Sınırları aşan iyilik

İzmir ve çevresinde mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri ziyaret ederek onlara yardım eli uzatan Çeşme İmece İnisiyatifi’nin çalışmalarına destek vermek için yurtdışından gelen gönüllülerin sayısı 5 bine ulaştı

Sınırları aşan iyilik

İzmir ve çevresinde mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri ziyaret ederek onlara yardım eli uzatan Çeşme İmece İnisiyatifi’nin çalışmalarına destek vermek için yurtdışından gelen gönüllülerin sayısı 5 bine ulaştı

Sınırları aşan iyilik
13 Şubat 2017 - 17:56

Çeşme İmece İnisiyatifi, Basmane, Torbalı, Bornova gibi İzmir’in birçok ilçesinde kurulan çadır alanlarda yaşayan mülteci ailelere ve Manisa’da Salihli, Turgutlu, Sazoba, Gölmarmara gibi yerlerde mevsimlik işçilik yapan mültecilere haftanın 5 günü temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda destekleme çalışmaları yürütüyor.

İnisiyatif gönüllüleri, sığınmacıların yiyeceğinden sağlık kontrollerine kadar bütün ihtiyaçlarına yetişmek için büyük çaba harcıyor. Topluluğun çalışmalarına destek verenler arasında İmece İnisiyatifi'nin çalışmalarını duyarak yurtdışından gelen yabancı gönüllüler de bulunuyor. Mültecilere yönelik yardım faaliyetlerine destek vermek üzere ilçeye gelen gönüllüler, yardım malzemelerinin poşetlenmesinden dağıtıma kadar bütün çalışmalara bizzat katılarak derneğin bir ferdi gibi çalışıyor. Mültecilere yardım eli uzatmak için sınır tanımayan ve dünyanın hemen hemen her ülkesinden Çeşme’ye gelen gönüllülerin sayısı 5 bine ulaştı.

YAKLAŞIK 5 BİN GÖNÜLLÜ

Geçen yıl Çeşme Çiftlikköy tarafında yoğun mülteci akışının yaşandığı dönemde yurtdışından çok sayıda insanın gönüllü olarak bölgeye gelmeye başladığını söyleyen Çeşme İmece İnisiyatifi’nden Gülsüm Postacı, “Özellikle Almanya'da İmece İnisiyatifi'nin çalışmalarının duyulmaya başlanması ve dernekleşme süreciyle beraber daha yoğun ve sistematik olarak gönüllüler gelmeye başladı. Şimdiye kadar İmece ile beraber çalışmak üzere Çeşme'ye yaklaşık 5 bin kişi gelip gönüllü olarak çalışmalarımıza katıldı. Hindistan, Japonya, Almanya, Amerika gibi birçok ülkeden gönüllü bize destek olmaya geldi. Çeşme'den gittikten sonra Avrupa ve Amerika'da hala İmece için çalışmaya devam eden 140 gönüllümüz var. İnternet üzerinden görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Aralarında birkaç kez buraya gelenler de var. Buraya gelen ve döndükten sonra bizi arkadaşlarına tavsiye edenler ve onların vasıtasıyla gelenler var” dedi.

HAFTANIN BEŞ GÜNÜ DAĞITIM YAPIYORLAR

Yurtdışından gelen gönüllerin her türlü işte kendilerine destek olduğunu belirten Postacı, “Biz burada ne yapıyorsak ve nasıl yaşıyorsak onlar da aynı şeyleri yapıyorlar. Haftanın beş günü dağıtımlara gidiliyor. Gönüllüler depoda bunun hazırlığını yapıyorlar. Gıdaların poşetlenmesinden, deponun temizliğine ve düzenlenmesine, tuvaletlerin temizlenmesine kadar yardımcı oluyorlar. Ayrıca sahaya çıkıp yardım malzemelerinin dağıtımlarını gerçekleştiriyorlar. Sahada uzun süre kalındığı zaman çocuklarla ilgileniyorlar, onlarla beraber oyunlar oynuyorlar. Burası onlar için bir yaşam alanı. Ne iş yapılıyorsa her türlü işte destek sağlıyorlar bize” ifadelerini kullandı.

FİKİR VERENLER OLUYOR

Gönüllülerin, ‘Mülteciler için daha fazla ne yapabiliriz’ şeklinde sorular sorduklarını aktaran Postacı, şunları söyledi: “Daha çok Türkiye'deki sosyal haklar konusunda sorular soruyorlar. ‘Daha fazla nasıl yardımcı olabiliriz, bağış konusunda desteği nasıl artırırız, daha organize nasıl yardımcı olabiliriz’ şeklinde sorular soruyorlar. Çocuklara Türkçe eğitim verirken ya da sosyalleşebilecekleri tarzda eğitimler verirken fikir veren arkadaşlar oluyor. Çünkü gelen arkadaşlar arasında yer alan sosyal hizmetler uzmanı veya pedagog arkadaşlar çocuklarla iletişim konusunda bize öneriler sunuyor. Biz de farklı projeleri olan gönüllülerin bu projeleri hayata geçirebilmeleri konusunda onlara yardımcı oluyoruz.”

