Reklam

Torba Kanun tasarısı kabul edildi

"Torba kanun tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenleme milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor

Torba Kanun tasarısı kabul edildi

"Torba kanun tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenleme milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor

Torba Kanun tasarısı kabul edildi
10 Eylül 2014 - 09:01

Kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Torba yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri tamamlandı. 148 maddeden oluşan tasarı birçok düzenlemeyi beraberinde getiriyor.Yasalaşan tasarı ile birlikte 40 bin öğretmenin ataması gerçekleştirilecek.

Tasarıyla Soma'dakiler başta olmak üzere madende çalışanlar ve taşeron işçileri yakından ilgilendiren maddeler de kabul edildi. Soma'da hayatını kaybeden işçilerin hak sahibi yakınlarına prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. 301 işçinin birer yakını kamuda istihdam edilecek. Yine bu işçilerin SGK'ya olan her türlü borçları silinecek..

Maden İşçileri

Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek. Zorunlu durumlar dışında, madenlerde fazla çalışma yaptırılamayacak. Fazla mesai olursa, normalin yüzde 100'ü oranında ücret ödenecek.

Linyit ve taş kömürü madenlerinde çalışanlara asgari ücretin iki katından az maaş ödenmeyecek. Emeklilik yaşı 55’ten 50’ye indirilecek.

Taşeron İşçiler

Kamuda çalışan taşeron işçiler için 3 yıllık sözleşme yapılacak. İşverenler, taşeron işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay kontrol edecek, ödenmeyen ücretleri, hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatıracak. Aralıksız olarak aynı kamu kurumunda çalışanların kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, bu iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.

Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak.

Kamu alacakları yeniden yapılandırılıyor

Trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol cezalarının, harç ve öğrenim kredisi borçlarının gecikme faizleri ve gecikme cezaları silinecek. Enflasyon oranları esas alınarak borçlar yeniden hesaplanacak ve taksitlendirilecek. En fazla 18 taksit yapılabilecek. Borç, bir takvim yılında 2'den fazla taksit süresinde ödenmezse yeniden yapılandırma bozulacak.

SGK ve BAĞ-KUR borçlarına yeniden yapılandırma

SGK ve Bağ-Kur prim borçları da gecikme cezaları ve gecikme faizleri silinerek yeniden yapılandırılacak.

120 Liranın altındaki cezalar silinecek

Sigara yasağı cezası hariç olmak üzere 120 liranın altındaki cezalar silinecek. Tasarıya 4-C'li çalışanları yakından ilgilendiren düzenlemelerde var. Özelleştirmeyle iş akitleri feshedilen ve diğer kamu kurumlarına nakil hakkı bulunmayan personel, emekli oluncaya kadar 4-C ile istihdam edilebilecek.

Ayrıca düzenlemeyle SGK'lıların tüp bebek deneme sayısı 2'den 3'e çıkarılıyor. Bütün sigortalılar için doğum borçlanması hakkı da 3’e çıkacak. Düzenlemeyle yalnızca SSK’lılar değil, bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması gerçekleştirebilecek.

TİB milli güvenlik gerekçesiyle erişimi engelleyebilecek

Tasarıyla İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi konusunda değişikliğe gidildi. Buna göre milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya birkaçına bağlı olarak, interneterişimin engellenmesi Telekomünikasyon Başkanın talimatı üzerine, Başkanlıkça yapılacak.

Erişim sağlayıcıları Başkanlıktan gelen erişimin engellenmesi taleplerini en geç 4 saat içinde yerine getirecek.

Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, başkanlık tarafından 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararını 48 saat içinde açıklayacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum