Polonya ve Belarus’un İzmir ilgisi

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret eden Polonya ile Belarus heyetlerinden, öne çıkan sektörler bazında ortak projeler gerçekleştirme çağrısı geldi.

Polonya ve Belarus’un İzmir ilgisi

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret eden Polonya ile Belarus heyetlerinden, öne çıkan sektörler bazında ortak projeler gerçekleştirme çağrısı geldi.

Polonya ve Belarus’un İzmir ilgisi
30 Ağustos 2014 - 10:17

83. İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılan Polonya ile Belarus, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda yeni işbirliklerinin temellerini attı. Heyetlere ev sahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye’nin İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim gücüne sahip olduğunu vurgularken, İzmir’in gıdadan tekstile, inşaattan demir çeliğe, otomotiv yan sanayinden petrokimyaya, makineden yenilenebilir enerjiye kadar Odada temsil edilen 64 değişik sektörde yatırım ve lojistik avantajlarına dikkat çekti.

Model olabiliriz

Türkiye’nin uzun yıllar boyunca aralarında dostluk ilişkisi bulunan Polonya ve Belarus ile yaptığı dış ticaretin bu dostluğu yansıtmadığını belirten İbrahim Gökçüoğlu, “Türkiye ve İzmir, gerek Polonya gerekse Belarus ile yaptığı işbirliklerinde üretimde model olabilir. Güçlü olduğumuz sektörlerde işbirliğimizi ilerleterek diğer sektörlere de örnek olmak durumundayız. Önceliklerimizi belirleyip doğru tarafları bir araya getirerek sonuç odaklı projelere yönelmemiz lazım. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak güçlü işbirlikleri, yatırımlar ve yeni projelerle dışa açılma konusunda her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Potansiyeli gördük

Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü Müsteşarı Konrad Zablocki, “birlikte çalışarak yatırımların artmasına çalışacağız” mesajı verdi. Polonya’nın hem AB üyesi olması hem de diğer ülkelerle işbirlikleri sayesinde Avrupa’da önemli bir konuma geldiğini anlatan Zablocki, “Türkiye ile ilişkilerimizin seviyesini yükseltmek istiyoruz. İthalat ve ihracattan farklı olarak yatırım ve inovasyon konusunda işbirliği yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Polonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski de, iki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıllık geçmişe dayandığını hatırlatırken, şimdi en sorunsuz dönemlerden birini yaşadıklarını anlattı. Nowakowski şöyle konuştu: “Polonyalı işadamları Türkiye’deki potansiyeli gördü. Dış ticaret hacmi 5 yılda 2.7 milyar dolardan 6 milyar dolara geldi. Şimdi 10 milyar doları hedefliyoruz. Polonya ve Türkiye sanayi açısından birbirini tamamlayacak düzeyde. Önümüzdeki 50 yılda dünyada ülkelerimiz öne çıkacak.”

Belarus kalabalık geldi

Belarus Üniversal Ticaret Borsası Başkanı Arkady Salikov, EBSO’yu daha önceden bildirilen sayının neredeyse iki katı, 25 kişilik bir heyetle ziyaret etti. Salikov, “Bu kadar kalabalık gelmemizin sebebi sizi önemli görmemizin, İzmir ile iş yapma isteğimizin göstergesidir” dedi.

Belarus ile Türkiye’nin coğrafi olarak yakın, politik açıdan da iyi ilişkiler içinde bulunduğunu belirten Arkady Salikov, devlete bağlı kuruluş Belarus Üniversal Ticaret Borsası’nın da borsa araçları yoluyla dış ticarete katkıda bulunarak ekonomik gelişimi hızlandırma işlevini yerine getirdiğini anlattı. Arkady Salikov, metal işleme, orman ürünleri ve tarım konularında ciddi gelişmeler olduğuna dikkat çekerken, “Rusya pazarı için oraya gitmenize gerek yok. Metal ürünler konusunda Türk şirketleri Belarus üzerinden Rusya pazarına da ilgi gösteriyor. Orman ürünleri konusunda da son yıllarda sanayimiz hızla gelişti. Devlet bu sanayinin gelişmesi için yatırımlar yaptı. 2015 senesinde sektör yeni teknoloji ile çalışıyor olacak. Tarım ile ilgili, süt ve süt ürünleri konusunda sektörümüz çok gelişmiş ve ihracat yapar durumdadır. Aynı zamanda soya ve ayçiçeği üretimi de hızla artıyor” diye konuştu.

Belarus İzmir Fahri Konsolosu Murat Reha Yorgancıoğlu’nun da eşlik ettiği heyette yer alan işadamları, İzmirli sanayicilerle yaptıkları ikili iş görüşmelerinde geleceğe yönelik projeler için de ilk adımları attı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum