Tefeci ve dolandırıcılar acil paraya ihtiyacı olanları tuzağa düşürmek için interneti mesken tuttu. Tefeciler, bankaların kara listelerinde oldukları ya da kredi limitlerini doldurdukları için finans kuruluşlarından yeni kredi alamayanları internet üzerinden ağlarına düşürüyor. İnternet siteleri, forum ve bloglara bıraktıkları mail adresiyle para ihtiyacı olanlara ulaşan tefeciler, vatandaşları yüksek faizle borçlandırıyor. Dolandırıcılar ise düşük faizli kredi vereceklerini söyleyip kandırdıkları vatandaşların kimlik ve kredi kartı bilgilerini ele geçiriyor. Dolandıcılar ele geçirdikleri bu bilgilerle bu kişiler üzerinden şirketler kuruyor ya da finans kuruluşlarından kredi çekiyor.
Muhabirimiz de temasa geçti
Muhabirimiz Emirhan Ergen de, internette uygun faizle kredi verme vaadinde bulunanlarla iletişime geçerek kredi talebinde bulundu. Yabancı isimli bir mail adresi üzerinden cevap verilen talepte dolandırıcılar muhabirimizin 50 bin lira kredi talebine karşılık 36 ay boyunca ayda bin 556 lira taksit oranı belirledi. Dolandırıcılar, muhabirimizden kimlik ve kredi kartı bilgilerini kendilerine göndermesini talep etti. Bunun üzerine muhabirimiz durumu emniyet yetkililerine aktardı.
Yetkililer uyardı
Emniyet yetkilileri, vatandaşları internete dadanan dolandırıcı ve tefecilere karşı uyardı. Dolandırıcıların verilecek kişisel bilgileri kullanarak vatandaşlara zarar verebileceğini ifade eden emniyet yetkilileri, "Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı. Güvenmedikleri kimseyle kimlik bilgilerini paylaşmasınlar" dedi. İnternet üzerinden yüksek faizle borç vermenin de tefecilik suçu kapsamına girdiğini ifade eden yetkililer, bunun hiçbir yasal dayanağının olmadığını vurguladı.
"Yılana sarılmayın"
Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Ufuk Tutan, tefecilerin zor durumda olan insanlardan faydalanmaya çalıştığını belirterek, "Şu an ülkemizde oturmuş bir bankacılık sistemi var. Bu tür vakalar bu sistemin güvenirliliğine de darbe vuruyor. Vatandaşlarımız da doğal olarak 'denize düşen yılana sarılır' mantığıyla haraket edebiliyor. Yasal hiçbir zemini yok. Kimse yılana sarılmasın" diye konuştu.
"TCK'ya göre suç"
Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Abdulvahap Karakuş, vatandaşların kimlik bilgilerinin mail yoluyla iletmelerinin sakıncalı olduğunu belirtti. İnternet üzerinden yüksek faizle borç vermenin de tefecilik suçu kapsamına girdiğini belirten Karakuş, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Tefecilik suçuna 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Dolandırıcılık suçuna istenen ceza da suçun niteliğine göre değişiyor.
YORUMLAR