SINIR TANIMAYAN ÜÇ KADIN

Julie, Hannah ve Janna yaklaşık bir hafta önce Almanya Stuttgart’tan, Çeşme’ye geldi. Aynı üniversitede soysal hizmet uzmanı olarak eğitim gören genç gönüllüler, Balkan Route Derneği’nde görevli arkadaşlarından İmece İnisiyatifi’nin çalışmalarını duyunca bölgeye gelip gönüllü olarak destek vermek istemiş. Gönüllüler, haftanın beş günü mültecilerin yaşadığı bölgelerde dağıtıma çıkıyor, depoda yardım malzemelerinin poşetlenmesine yardım ediyor, mülteci çocuklarla oyunlar oynuyor…  Mülteci sorununun kendi ülkelerinde de var olduğunu fakat Türkiye’nin Avrupa’ya giden yolda bir istasyon gibi olduğu için burada bulunmanın önemli olduğuna vurgu yapan gönüllüler, fırsat bulduklarında yeniden Çeşme’ye gelip çalışmalara katılmak istiyorlar.

“BURASI BİR İSTASYON GİBİ”

Yaklaşık bir hafta önce Çeşme’ye geldiğini ve mülteciler için yapılan her türlü yardım çalışmasına destek verdiğini anlatan 24 yaşında olan Julie, “İmece için yardım poşetleri hazırlıyorum, dağıtım yapıyorum. Türkiye hakkında hala çok az bilgim var. Henüz sadece bir haftadır buradayım. Sosyal hizmetler bölümünde okuyordum yeni mezun oldum. Zamanımı daha fazla öğrenmek için kullanmak istedim. Başka bir ülkede bulunarak farklı problemleri görmek istedim. Gelecekte iş hayatıma katkıda bulunacağını düşünerek Türkiye'ye geldim. Böylelikle kendi ülkemdeki problemleri de farklı şekilde görebileceğim. Almanya'da da çok sayıda mülteci var ama yardım eden insan sayısı çok az. Devlet az sayıda insana yardım ediyor. Almanya'daki insanlar mülteciler hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Yanlış fikirler de var bunlar için de bir şeyler yapmak gerekiyor. Herkesin daha duyarlı olması gerekiyor. Almanya'da çok problem var ama buranın problemleri farklı. Çünkü burası Avrupa'ya giden bir istasyon gibi. Mülteciler burada farklı problemler yaşıyorlar. Bu farkı görebilmek ve daha iyi anlayabilmek için buraya gelmek önemli” dedi.

“GELECEKTE SORUN DAHA DA BÜYÜYECEK”

23 yaşındaki Hannah, daha önce mültecilere yönelik benzer yardım faaliyetleri içerisinde yer almış. İlk olarak Yunanistan’daki mülteci kamplarında giderek çalışmalara katılmış, daha sonra Çeşme’ye gelmeye karar vermiş. Hannah, Çeşme’de yaşadıklarını şöyle anlattı: “Mülteci krizi patlak verdiğinden beri neler yapabileceğimi araştırıyordum. Türkçe ve Arapça bilmiyorum o yüzden sahada çalışırken biraz zorlanıyorum. Çünkü her şeyi anlayamıyorum. Ama bu çokta önemli değil. Onları anlamasam da enerjimi onlar için harcayabiliyorum. Dil bilmek gerekmiyor. Elimden gelen yardımı yapmaya çalışıyorum. Gelecekte sorun daha da büyüyecek. Şimdi bir şey yapabiliriz ama sorunun tam kaynağında çalışmıyoruz. Şimdilik görünen problemler için çalışabiliyoruz. Bu problemlerin kaynağına inmek gerekiyor.”

“YENİDEN GELMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”

24 yaşındaki Janna, daha önce Stuttgart yakındalarındaki bir mülteci kampında kadınlar ve çocuklar için çalışmalar yapmış. Janna, Çeşme’ye gelmeye nasıl karar verdiğini ve burada yaptığı çalışmaları şöyle aktarıyor: “Balkan Route Derneği’nde İmece İnisiyatifi’ni için bir tanıtım yapmışlardı. Orada gördüm ve gelmeye karar verdim. Daha önce de benzer çalışmalar içerisinde yer almıştım. Mülteci kamplarında çalıştım. Haftada bir gün kadınlar için bir şeyler yaptım. Bazen beraber yemekler yaptık, çocuklarla oyunlar oynadık, sohbet ettik. Burada özellikle yardım malzemelerini poşetliyoruz, kamplara dağıtım yapıyoruz. Çocuklarla oyunlar oynuyoruz. 1,5 hafta daha burada kalacağım. Yeniden Çeşme’ye gelip mültecilere yardım etmeyi düşünüyorum.”


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum