Tarım ve hayvancılıkta her geçen gün üretim ve verim düşmeye devam ediyor.Bu gidişin sonunda gıda krizi ile karşı karşıya kalacağımız bir gerçek.
Zaten geçen yıl ki gübre krizinden sonra gıda krizi yaşayacağımız aşikardı.Girdi maliyetlerinin artması üreticileri zor durumda bıraktı. Zaten üretici borç batağında bir de elektrik ve mazot fiatlarının artması da üzerine tuz biber oldu ve tarlasını ,toprağını ekemez hale getirildi.Hayvancılıkla uğraşanlar yem fiatları yüzünden hayvanlarını kesimhaneye götürmeye başladı.
Çiftçi üretemezse gıda olmaz, gıda olmazsa KRİZ başlar. Bunun en güzel örneğini yakın zamanda yaşadığımız ayçiçek yağı krizi yaşayarak gördük maalesef.
Bakanlığımızın yaptığı yanlış gıda politikası yüzünden marketlerdeki fiat artışı durdurulamaz hale gelmiştir.Ve fiatlar enflasyonun üzerinde kalmıştır.Sonuçta ne olacak sebze ve meyveleri kilo ile değil tane ile almak durumunda kalmaya başlayacağız.Ki bir çoğumuz marketlerden sebze ve meyveleri tane ile almaya başladık bile.
Sayın Bakanım size sesleniyorum . Pazar fiatları ve market fiatları arasında uçurum var .Buna nasıl bir denge getirmeyi düşünüyorsunuz? Her geçen gün alım gücümüz düşüyor.
En büyük gıda krizi kaygımızda dünya ve ülkemizde yaşanan iklim değişikliği ,su kaynaklarının kirlenmesi, ormanların tahrip edilmesi,tarım arazileri ve meraların amaç dışı kullanımı çok yakında su krizlerine,toprak kıtlığına ve dolayısıyle gıda krizine yol açacağı acı bir gerçektir.
Sayın Bakanım bir Ziraat Mühendisi olarak size sesleniyorum ; çiftçilerimizin, üreticilerimizin bitkisel ve hayvansal tarım ürünlerini üretebilecek tüm imkanları güçlendirelim,yerli üretime geçelim ve çiftçi desteklemelerine yeterince özen gösterelim , tüketicilerimizde bu gıdaları uygun fiatlarla alsınlar ki ilerideki günlerde Türkiye olarak çok büyük gıda krizlerini yaşamayalım.
Bu gidişata bir DUR diyelim.
Üretimi ve üreticilerimizi destekleye
Kalın sağlıcakla
Ziraat Mühendisi
BELGİN ACUN
YORUMLAR