Herkese merhabalar ve keyifli pazarlar diliyorum, bugün serimizin 4.kısmı olan 4 yaşı irdeleyeceğim.
4 yaşında olan çocuğunuz bu süreçte hayali olanın imkanlarını ve sınırlarını keşfeder. Artık kafasında imgelerle oynayabilir. Bu yaş itibariyle hayal gücünün, harikaların ve karabasanların doğuşu yaşı da diyebiliriz.
Gece korkuları ve kabusların en çok görüldüğü yaşlardan biridir. Işıklar kapandığında gölgeler belirince yatağın altında ejderhalar görebilir. Gecelerine canavarlar dadanabilir. Ya da kaçırılma korkusu veya evine hırsız girebileceği korkusuna kapılabilirler. Bu dönemde çocuğunuzun coşkuları imgelere bürünür. Kafasından geçenleri gerçek olarak algıladığı için dehşete düşer. Canavarlardan korkan, gece korkuları olan bu yaştaki çocuğunuza gece uyumadan şunları yapmasını önerebilirsiniz:
-Gün içerisinde ona zor gelen veya canını sıkan şeylerden bahsetmesini
-O gün yaşadıklarını resmetmesini (böylelikle denetim altına alınmış hisseder)
-Korktuğu canavarlara hediyeler sunmasını
4 yaşındaki bir çocuğun beyin yapısına bakacak olursak çocuğunuz bu süreçte hayali olanın imkanlarını ve sınırlarını keşfeder. Artık kafasında imgelerle oynayabilir. Birilerini incitmek ya da bir şeyleri gizlemek amacıyla değil yeni edindiği bu müthiş ve büyüleyici beceriyi sergilemek için yalan söyleyebilir. Kendinden çok emin davranır ve başka birinin yaptığını bildiği halde “Bak bu resmi ben yaptım diyebilir”. Kıyaslamalara girer ama ne koşulları hesaba katmayı bilir ne de varsayımda ve çıkarımda bulunmayı.
Çocuklar dört yaşına kadar eylemlerinin sonuçlarını pek hesaba katmaz. Henüz eylemleriyle sonuçları arasındaki bağı kuramayan bu yaştaki çocuklar, ortada bir sorun olduğunu ancak bizim sayemizde anlar.
Çocuğunuz 4 yaşında yeni bir düşünce yapısına erişir yani başkalarının neler görüp neler düşünebileceğini göz önüne alabilmeye başlar. Alaya alınmak bu yaştaki çocuklar tarafından hiç hoş karşılanmaz ve işleri zorlaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Başkalarının yanında kendini gösterirken zorlanması, çocuğunuzun zihin gelişiminin bir göstergesidir.
Her dönemde olduğu gibi bu dönem de çocukların zihin gelişiminin, bilişsel gelişimlerinin parçalarına göre hareket etmek doğru yönlendirmek gerekir. Her dönemin kendine özgü özellikleri olduğunu özellikle 0-6 yaş arasındaki bir çocuğun beyin gelişimini tamamlaması açısından bu şekilde davrandığını unutmayın. Amacımız Çocuklarımızın yaş dönemi özelliklerini bilerek rehberlik edelim olmalı. Keyifli okumalar iyi pazarlar.
Uzman Klinik Psikolog/Aile Danışmanı
Buse Baltalılar
YORUMLAR