Kurumsallaşma bir zorunluluk mudur yoksa bir tercih mi?
Gerek ülkemizde gerekse dünyada küçük işletmelerin tamamına yakını bir kişinin yani kurucusunun belli bir alandaki mesleki bilgi, beceri ve deneyimine dayalıdır. Çoğunlukla akademik eğitimden ziyade baba-çocuk veya usta-çırak temeline dayanır ve tek kişi üzerine odaklıdır. Yani hammaddenin seçilmesi, alınması, ödemelerin yapılması, işin yapılması, satışı, tahsilat hepsi bu kişinin eline bakar.
Eğer sizin de işiniz bu şekilde ise yani diğer bir ifadeyle temelden yetişme iseniz sizden aşağıdaki soruları bir düşünmenizi rica ediyorum.
İşlerinizi yetiştirebiliyor musunuz? Hiç unutkanlık veya kafa karışıklığı problemi yaşamadan işinizi devam ettirebiliyor musunuz? Ailenizle yeterince vakit geçirebiliyor musunuz? Sizin önemli bir işiniz çıkıp işe gitmediğinizde ya da birkaç gün ilgilenemediğinizde işleriniz hiç aksamadan devam ediyor mu? Yıl içinde hafta sonu tatillerinde şehir dışına çıkabiliyor musunuz?Eğer cevaplarınızın büyük çoğunluğu hayır ise ya da önümüzdeki 5 sene içinde cevaplarınızın hayır olacağını düşünüyorsanız işte sizin kurumsallaşma vaktiniz gelmiş demektir. Yani sizin için bir zorunluluktur. Şu saatten sonra kurumsallaşma adına bir şeyler yapmazsanız çok kısa zaman içinde yılgınlık/bıkkınlık dediğimiz nur topu gibi bir sorununuz olacak.
Diğer taraftan bir işi harika yapıyor olmanızın büyümek için yeterli olmadığının farkındaysanız. Büyümek için işin yönetiminin ve organizasyonun da işin yapılması kadar önemli olduğunun farkındaysanız bu iş sizin için bir tercihtir.
İster zorunluluktan olsun isterse tercih etmiş olun unutmamanız gereken konular var;
Bu bir süreçtir. Yani 3 günde kurumsallaşılmaz, 3 ayda da olmaz bu iş. Her işletmenin kendi dinamikleri vardır. Yerleşmiş yapıları vardır. Bu nedenle bir işletmede 6 ayda tamamlanan süreç bir başka işletmede 6 yılda tamamlanamayabilir. Kurumsallaşma bir yatırımdır. Yani belirli bir bütçesi vardır. Belirli maliyetlere katlanmanız gerekir. Belirli bir yatırım süresi vardır. Size ekstra gelir sağlayacak bir yatırımdır ve uzun vadelidir. Kurumsallaşma yeğeninizi, komşunuzun oğlunu, amcanızın kızını işe almak değildir. (ayrıca büyümek de bu değildir) Kurumsallaşma yönetilen bir süreçtir. Ve işletmenin mutfağında değil çatısında yapılır. Bir takım işletme becerisi ve bilgisi gerektirir. Bu nedenle işi bilen kişilerden yardım almak gerekir. Süreç başladıktan sonra ben vazgeçtim deme lüksünüz yoktur. Ya herru ya merru.Diğer taraftan kurumsallaşma süreci aslında tam bir okuldur. Ufkunuzu genişletir, ruhunuza iyi gelir, yeni şeyler öğrenirsiniz ve öğrendikçe kendinizi daha iyi hissedersiniz. Kafanız da ruhunuz da berraklaşır.
Bu süreç ailenizle geçirdiğiniz bir bayram gibidir,
Herkese hayırlı kurumsallaşmalar..
YORUMLAR