29 Haziran 2014’ten itibaren İzmir’de yeni bir yolculuk başlıyor
Kent merkezi ve ana arterlerdeki otobüs sayısı azaltılıyor, bunun yerine aktarmalı sistemde araç sayısı artıyor. Buna göre İzmirli artık İzmir’in her yerine aktarmalı olarak gidip gelecek. Bu yeni uygulama 29 Haziran'da başlıyor.
Kent merkezi ve ana arterlerdeki otobüs sayısını azaltılıyor, bunun yerine aktarmalı sistem çoğaltılıyor. Buna göre İzmirli artık İzmir’in her yerine aktarmalı olarak gidip gelecek. Bu yeni uy gulama direk seferleri iptal ediyor.
Buna göre örneğin Çiğli Egekent’te oturan bir İzmirli, Alsancak ya da Konak yönüne Otobüs- İZBAN veya Otobüs – Vapur veya Otobüs-Otobüs şeklinde çift vasıta ile ulaşabilecek.
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Ulaşım Sistemi’nin Yeniden Tasarımı” projesi 29 Haziran’dan itibaren uygulanacak olan proje şu şekilde açıklandı:
ZOR OLANI BİRLİKTE BAŞARIYORUZ
Şimdi hep birlikte yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Toplu ulaşım alışkanlıklarımızı değiştirerek zor olanı başarıyoruz. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Ulaşım Sistemi’nin Yeniden Tasarımı” projesi ile Merkez, Karşıyaka, Bornova, Buca ve Teleferik olmak üzere 5 ana bölgeye ait 42 alt bölgenin ulaşım sistemini yeniden tasarladık.
Şehir merkezi ve ana arterlerdeki otobüs sayısını azaltıyoruz. Merkeze aktarmalı sistemle ulaşıyoruz. Artık, bir yerden bir yere gitmek için tek hatta bağımlı değiliz; seçenekleri arttırıyoruz.
Yerleşim yerlerinin sunduğu olanaklara göre yolcuları otobüslerle; İzmir Metro ve İZBAN istasyonlarına, vapur iskelelerine ya da otobüs duraklarına taşıyoruz. Şehir merkezine bu noktalardan, alternatif güzergahları izleyerek daha hızlı ulaşacağız.
Üçyol, Konak ve Halkapınar’dan kent merkezine ring seferlerini artırdık. Bu üçgenin çevrelediği merkezde artık gerektiği kadar otobüs dolaşacak Basmane ve Gümrük’te sona eren otobüs hatlarını kaldırarak bu bölgedeki keşmekeşe son veriyoruz. Konak hatlarını koruduk.
Alsancak, Çankaya, Basmane bölgesine aktarmalı yolculukla ulaşacağız. Bostanlı ve Karşıyaka iskeleleri,Egekent,Evka3,Kemer,Şirinyer,Tınaztepe,F.Altay,Sarnıç aktarma merkezleri, Gaziemir Semt Garajı, Bornova, Üçyol ve Halkapınar Metro istasyonları, ana aktarma merkezleri olacak. Yolcularımızı kendi bölgeleri içinde ise daha sık aralıklarla taşıyacağız.
Böylece;
• Kent merkezindeki trafik yükü azalacak.
• Hem duraklarda bekleme hem de yolculuk süresi kısalacak.
• Hedefleri farklı olan yolcular birbirinden ayrılacak.
• Hız kazanacağız.
• Otobüsleri modern şehirlerde olduğu gibi toplu ulaşımın belkemiği olmaktan çıkarıyoruz; yerine aşama aşama raylı sistemi getiriyoruz.
• Merkezde egzoz gazı oranı düşeceğinden hava kirliliği azalacak, gürültü ve görüntü kirliliği sona erecek.
İzmirliler, aktarmalı sistemi etkin kullanıyor
Sistemi yeniden tasarlarken toplu ulaşımdaki en önemli unsurları göz önüne aldık:
• Hız,
• Konfor,
• Güvenlik,
• Zamanlama.
İdeal güzergahları, yolcuların kullandığı akıllı kartları izleyerek, alışkanlık ve talepleri inceleyerek belirledik. Dünyada da modern şehirlerin merkezine, her bölgeden otobüs seferleri yapılmıyor. İzmirliler olarak aktarmalı sistemin konforunu artık iyi biliyoruz. İstatistikler gösteriyor ki, yolcuların yüzde 30’u her gün ikinci ya da üçüncü ulaşım aracına, 90 dakika içinde ücretsiz binerek yolculuğunu tamamlıyor. Başlangıçta belki alışkanlıklarımızı değiştirmekte zorlanacağız ama yeni sistemi kullandıkça, sonuçlarının güzel olduğunu göreceğiz ve eskiyi hiç aramayacağız.
Çankaya,Basmane ve Alsancak’ta araç sayısı azalıyor:
Eski sistemde 06.00-09.00 saatleri arasında merkeze 89 hat, 1212 kez sefer yapılıyordu. Bu rakam gün boyu 4 bin 16’ya ulaşıyordu. Yeni sistemle, bir dakikada geçen araç sayısı:
• Şair Eşref Bulvarı’nda yüzde 72,
• Fevzipaşa Bulvarı’nda yüzde 35,
• Gazi Bulvarı’nda yüzde 56 oranında azalacak.
YORUMLAR