Yani bir anlamda güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar ile ısı pompaları gibi temiz teknolojiler hızla büyüyüp genişlerlen eski şebekelerin bunlara uyumlu olması için yeterli büyüme yatırımı yapılamıyor.
80 MİLYON KİLOMETRE
Dünyada şu anda yarısı ileri aşamada bulunan 3 bin gigavatlık yenilenebilir enerji projesi şebeke bağlantı sırasında bekliyor. Bu kapasite, 2022’de küresel çapta devreye alınan toplam güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin beş katına eşit. Temiz enerji kapasitesinin şebekelere bağlanarak elektrik sistemlerinin güvenliğine ve iklim hedeflerine katkı sunabilmesi için şebeke altyapısının modern ve dijital hale getirilmesi gerekiyor. Yenilenebilir enerji yatırımları 2010’dan bu yana neredeyse iki katına çıkmasına rağmen, dünyadaki şebeke yatırımları yıllık 300 milyar dolarla sabit kalmaya devam ediyor. Ulusal iklim hedeflerine ulaşmak ve enerji güvenliğini sağlamak için 2040’a kadar dünyada 80 milyon kilometre elektrik şebekesinin eklenmesi veya yenilenmesi gerekiyor. Bu rakam, dünyada şu anda kullanımda olan tüm şebekelerin büyüklüğüne eşit ve gerekli şebeke altyapısı genişlemesinin sağlanması için yıllık yatırımların iki katına çıkarak yıllık 600 milyar dolara yükselmesine ihtiyaç duyuluyor.
Şebekeler yeşil enerjiyi yakalayamıyor
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) Elektrik Şebekeleri ve Güvenli Enerji Dönüşümü raporuna göre dünyadaki elektrik ağının merkezi konumundaki şebeke sistemleri yenilenebilir enerji kaynakları, elektrikli araçlar ve ısı pompaları gibi temiz teknolojilerin hızına yetişemiyor.
19 Ekim 2023 - 10:07
YORUMLAR