Herkese merhabalar hayırlı ramazanlar ve keyifli pazarlar. Bugün 9 yaş dönem özelliklerinden bahsedeceğim. Mükemmeliyetçilik ve doğruya yönelme dokuz yaşındaki çocuğun tipim özellikleridir. İyi işler becermeyi sever, yaptığının mükemmel olduğuna karar kılana kadar kendini eleştirir. Düş kırıklığı karşısındaki tepkilerine daha iyi hakim olur ve kendine karşıdan bakma, verdiği tepkileri anlamayla daha fazla ilgilenmeye başlar, iç gözlem yeteneği geliştirir. Kendinden isteneni yapmaya tümüyle istekli olmakla birlikte, ebeveynin ve genel otorite figürlerinin her zaman haklı olmadığını görmeye başlar. Dünya algısı esnekleşse de, onun için hâlâ ufak tefek fikir değişiklikleriyle birlikte iyi ve kötü vardır.
Karmaşık kuralları, ritüelleri, şifreleri ve şifreli dillerle konuşmayı sever. Bu aynı zamanda koleksiyonculuk çağıdır ki oyuncak üreticileri de bunu gayet iyi bilirler. Şişe kapaklarından oyun kartlarına kadar herşeyi toplar. Dünyayı böyle şekillendirir; nesneleri füzene koyarak kurallar koyar. Oyuncak endüstrisinin hazırladığı kuralarla üretilmiş ürünler yerine kişisel koleksiyonlar desteklenmelidir.
Plan yapmayı, düzenlemeyi ve amaçlarının peşinden koşmayı sever, ama eskisinden daha sabırlı olsa da henüz bir işte sebat etmez. Bir işe atılır, sonra bir başka iş için onu bırakır.
Arkadaşlar önem kazanır. Karşı cinse karşı bir ilgi baş gösterir. Ama bunu şakaya vurarak ifade ederler. Dokuz yaşındaki çocuklar görünümlerine dikkat ederler, yüz ifadeleri üzerinde çalışırlar. Ama çok da tutuculardır, kişiliklerini ispatlamaktan daha çok başkaları gibi olmaya çalışırlar.
Bazı çocuklar normalde hareketlidir. On-on bir yaşındaki bir çocuğun fazlasıyla enerjisi vardır ve bunu harcama ihtiyacı duyar. Uzun süre kapalı kaldığında, saatlerce oturmaya zorlandığında ve eve girmeden önce gidip parkta koşturamayınca beyni strese girer. Özellikle korona dönemi evde kal sürecinde. Onunla oynayalım! Sevgiyi besleyen beynin olgunlaşmasına yardımcı olan, stresi, itkileri zapt etmeyi ve düş kırıklığına tahammül gösterebilmeyi öğreten her türlü oyunu oynayalım. İtkilerine hakim olmayı öğreten oyunların ( özellikle grup halinde oynanan hareketli ve ritmik oyunlar) bazıları şunlardır: istop, küpler, şekil ve renge göre dizme, ele vurmaca, tekerlemeler evde komşuları rahatsız etmeyecek şekilde hareketli parkurlar kurma...
Birlikte etraflıca düşünelim: Çocuğumuz nasıl bir stres yaşıyor? Kaygılı mı? Onu bunaltan şey ne olabilir? Şimdiye kadar bize açmaya cesaret edemediği bir sıkıntısı mı var?
Çocuğumuza nabzını düşürmeye yardımcı olacak fikirler verebiliriz: küçük bir pelüş bebek gibi yumuşak bir şeylerle oynamak, bir hayvanı okşamak ya da onunla ilgilenmek. Süngerden yapılmış bir stres topunu elle sıkmak, vb. Ayrıca oklanmak ya da masaj yapmak çocuğun uyumasına, bedeninin güçlenmesine ve hassasiyetlerinin yavaş yavaş giderilmesine yardımcı olur.
Kısaca 9 yaş dönem özelliklerinden ve neler yapılabileceğinden bahsettik. Bir sonraki yazıda 10 yaş dönem özelliklerinden bahsedeceğim. Görüşmek dileğiyle.
Uzman Klinik Psikolog/Aile Danışmanı
Buse Baltalılar
YORUMLAR