Azerbaycan modern eğitimi ve güçlü altyapısıyla gençleri geleceğe hazırlıyor
Verdiği modern eğitim ve dinamik alt yapısıyla yabancı öğrencilerin dünyada en çok tercih ettiği ülkeler arasında yer alan Azerbaycan, gençleri geleceğe hazırlıyor. Komşularının yanı sıra Hindistan, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya ve Avrupa dahil pek ülkeden Azerbaycan'da eğitim gören öğrenciler dünya görüşü ve vizyon sahibi, global olma ve evrensel olanı tanıma gibi pek çok değeri, henüz eğitim yıllarında deneyimliyor ve gelecekte karşılaşacağı zorluklarla daha kolay başe der duruma geliyor. Azerbaycan'da tıp, sağlık, teknik ve teknolojik, hizmet ve sosyal alanlarda eğitim görenlerin diplomaları kendi ülkelerinde de sorunsuz tanınıyor.
Yabancı öğrenci sayısı bakımından dünyada ilk sıralarda yer alan Azerbaycan, modern eğitim teknikleri, güçlü alt yapısı, barınma ve konaklama imkanlarıyla başta komşularımız olmak üzere pek çok ülkeden gelen gençler için cazibe merkezidir. Bu cazibeyi Azerbaycan Cumhuriyeti'nin eşsiz doğası, asırlık kültürü, tarihi ve Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alması da artırıyor. Başta Bakü'de olmak üzere üniversitelerde eğitim gören öğrenciler için yaşam şartları uygun ve güvenli. Yükseköğretim kurumuyla karşılaştırıldığında, sadece yaşam değil, öğrenim ücretleri de oldukça makul. Azerbaycan Yükseköğretim Kurumu yabancı öğrencilere büyük avantaj da sağlıyor.
89 ÜLKEDEN 6 BİN 500 ÖĞRENCİ: Azerbaycan'da eğitim fırsatlarını tanıtmak için studyinazerbaijan.edu.az sitesi kuruldu. Sitede yükseköğretim kurumları, eğitimi verilen uzmanlık alanları, vize ile ilgili işlemler, göç işlemleri ve barınma imkanlarına ilişkin bilgiler edinilebiliyor. Sitede 28 yükseköğretim kurumunun bilgileri bulunuyor. Web sitesine ayrıca 1180 program eklendi. Azerbaycan Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2020/2021 eğitim öğretim yılında Azerbaycan'da okuyan yabancı öğrenci sayısı 89 ülkeden yaklaşık 6 bin 500. Bu öğrenciler ağırlıklı olarak Türkiye, İran, Gürcistan, Rusya, Irak, Nijerya, Türkmenistan, Hindistan, Pakistan'dan geliyor. Yabancı öğrenciler daha çok Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Nahcivan Devlet Üniversitesi, Ada Üniversitesi, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi, Azerbaycan Gence Devlet Agrar Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet Pedagoji üniversitelerini tercih ediyor.
DİPLOMADA DENKLİK SORUNU YOK: Şunu da belirtmeliyim ki Azerbaycan'a okumak için gelenlerin diplomaları kendi ülkelerinde sorunsuz tanınıyor. Sadece eğitim gördüğü alanda uzmanlık sınavına girmeleri yeterlidir. Başka bir deyişle, bu öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca gerçekten gerekli bilgileri aldıklarını ölçmek için bir yeterlilik sınavı. Azerbaycan vatandaşları nasıl yabancı ülkelerde eğitim görüyor ve ülkeye döndükten sonra diplomaları inceleniyorsa, yabancı ülkelerde de aşağı yukarı aynı kural işletiliyor. Yani kendi ülkelerinin normatif ve yasal düzenlemeleri çerçevesinde bilgi ve becerileri kontrol edilir. Örneğin, Türkiye'de, Avrupa ülkelerinde ve Azerbaycan'da da uzmanlık bilgisi yeterli olup olmadığı ölçülür.
ULUSLARARASI DEĞİŞİM PROGRAMLARI: Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan kurallara göre, yüksek öğrenim diplomaları Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından verilmektedir. Ayrıca, her ülke için denklik genellikle belirli ilgili ülkenin eğitim otoritesi tarafından belirlenir. Öte yandan Azerbaycan üniversiteleri Erasmus ve Mevlana Değişim programlarına da katılmaktadır. Azerbaycan üniversiteleri bu programlar çerçevesinde birçok yabancı üniversite ile de işbirliği yapmaktadır.
YABANCILAR AZERİ ÖĞRENCİ İLE AYNI HAKLARA SAHİP: Halihazırda 50'ye yakın farklı ülke vatandaşı ülkemizde 60'a yakın uzmanlık alanında lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim görüyor. Bu öğrenciler ayrıca yüksek lisans ve doktora çalışmalarına da kabul ediliyor. Tıp, teknik ve teknolojik uzmanlıklar, sağlık, refah ve hizmet uzmanlıkları, sosyal uzmanlıklar, mühendislikler Azerbaycan'a yurtdışından eğitim için gelenlerin en çok tercih ettiği alanlar. Azerbaycan'da bazı yabancı öğrenciler devletlerarası anlaşmaya dayalı devlet programında eğitim görüyor. Bununla birlikte, öğrencilerin çoğunluğu ücretli olarak öğrenim görüyor ve üniversite ile serbestçe bir anlaşma imzalayabiliyor. Eğitim ücretleri ise Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Azerbaycan'da eğitim gören yabancı öğrenciler Azerbaycanlı öğrencilerle aynı eğitim haklarına sahiptir.
TÜRKİYE İLE İKİLİ DİOLOMA PROTOKOLÜ: Bu arada Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesi (ADAU) ile Ege Üniversitesi arasında ikili diploma iş birliği protokolü bulunuyor. Protokole göre eğitimin bir bölümü Ege Üniversitesi'nde veriliyor. Ayrıca dersler her iki yükseköğretim kurumunun deneyimli akademik kadrosu tarafından veriliyor. Öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca tüm masrafları Devlet Programı çerçevesinde Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Fonu tarafından karşılanıyor. Bu maliyetler arasında öğrenim ücretleri, kayıt maliyetleri, eğitim materyallerine ve elektronik bilgi kaynaklarına erişim, Ege Üniversitesi'ne katılım, yaz okulu ve endüstriyel deneyim maliyetleri de bulunuyor. Program kapsamında öğrencilere aylık teşvik bursu da veriliyor.
LİSANS EĞİTİMİ: Üniversitedeki tam zamanlı ve yarı zamanlı bölümlere belge kabulü, her akademik yılın 1-30 Eylül tarihleri arasında yapılır. Tam zamanlı bölümdeki dersler de 15 Eylül'de başlar. Her akademik dönem başında, öğrenciye ödenecek miktar ABD doları olarak ödenir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belgelenir. Lisans eğitiminde ücretler 600 dolardan başlar. Üniversitede eğitim süresi 4 yıl, uzaktan eğitim süresi ise 4 yıl 6 aydır. Lisans derecesi dersleri Azerice, Rusça veya İngilizce verilir. Bu eğitim Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Göç Servisi'nde öğrenim görmüş yabancı uyruklu kişilerin izni ile gerçekleştirilir.
YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ: Yükseköğretim mezunları lisans derecelerine göre öğrenimlerine devam edebilirler. Yüksek lisans döneminin dersleri 15 Eylül'de başlar. Yabancı uyruklu öğrencilerin hazırlık aşamasında öğrenim görme durumu ise üniversitelere bağlıdır. Bundan sonra, her öğrenci kredisinin başında belirtilen ücret tutarını ABD doları olarak öder. Yüksek lisans için öğretim ücreti 2 bin dolardan başlıyor. Yüksek lisans derecesinin hizmet süresi tam zamanlı bölümler için 2 yıl, uzaktan eğitim bölümleri için ise 2 yıl 6 aydır. Yüksek Lisans derecesi dersleri Azerice, Rusça veya İngilizce verilir. Bu eğitim Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Göç Servisi'nde öğrenim görmüş yabancı uyruklu kişilerin izni ile gerçekleştirilir.
DOKTORA EĞİTİMİ: Yüksek lisans düzeyinde eğitimini tamamlayan yabancı öğrenciler doktora düzeyinde eğitim alabiliyor. Doktora çalışmaları için öğrenim ücretleri 3 bin dolardan başlar. Yabancı öğrencilerin devlet eğitim kurumlarında her türlü ücretli eğitimlerinin beledi eğitim kurumlarının önerisi üzerine Azerbaycan Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir ve onaylanır. Doktora derecesi dersleri Azerice, Rusça veya İngilizce verilir. Bu eğitim de Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Göç Servisi'nde öğrenim görmüş yabancı uyruklu kişilerin izni ile gerçekleştirilir.
ACADEMİC SUPPORT ÖNEMLİ BİR KLAVUZLUK YAPIYOR: Öte yandan Azerbaycan'da eğitim gören öğrencilerin tercihi günümüz koşullarındaki en önemli seçimlerden birini oluşturuyor. Dolayısıyla bu süreçlerdeki seçimler ve dikkat edilmesi gerekenler de hem öğrenciler hem de aileler için en önemli kriterler. Bunun için Academic Support merkezi departmanı yöneticileri bu süreçlere ilişkin önemli öneriler paylaşıyor. Academic Support, öğrencilere eğitimlerinde önemli kılavuzluk yapıyor.
Sözlerimi Ulu önder Heyder Eliyev’in sözleri ile bitirmek isterim.
Təhsil hər bir dövlətin, ölkənin, cəmiyyətin həyatının, fəaliyyətinin mühüm bir sahəsidir. Cəmiyyət təhsilsiz inkişaf edə bilməz. Heydər Əliyev
*(Eğitim, her devletin, ülkenin, toplumun önemli bir yaşam ve faaliyet alanıdır. Eğitim olmadan toplum gelişemez.) Heyder ALİYEV
YORUMLAR