İzmir'de Şifa Üniversitesi Bornova Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı 8 hastane ve tıp merkezi ile ilgili verilen kapatma kararı uygulamaya geçerken incelemelerin sürdüğü bildirildi. Ekiplerin, Şifa Üniversitesi'ne bağlı ek binalarda 'tıp eğitimi' adı altında sağlık hizmeti vermek suretiyle yapılan ticari faaliyeti mercek altına aldığı bildirildi. Ekiplerin, yaklaşık 200 milyon lira civarında olduğu öne sürülen haksız kazançla ilgili inceleme yaptığı kaydedildi. Hastanelerle ilgili kapatılma kararında, haziranda gerçekleştirilen Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik operasyonda elde edilen bulguların etkili olduğu öne sürüldü. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, 24 Haziran'da Türkiye Tabipler Vakfı (TÜ- TAV) ile Vakfın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Hastanesi'nde "evrakta sahtecilik ve Paralel Devlet Yapılanması'na finansal destek sağlandığı" iddiaları üzerine mahkeme kararıyla yapılan aramaların ardından elde ettikleri bulguları ilgili kurumlarla paylaştıkları öğrenildi.
Tekrar başvuru istediler
Üniversiteye ait ek binalarda 2011-2014 yıllarında tıp eğitimi veriliyormuş gibi gösterilerek sağlık hizmeti sunulduğu iddiası üzerine ekipler, konuyla ilgili YÖK'ü bilgilendirdi. Hastanenin 2014 öncesindeki işlemlerini inceleyen YÖK'ün, ek binalarda tıp eğitimine izin veren kurul kararını iptal ettiği ve izin için tekrar başvuru yapılmasını istediği belirtildi. YÖK'ün ilgili kararı sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı incelemede, ek binalara hasta kabulünün devam ettiği iddiasıyla Şifa Üniversitesi'nin Buca, Gaziemir, Menderes, Göztepe, Palmiye ve Basmane ek binalarıyla Karşıyaka Polikliniği ve Kaya Termal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne kapatma kararı tebliğ edildi.
Haksız kazanç iddiası
Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 2011-2014 dönemindeki usulsüzlük iddialarıyla ilgili incelemelerini sürdürdüğü öğrenildi. Şifa Üniversitesi'ne bağlı ek binalarda 'tıp eğitimi' adı altında sağlık hizmeti vermek suretiyle yapılan ticari faaliyeti mercek altına alan ekipler, yaklaşık 200 milyon lira civarında olduğu öne sürülen haksız kazançla ilgili incelemelerine devam ediyor. Bu arada, dün İl Sağlık Müdürlüğü'nün kapatma kararını tebliğ ettiği Şifa Üniversitesi'ne ait ek binalarda sabah saatlerinden bu yana acil servis dışında hasta kabulü yapılmadığı gözlendi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 25 Haziran'da Türkiye Tabipler Vakfı (TÜTAV) ile vakfın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Hastanesinde "evrakta sahtecilik ve Paralel Devlet Yapılanması'na finansal destek sağlandığı" iddiaları üzerine mahkeme kararıyla arama yapmış, 200 klasör evrak ile bilgisayarlara incelenmek üzere el konulmuştu. Önceki gün de YÖK'ün eğitim ve araştırma merkezlerinin ek hizmet binalarında sağlık hizmetleri sunabilmeleri için gerekli koşulları yerine getirmediği iddiasıyla Şifa Üniversitesi ve Başkent Üniversitesine ait bazı ek hizmet binaları için kapatma kararı verilmişti.
Tarihi Köşk de incelemede
Bu arada Şifa Üniversitesi'nin SGK'dan 49 yıllığına kiralayarak 2013'ten bu yana Buca Eğitim ve Sağlık Kampusü olarak kullandığı De Jongh Köşkü için de inceleme yapıldığı belirtildi. Şifa Üniversitesi, köşkü kiraladıktan sonra bahçesinde yaptığı inşaatlar nedeniyle tepki çekmişti.
Akdoğan aranıyor
Şifa Hastaneleri'nin kurucusu Dr. Mahmut Akdoğan'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ana soruşturması kapsamında arandığı belirtildi. Akdoğan'ın arandığı aynı soruşturma kapsamında İzmir eski Milletvekili İlhan İşbilen, önceki gün gözaltına alınmıştı.
10 gün süre
Şifa Üniversitesi'nin kapatılan 8 sağlık tesisinde yatan hastalara mağdur olmamaları için 10 gün süre verildiği kaydedildi. Ayakta tedavisi devam eden hastalar için de 3 gün süre tanındığı ifade edildi.
YORUMLAR