Kurtar bizi Sophia
Reklam
Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

Kurtar bizi Sophia

03 Eylül 2024 - 14:16

93. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) devam ediyor. İki kez açılarak tarihe geçen fuar yine bir curcuna şeklinde sürüyor. Çalışma hayatına İzmir Fuarı’nda bir stantta başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Cemil Tugay da bunun farkında.


“Neredeyse 100 yıla yakın geçmişi olan bir fuar İEF. Böylesine bir güçlü etkinliğin ev sahibi olmak bizler için onur. İzmir Büyükşehir Belediyesi ailesi ve İzmir olarak bu mirası onurla, başarıyla taşımak için çalışıyoruz. ‘İzmir Fuarı’nı eski günlerine döndürün başkanım’ diyen halkımızın sesine kulak vererek üzerimize düşeni yapacağız. Her sene daha güçlü bir fuar için çok çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle uluslararası katılımı artırmaya çalışacağız” diyor.


Fuarın mantığında bu vardır zaten. ABD, Rusya ve Çin gibi ülkeleri (gerekirse üzerine para vererek) fuara çekmek lazım. Birbirinden güzel hazırlanmış ülke pavyonlarını gezmek istiyor insan.


Eğlence, yiyecek içecek işin rengidir. Ancak fuarın en gözde yerleri yeme içme standlarına verilmiş. Binlerce kişinin izlediği Çim Konserleri de orada. Ezilmeden ya da birini ezmeden oralardan geçebilmek ayrı bir maharet istiyor.


Teknoloji temasının seçilmesi çok olumlu. Bu arada bu temayla ilişkili anlaşmalar, girişimler, gelişmeler de umut vadediyor. Robot Sophia yı da taa uzaklardan fuara getirmek güzel iş!


Kimse farkında değil ama İEF çok önemli sergilere ev sahipliği yapıyor. Kültürpark Atlas Pavyon Sanat Galerisi 1 ve 2 No.lu Sergi Alanı’nda gezilebilen “Dijital Echos” bunlardan en önemlisi.


Fuar iki kez açıldı demiştik. Normalde 31 Ağustos’ta açılacaktı devletin üst düzey yetkililerin katılımı ile. CHP Genel Başkanı Özel “çok önemli bir düğün” nedeniyle fuarın 30 Ağustos’ta açılmasını belediye başkanına emretti. Emir demiri kesti fuar 30 unda resmen açıldı. Açıldı da aynı saatlerde İzmir Valiliği resepsiyonu vardı. CHP nin kutlaması gibi oldu açılış. 31 Ağustos’ta Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda bir daha açıldı fuar. Buna da “resepsiyon”dendi. Benim bildiğim resepsiyon ikramlı davet anlamına gelir. Belki başka anlamı da vardır diye TDK sözlüğüne baktım. “Kabul töreni “anlamına da geliyormuş. Yani bir yerde “hatamızı kabul ediyoruz. Harbi açılış budur” anlamına resepsiyon adı verilmiş gibi geliyor.


Her iki töreni de izleyen biri olarak iki törene de geçer not veremeyeceğiz. Soyer zamanından beri Lozan girişi bu tören için uygun değil diyoruz dinleyen yok. Gelenlerden geçenlerden yol geçen hanı gibi bir yer. Açıkhava Tiyatrosu ise halka kapalı sadece konuklar geliyor. Bir de parti sempatizanları. CHP li bir konuşmacıyı tiyatronun sol tarafında , Ak Partili bir konuşmacıyı tiyatronun sağ tarafında konuşlanan partili gençler sloganlarla alkışlıyorlar. 94.İEF resmi açılışı bakalım nerede olacak? Yanlışlarda ısrar mı edilecek?


Her iki törenin gözdesi kabul edelim ki robot Sophia’ydı. İçten mesajlar verdi. Sophia görevini tamamlayınca 3 bavula yüklenip Hong Kong’un yolunu tutacak. Sophia “ Adil dağıtılırsa, bu dünyada herkes için yeterli kaynak var. Doğal afetler yapay zeka ile öngörülebilir, yayılma hızı ve dereceleri hesaplanabilir. Akıllı şehirler geleceği biçimlendirecek” diyor.


İEF in eski günlerine dönmesi için


“Kurtar bizi Sophia” mı desek acaba?


Erkan Sevinç

YORUMLAR

  • 0 Yorum