İNŞALLAH HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR BİLİYOR MUSUNUZ?
Belgin Koçer

Belgin Koçer

Belgin Koçer ile OBJEKTİF BAKIŞ

İNŞALLAH HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR BİLİYOR MUSUNUZ?

06 Kasım 2024 - 10:55

Çok sıkça kullandığımız, temenni duasının kabulü için kullandığımız bir sözcük evet ama nerede kullanımı doğrudur biliyor muyuz?


Bazılarınız evet biliyor olsa da benim gibi çok irdelemeyenler için yazdım bu sefer ki köşe yazımı.


İslam ansiklopedilerinde ifade edildiği üzere, 


İNŞALLAH kelimesi yapılacak her işin ilâhî irade ve izne bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla işin öncesinde söylenmesi gereken bir söz olarak tanımlanmıştır.


Yine İslam Ansiklopedisine göre,


Arapça’da şart edatı olan in ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey’ kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelmiş olup “Allah dilerse” demektir. 


Kur’ân-ı Kerîm’de Hz. Peygamber’e, Allah’ın dilemesine bağlamadıkça hiçbir şey hakkında, “Şunu yarın yapacağım” dememesi emredilmiştir (el-Kehf 18/23-24).


Peki İNŞALLAH kelimesini nerede kullanır iken yanlış yapıyoruz derseniz açıklama getirelim.


Peygamber Efendimiz'in hadislerinden hareketle. 


“Dua ettiğiniz zaman, isteğinizi kesin olarak isteyin. 'Allah’ım! Dilersen bana ver.' demeyiniz. Çünkü Allah’ı zorlayacak herhangi bir güç yoktur.” (Buhari, Deavat, 21; Muslim, Zikir, 7; İbn Hıbban, Ed’ıye, no: 977);


“Biriniz, 'Allah’ım! Dilersen beni bağışla.', 'Allah’ım! Dilersen bana merhamet et.' diye dua etmesin. İsteğini kesin olarak istesin. Çünkü O’na engel olacak hiç kimse yoktur.” (Ebu Davud, Salat, 358)

buyurmuştur.


Bu bağlamda şunu söyleyebiliriz.


Allah'tan bir isteğimiz olduğunda dualarımızı kabul olacağına inanarak yapmamız gerekir. 


Yani yaptığımız dualarda kararlı olmak esas olduğundan, dua ederken inşallah ifadesini kullanmak yerine, "Allah'ım kabul buyur!" anlamına gelen "Amin!" sözünü kullanmak daha doğrudur.


Hepimizin duaları kabul görsün. Amin...

YORUMLAR

  • 0 Yorum