Ticaret Borsasında ilk ürün heyecanı

İzmir Ticaret Borsası tarafından düzenlenen geleneksel ilk ürün töreni, bu yıl 2014-2015 sezonu için çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirin ilk kez borsaya gelmesi ile İzmir Ticaret Borsasında gerçekleştirildi.

Ticaret Borsasında ilk ürün heyecanı

İzmir Ticaret Borsası tarafından düzenlenen geleneksel ilk ürün töreni, bu yıl 2014-2015 sezonu için çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirin ilk kez borsaya gelmesi ile İzmir Ticaret Borsasında gerçekleştirildi.

Ticaret Borsasında ilk ürün heyecanı
27 Ağustos 2014 - 09:02

Törene İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Mehmet Ali Susam, İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şükrü Barış Kocagöz, Meclis Üyeleri, Üretici Birlikleri, diğer ilgililer ve çok sayıda davetli katıldı.

İzmir Ticaret Borsası tarafından düzenlenen 2014-2015 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirin ilk ürün töreninde 2013-2014 yılı değerlendirilirken 2014-2015 sezonu için de yıllık ürün tahminleri yapıldı. Bu tahminlere göre bu yıl kuru üzümde üretimin 328 bin ton, kuru incirin ise 70 bin ton üretim olması bekleniyor.

KALİTELİ BİR ÜRÜNÜ İYİ BİR AMBALAJA SOKAMIYORSAK O ZAMAN DEĞERİNİ DE BULMUYOR

Törende yaptığı konuşmasında üreticilerin kaliteli ürünler üretmesinin yanı sıra son yıllarda organik ürünlerin de yetiştirildiğinden bahseden Vali Toprak, konuşmasında şu cümlelere yer verdi. “Üretim olmadan hiç bir şey olmuyor. Alın teri var emek var katkı var her türlü meşakkatin getirdiği o güzelliklerle bezenen bir sistem sonrasın da ürün ortaya çıkıyor. Burada İzmir’in ve Ege bölgesinin, Anadolu’muzun en önemli çıkış limanı İzmir ve İzmir limanın antik çağlardan günümüze gelmesinin en önemli faktörlerinden biri; Ege bölgesinde üretilen ürünlerin yurt dışına ihracı ile birlikte oluşan bir güzelliktir.

Ege bölgesinde biz limanlarımızın ileri gitmesinden, önemli bir cazibe merkezi olmasından bahsedebiliyorsak, o cazibeyi sağlayan üretim değerlerinin oluştuğu İzmir ve bunu bütünleyen Ege bölgesi katkı sağlayan faktörlerin başında gelir. İzmir, Ege bölgesini değil Ülkemizi batıya açan dünya ile buluşturan bir nokta. Onun için İzmir’in güzelliklerinden bahsediyorsak, Ege bölgesinin güzelliklerinden bahsediyorsak çiftçimizin ürettiği bu güzel ürünlere borçluyuz. Üreticilerimiz, kaliteli üretiyorsunuz, yüksek kalitede üretiyorsunuz, tebrik ediyorum.

Organik ürünler paketleme sistemi ile insanlarımızın daha fazla kazanması için katma değer oluşturma konusunda da katkı sağlamamız gerekiyor. Son yıllarda da bunun geliştiğini görüyorum. Ama tüm bu güzelliklerin değerini bulabilmesi için alıcı ve satıcıların buluştuğu, fiyat mekanizmasının oluştuğu noktadan iyi bir bakış yapmak gerekiyor. Borsamız 1891 yılında kuruldu, eğer o yılda kurulmasa idi bu güzelliklerin bu noktaya gelmesi de eksik kalırdı. Ege bölgesinde, Ülkemizde üreticiler kazanabiliyorsa borsaların büyük etkisi var. Borsadaki arkadaşlarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Borsanın tarihi gelişimine hizmet etmiş tüm buradaki görevli arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Eğer onlar bu birikime katkı sağlamamış olsalar idi bugün burada olmazdık.

EGE BÖLGESİNDEN 2,2 MİLYAR DOLARLIK BİR İHRACAT VAR

Ege bölgesinden 2,2 milyar dolarlık bir ihracat var. Sadece iki üründe elde edilen rakam 700 milyon doların üzerinde. Ürettiklerimizin üzerine daha fazla katma değer oluşturarak yurt dışına satışlarını gerçekleştirdiğimiz an, rakamlar daha da yükselecektir. İzmir, bir üretim şehri ve üretimi kaliteli yapıyor. Ama tüm ürünlere baktığımızda işin biraz hamallığını yapıyor. Hep birlikte gayret göstererek biraz daha katma değeri, işlemesini, paketlemesini yapmalıyız. Üreticilerimize gereken katkıyı sağlamalıyız. Tüm üreticilerimize de teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından 2014-2015 sezonunda ilk ürünler, sembolik olarak açık artırma yolu ile sahiplerini buldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum