Reklam

Obama‘dan beklenen açıklama geldi

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD terör örgütüyle mücadeleyle ilgili beklenen açıklamasını gerçekleştirdi. 4 aşamalı bir plan sunan Obama, kongre ve Amerikan halkından destek istedi.

Obama‘dan beklenen açıklama geldi

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD terör örgütüyle mücadeleyle ilgili beklenen açıklamasını gerçekleştirdi. 4 aşamalı bir plan sunan Obama, kongre ve Amerikan halkından destek istedi.

Obama‘dan beklenen açıklama geldi
11 Eylül 2014 - 08:54

Halkına seslenen ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı yeni mücadele stratejisini açıkladı.

4 aşamalı bir strateji ortaya koyan Obama, bu adımları şöyle anlattı:

Sistematik hava saldırıları, IŞİD'le mücadele eden güçlere desteğin artırılması, IŞİD'in fon kaynaklarını kesme çabalarının ve istihbaratın artırılması ile insani yardım.

"IŞİD gibi bir kanseri yok etmenin zaman alacağını" söyleyen Obama,stratejisi için kongreden destek isterken Amerikan halkına da, "Bu gece sizden, liderliği ileriye taşımada destek istiyorum" diye seslendi.

Konuşmasına, IŞİD'in kendisini 'İslam Devleti' olarak tanımladığına dikkati çekerek başlayan Obama, "IŞİD'in, İslam ile alakası yok. Hiç bir din masumların öldürülmesine göz yummaz ve IŞİD'in kurbanlarının büyük çoğunluğu Müslümanlar. IŞİD, kesinlikle bir devlet de değil. IŞİD bir terör örgütü, bu açık ve net. Yoluna çıkan insanları katletmek dışında da hiçbir vizyonu yok" dedi.

IŞİD'in Suriye ve Irak halkı ile daha geniş Ortadoğu bölgesi için tehdit oluşturduğunu ve eğer başıboş bırakılırsa bu tehdidin bölge dışına ve hatta ABD'ye uzanabileceğini dile getiren Obama, IŞİD'e katılan yabancı savaşçıların da ülkelerine döndüklerinde ölümcül saldırılar düzenleyebileceğine dikkati çekti.

"SADECE BİZİM SAVAŞIMIZ DEĞİL"

Obama, geçen aydan bu yana ABD'nin Irak'ta 150'den fazla hava saldırısı düzenlediğini ifade ederek, "Bu sadece bizim savaşımız değil. Amerikan gücü kesin bir farklılık yaratabilir ama Iraklıların kendisi için yapması gereken bir şeyi

biz

onlar için yapamayız veya bölgelerinin güvenli kılınmasında Arap ortakların yerini de alamayız" dedi.

"TAMAMEN YOK EDECEĞİZ"

Obama, "Müttefiklerimizle ve Kongre'yle istişarelerimizin ardından ve Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte, Amerika'nın bu terörist tehdidi etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklıyorum. Hedefimiz çok açık: Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisiyle IŞİD'in gücünü azaltacağız ve tamamen yok edeceğiz" diye konuştu.

İLK AYAK: HAVA SALDIRILARI

Stratejinin ilk ayağı olarak, IŞİD'e karşı sistematik hava saldırıları düzenleyeceklerini belirten Obama, bu kapsamda Irak'taki hava saldırılarını sadece Amerikan personelini koruma ve insani yardım amaçlı olmanın ötesine taşıyacaklarını kaydetti.

Obama, "Dolayısıyla, Irak güçleri hücumda olurken, biz de IŞİD hedeflerini vuracağız. Dahası, şuna açıklık getiriyorum ki; ülkemizi tehdit eden teröristleri nerede olurlarsa olsunlar ele geçireceğiz. Bu hem Suriye hem de Irak'ta bu teröristlere karşı harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğim anlamına geliyor. Benim başkanlığımın ana ilkesi şu: Eğer Amerika'yı tehdit ediyorsanız, sığınacak bir güvenli yer bulamayacaksınız" dedi.

İKİNCİ AYAK: DESTEK ARTACAK

ABD Başkanı Obama, stratejinin ikinci ayağı olarak, sahada bu teröristlerle mücadele eden güçlere desteklerini artıracaklarını bildirdi. Bu kapsamda, Irak ve Kürt güçlerinin eğitim, istihbarat ve askeri ekipmanının artırılmasının önemine işaret eden Obama, bu bağlamda Irak'a ek 475 Amerikan personeli göndereceklerini duyurdu.

Obama, "Daha önce söylediğim gibi, Amerikan güçleri, muharip misyon üstlenmeyecek. Irak'ta yeni bir kara savaşına sürüklenmeyeceğiz" diye konuştu.

Suriye'de de muhaliflere askeri yardımları artırdıklarını hatırlatan Obama, Kongre'ye Suriyeli muhaliflere daha fazla ekipman sağlanması ve eğitim verilmesi için kendisine ek yetki ve kaynak sağlaması çağrısında bulundu.

Obama, Suriye'de IŞİD ile mücadelede kendi halkına terör saçan ve meşruiyetini yitiren Esed rejimine bel bağlanılamayacağını da dile getirerek, Suriye'de siyasi çözümü takip ederken muhalifleri de güçlendirmeleri gerektiğini bildirdi.

ÜÇÜNCÜ AYAK: FON KAYNAKLARI...

Obama, stratejinin üçüncü ayağında, IŞİD'in saldırılarını önlemek için geniş boyutta terörle mücadele kapasitelerini kullanmaya devam edeceklerini, bu çerçevede partnerlerle birlikte çalışarak IŞİD'in fon kaynaklarını kesme çabalarını ikiye katlayacaklarını, istihbaratı artıracaklarını, savunmalarını güçlendireceklerini, IŞİD'in çarpık ideolojisine karşı koyacaklarını ve yabancı savaşçıların Ortadoğu'ya giriş ve çıkışını önleyeceklerini söyledi.

DÖRDÜNCÜ AYAK: İNSANİ YARDIM

Dördüncü olarak da insani yardımlara devam edeceklerini bildiren Obama, stratejinin tüm bu ayaklarını da geniş koalisyondaki partnerlerle yürüteceklerini vurguladı.

Obama, IŞİD tehdidini ele almak için yetkiye sahip olduğunu ama Başkan ve Kongre'nin birlikte çalıştıkları zaman en güçlü ülke haline geldiklerini belirterek, Kongre'den bu stratejiyi desteklemesini istedi.

"KANSERİ YOK ETMEK ZAMAN ALACAK"

ABD Başkanı Obama, "IŞİD gibi bir kanseri yok etmenin zaman alacağını" da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne zaman askeri eylemde bulunursak, bunun riskleri de olur. Ancak, Amerikan halkının, bu çabaların Irak ve Afganistan'daki savaşlardan farklı olacağını bilmelerini istiyorum. Yabancı bir toprakta, çatışmalara, Amerikan muharip güçlerinin dahiliyeti olmayacak. Bu terörle mücadele kampanyası, sahada partner güçleri destekleyerek ve hava saldırı gücümüzü kullanarak nerede IŞİD varlığı varsa, bunları ortadan kaldırmak için istikrarlı ve durmak bilmeyen bir mücadele şeklinde yürütülecek. Ön cephede savaşan partnerlerimizi desteklerken bizi tehdit eden teröristleri yok etmeye dayanan bu strateji, aslında yıllardır Yemen ve Somali'de izlediğimiz başarılı stratejinin aynısı".

ABD'nin dünya meselelerindeki adımlarına değinen Obama, Amerikalıların dünyada liderlik etme sorumluluğunu hep memnuniyetle karşıladığını belirterek, vatandaşlara seslendi. Obama, "Bu gece sizden liderliği ileriye taşımada desteğinizi istiyorum" diye konuştu.

ABD SAVUNMA BAKANI HAGEL: HAZIRIZ

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD Silahlı Kuvvetleri'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı misyonu yerine getirmek için Başkomutan'ın emirlerini uygulamaya hazır olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD stratejisini açıkladığı konuşmasının ardından yazılı açıklama yapan Hagel, Obama'nın IŞİD'i zayıflatma ve nihayetinde yok etmeye yönelik güçlü ve kapsayıcı bir strateji ortaya koyduğunu kaydetti. Hagel, “ABD ordusu da bu terörle mücadele kampanyasında üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır” ifadesini kullandı.

Hagel, şunları kaydetti:

"ABD Silahlı Kuvvetleri'nin mensupları, bu misyonu başarmak Başkomutanımızın emirlerini uygulamaya hazırdır. Başkan'ın da ortaya koyduğu gibi, Amerikan askeri gücü IŞİD'in ABD'ye, müttefiklerimize ve bölgedeki dost ve ortaklarımıza karşı oluşturduğu tehdidi tek başına yok edemez. Irak'ın daha kapsayıcı bir hükümete doğru devam eden siyasi ilerlemesi ve bunun yanında koalisyonumuzun, bölgedeki ülkelerle koordinasyon halinde, askeri, güvenlik, ekonomik, diplomatik, istihbarat ve insani yardım olmak üzere tüm güç enstrümanlarını kullanmaları kritik önem taşıyacak."

Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby de yaptığı yazılı açıklamada, Obama’nın Irak güçlerine istihbarat, eğitim, asistanlık gibi destekler sağlamak üzere ek 475 ABD askeri personelin gönderileceğini söylediğini hatırlatarak, bu ekiple birlikte Irak’taki ABD askeri personel sayısının bin 600’e ulaşacağını bildirdi.

Pentagon’dan bir üst düzey yetkili de “Başkan Obama, IŞİD nerede olursa oraya saldırma yetkisine sahip olduğunu açıkça belirtti. ABD ordusu Suriye’de IŞİD hedeflerine karşı doğrudan eyleme geçmeye hazır. Bu eylemlerin ne zaman yürütüleceğine DAIR kararlar ise IŞİD teröristlerine karşı kapsayıcı stratejimizi uygulamaya devam ederken uygun bir zamanda verilecek” ifadelerini kullandı.

IŞİD STRATEJİSİNE TEPKİLER

ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele stratejisine verilen ilk tepkilerde, stratejinin genel anlamda Demokratların desteğini aldığı, Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu ise pek tatmin etmediği görülüyor.

Kongre'nin Cumhuriyetçi üyeleri, stratejiyle ilgili ilk açıklamalarında, Obama'nın konuşmasının "çok geç kalınmış bir konuşma" olduğunu ve konuşmasında açıkladığı adımların da IŞİD tehdidini bertaraf etmede "yeterli olmayacağını" savundu. Aralarında Demokratların da olduğu bazı Kongre üyeleri de Obama'yı IŞİD'e karşı askeri eyleme geçmede Kongre'nin onayını almamakla eleştirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama'nın "nihayet" IŞİD militanlarının "vahim ve giderek artan tehdidini" kabul ettiğini ancak bu neticeye varmada çok geç kaldığını belirtti. Obama'nın, yeni askeri eylemini, terör örgütünü yok etmek için "topyekün bir çaba" yerine "izole bir terörle mücadele kampanyası" olarak gördüğünü dile getiren ve bunun kaygı verici olduğunu söyleyen Boehner, "Konuşma ve strateji aynı şey değildir" diyerek, Obama'nın harekete geçme yolları hakkında birçok soru işareti bulunduğunu savundu.

Boehner, Obama'nın Irak güvenlik güçleri ve Suriyeli muhaliflerle birlikte çalışma ve onları eğitme planını desteklediğini ancak bu çabanın etkili olmasının çok uzun süreceğine dair endişe taşıdığını kaydetti.

- "Planda doğru şeyler var ama IŞİD'i yok etmeye yetmez" -

Obama'yı iktidarı boyunca en sert eleştiren isimlerin başında gelen Cumhuriyetçi senatörlerden Lindsey Graham de Obama'nın "bazı kilit şeyleri doğru yaptığını" ancak planının terör örgütünü tamamen yok etmeye yetmeyeceğini, ilave adımların gerekli olduğunu öne sürdü.

