salih Bey birlik ve beraberlik içerisinde derneğimizi kurduk. Kuruluş amacımız; hem şehrimizin ekonomisine hem de sektörün akışına katkı koymak. Şu anda 22 yönetici firmamız mevcut. 28. Modeko fuarımızdan sonra üye alımı yapıp daha da kuvvetlenerek yolumuza devam edeceğiz.
Salih Erkek: Kendi aranızda yurt dışı veya yurt içi çalışmalarınız var mı?
Murat Sazboğazoğlu: Hedefimizde tabiki bunlar var. Şuanda yurt dışına ihracatımız var bunu daha da geliştirerek yolumuza devam edeceğiz. Küçük metrajlı yerlerde üretim yapacağız diye uğraşıyoruz; fakat bu konuda oldukça zorlanıyoruz. İnşallah daha geniş alanlarda odamızın, belediyemizin ve hükümetimizin desteği ile daha verimli işler yapmayı umuyoruz. Sanayi kurup ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz.
Salih Erkek: Tezel Mobilya sahibi Ali Tezel kardeşimle de konuştuk, eski zamanda İzmir’den İnegöl’e mobilya yollardık şimdi İnegöl’den İzmir’e gidiyor. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Murat Sazboğazoğlu: Onlar da dernekleşerek, ekip kurarak bir bütün oldu, belli oluşumlardan destek aldı ve o günlerden bugünlere geldiler. Belediyelerin ve odaların desteğiyle reklamlarını yaptılar. Birlikten kuvvet doğar dediler ve başarılı oldular. Bizim hedefimizde budur. Merkezi hükümet ve yerel hükümetten alan bekliyoruz; hepimizin gücü var bu alanları almak konusunda ama bizim tesise ihtiyacımız var.Kendi gücümüzle sanayi sitemizi kurarız fakat yer bekliyoruz. Modeko fuarına katılanlara teşekkür ediyorum.
“AKSESUAR DALINDA İDDİALIYIZ”
Aksesuar dalında iddialı olduklarını söyleyen Haluk Dağ Mobilya sahibi Haluk Dağ, MODEKO İzmir Mobilya Fuarı’na katılmasından dolayı memnun olduğunu dile getirdi. Dağ, Gazetem İzmir’e yaptığı açıklamada, “Yurt içinden gelen mobilya mağaza sahiplerinin fuardan alışveriş yapmaları biz İzmir mobilyacılarını çok memnun ediyor. Fuarın daha cazibeli hale gelmesi için yerel ve merkezi hükümetin bizlere katkı koymaları gerekir” dedi.
“HER YIL BALIKESİR’DEN FUARA KATILIYORUZ”
BAYMOB Mobilya sahibi Şadi Yiğit, Balıkesir’den her sene fuara katıldıklarını ve fuarın çok faydasını gördüklerini ifade etti. Yiğit fuar sayesinde dış ülkelerden müşteri portföylerini genişlettiklerini de söyleyerek, “Bu fuar tanıtımımıza katkı koydu. Dış ülkelerden müşteri portföyümüz gittikçe çoğalıyor. Bu oluşumdan çok mutluyum. Efor Fuarcılık’a teşekkür ediyoruz” dedi.
YORUMLAR