İZMİR (İHA) - Konak-Yeşildere Tünelleri gerekçe gösterilerek evleri boşaltılmak istenen vatandaşların sesini duyurmak adına Konak Belediyesi’nce ilki geçtiğimiz ay Damlacık’ta yapılan forumun ikincisi Duatepe Mahallesi’nde düzenlendi.
Foruma Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından yöneticiler, Beştepe diye anılan bölgenin diğer mahallelerinin muhtarları ve çok sayıda dernek temsilcisi katıldı. Mahalle sakinlerinin seslerini duyurma fırsatı bulduğu forumda evlerini boşaltmama kararı alan Duatepeliler, tünel inşaatının durdurulması için birlikte mücadele etme kararı aldı.
“DURDURUN O TÜNELİ”
Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’nce inşaatı devam eden tünellere karşı başlatılan örgütlenmenin ilk ayağını oluşturan Damlacık’ta olduğu gibi Duatepe’deki forumun açılış konuşmasını da Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yaptı. “Sadece tüneli görmeyin, insanları da görün. İnsanların varlığından haberdar olun, onlara kulaklarınızı tıkamayın, seslerini duyun” diyen Pekdaş, “Bu saatten sonra ‘Bu evler tehlikeli, çık nereye gidersen git’ diyemezsiniz. Durdurun o tüneli. Bu soruna bir çözüm bulun” dedi.
“ZEMİN ETÜDÜ YAPILMADI”
Bu talepleri dile getirdikleri zaman bazı kesimler tarafından ‘istemezükçü’ ilan edildiklerini de belirten Başkan Pekdaş, “Ulaşım hakkını sağlamaya yönelik olarak yollar, tüneller yapılır ama bütün bunlar yapılırken bu yolların çevreye verdiği zarar, ulaşıma katkısı hesap edilir. Daha sonra yolun yapılacağı zemine bakılır. Ama zemin etüdü yapmadan bu tünel kazılmaya başlandı. Daha sonra burada yaşayan insanların nerede nasıl bir yaşam hakkına sahip olacaklarına bakmadılar. ‘Siz başınızın çaresine bakın, biz size bir süre kira verelim’ dediler. İnsanlarla bundan daha iyi dalga geçmek olmaz. Madem tünel yapıyorsunuz, bunu hesabını da yapmak durumundasınız. Burada yaşayan insanların barınma hakkını öncelikle düşünmek zorundasınız. Barınma hakkı ulaşım hakkından çok daha önemlidir” diye konuştu.
“ÖNCE TEDBİR ALINIR, SONRA TÜNEL YAPILIR”
Hükümete de seslenen Başkan Pekdaş, “Hükümet olmak insanların dertlerine çözüm bulmaktır. İnsanlar buralara değer kattılar, burası 100 yıllık bir mahalle. Burayı değerli hale getiren insanlardır. Burayı rant kapısı olarak düşünmek doğru değil. Burada tedbirler alınır, kentsel dönüşüm yapılır, ondan sonra tünel yapılıyorsa yapılır. Ama önce insanların barınma hakkına sahip çıkılmalıdır” diye konuştu.
DERNEKLEŞME İÇİN İLK ADIM ATILDI
Mahalle sakinlerinden Gürcan Dalıç, tünelden önce sapa sağlam duran evlerinde tünel inşaatından hemen sonra çatlaklar oluşmaya başladığını belirterek, “Sağlam evlerimiz çatır çatır gidiyor. Tünelden 5 ay sonra zemin etüdü yaptılar. 28 gün sürdü. Bu da gösteriyor ki zemin etüdünü laf olsun diye yaptılar” dedi. Mücadele için tüzel kişilik oluşturmak gerektiğini de belirten Dalıç, dernek kurulması yönünde öneri sundu. Dernek yönetiminde Damlacık, Duatepe, Çimentepe, Selçuk, Zafertepe ve tünel inşaatından etkilenen diğer mahallelerden de temsilcilerin katılacağını dile getiren Dalıç, “Tüzel kişilik olmak lazım. En basit biçimiyle bir dernek kurmalıyız. Dernekle Karayollarının karşısına aslan gibi dikileceğiz ve aslanlar gibi mücadele edeceğiz” diye konuştu.
“GELİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”
Dernekleşme ve birlikte mücadele etme kararlarının alındığı forumun kapanışında söz alan Başkan Pekdaş, “Örgütlenecek, birlikte mücadele edeceksiniz. Ben de sizinle birlikte bu mücadelede yer alacağım. Biz hepimiz aynı taraftayız. Sizin adınıza kimse mücadele etmez. Ben size söz vermiyorum, gelin birlikte mücadele edelim diyorum” diyerek mücadeleye devam ettirme kararlığını bir kez daha dile getirdi.
TÜNELE BİR TEPKİ DE DUATEPE'DEN
Konak-Yeşildere Tünelleri gerekçe gösterilerek evleri boşaltılmak istenen vatandaşların sesini duyurmak adına Konak Belediyesi’nce ilki geçtiğimiz ay Damlacık’ta yapılan forumun ikincisi Duatepe Mahallesi’nde düzenlendi.
12 Temmuz 2014 - 17:39
YORUMLAR