John Boehner ile ortak bir açıklama yapan Graham, "Başkan'ın planı, bu hayati önem taşıyan hedefleri başarmamızda bize yardımcı olacak ancak planın her bir ayağının tam olarak hayata geçirilmesine bağlılığını koruması koşuluyla. IŞİD'e karşı yarım tedbirler, örgütü sadece daha da güçlendirmeye yarar ve yok edilmesini sağlamaz" ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Buck McKeon da Obama'nın planının yeterli olmadığı görüşünde. McKeon, "Obama'nın açıkladığı unsurların birçoğunu önemli buluyorum ve destekliyorum ancak bunlar kendisinin ifade ettiği IŞİD'in yenilgiye uğratılması hedefini başarmada yeterli değil" dedi.

- Demokratlar ise planı övgüyle karşıladı -

Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Dianne Feinstein ise Obama'nın konuşmasını överek, Kongre'deki çalışma arkadaşlarına Obama'nın IŞİD stratejisini desteklemeleri çağrısında bulundu. Feinstein, açıklamasında şunları kaydetti:

"Başkan Obama'nın, terör ordusu IŞİD'e karşı terörle mücadele çabası başlatmaya yönelik yetkisini kullanma kararını tümüyle destekliyorum. Tehdidin ciddiyetini farkına vardığı ve bu tehdide karşı taarruza geçtiği için kendisini kutluyorum. Şimdi strateji açıklandığına göre, Kongre ve Amerikan halkının Başkan'ı ve silahlı kuvvetlerimizi desteklemek için dayanışma halinde bir araya gelmesi kritik önem taşıyor. Bu derece önemli bir ulusal güvenlik meselesinde, IŞİD'e siyasi irade, askeri kuvvet ve birleşik bir ülkenin gücüne sahip olduğumuzu göstermeliyiz."

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi de "Geniş çaplı bir ortaklar koalisyonuyla çalışarak ve sahada Amerikan muharip güçlerini kullanmayarak, IŞİD'in bölgeye ve ABD'ye oluşturduğu tehdidi yok etmek için kapsamlı bir terörle mücadele stratejisine öncülük edeceğiz" dedi.

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, "Bu gece Başkan Obama, Ortadoğu'da geçmişin hatalarını tekrarlamayarak IŞİD'İ yok etmeye yönelik güçlü ve kararlı bir strateji ortaya koydu" ifadesini kullanırken, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Demokrat Carl Levin, Obama'nın stratejisini desteklediğini, aynı şekilde Kongre'nin büyük çoğunluğu ve Amerikan halkının desteklediğini düşündüğünü belirtti.

- "Obama başkanlığı sırasındaki en vatansever tondaki konuşmasını yaptı" -

Obama'nın konuşmasını öven bazı Cumhuriyetçiler de oldu. Temsilciler Meclisi'nin eski Cumhuriyetçi başkanı Newt Gingrich, Obama'nın başkanlığı boyunca "en Amerikan yanlısı ve vatansever tondaki" konuşmasını yaptığı görüşünü dile getirdi. Senato İstihbarat Komitesi'nin kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Saxby Chambliss de Obama'nın ABD'nin IŞİD'i yok etmek için bir koalisyona liderlik etme isteğini ortaya koyduğunu ve bu çabaları desteklediğini ifade etti.

Kongre'deki her iki partiden, Obama'yı IŞİD'e karşı askeri eyleme geçmede Kongre'den yetki istememekle eleştirenler de oldu.

Demokrat senatörler Mark Udall ve Tim Kaine, Obama'nın IŞİD'e karşı ofansif bir savaşa girişmek için tüm gerekli hukuki yetkiye sahip olduğu görüşüne katılmadıklarını, Kongre'nin buna onay vermesi gerektiğini belirttiler. Cumhuriyetçi senatör Bob Corker da Obama'nın Kongre'den yetki istememesinin yanlış bir karar olduğunu savundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum