BÖYLE Mİ OLMALIYDI?
Gülay Altınbaş

Gülay Altınbaş

BÖYLE Mİ OLMALIYDI?

30 Ekim 2017 - 17:42

Haftalardır değişen sınavlar ve yerine getirilecek sistem üzerine yazıp çiziyoruz. Hala ne TEOG ne de üniversite sınavları netleşmiş, sorunlar halledilebilmiş değil. Veli, öğrenci, öğretmen; herkes belirsizlikler nedeniyle endişeli… Okullarda sınavlar yapılamıyor.

TEOG’da ve son on beş yılda neler olduğunu kısaca hatırlatayım:

Sürekli yaşanan değişiklikler, sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasıyla başladı. Bu kapsamda, Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı.

Anadolu liselerinde, hazırlık sınıfıyla birlikte toplam dört yıllık eğitim dönemine girildi.

Yeni uygulamaya konulan bu sistemle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı, liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değişikliğe uğradı.

Bu sistem, 2004 yılına kadar sürdü.

Bu tarihten itibaren, Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak adlandırıldı.

OKS ise 2008’de kaldırıldı.

OKS yerine, 6 ve 7. sınıflarda, yıl sonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) getirildi.

2009’da ise SBS, sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı.

2012’de SBS, aşamalı olarak kaldırıldı.

2013’te, SBS son kez yapıldı.

2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi.

Görüldüğü gibi, yıllardır düzenlenen ve değiştirilen sınavlar silsilesi devam ediyor. Gerekli yeniliklerin yapılması, ihtiyaçların giderilmesi kaçınılmazdır. Değişim, gerekliyse yapılmalıdır.

Ancak getirilecek sistem uzun araştırmalar sonucunda netleştirilmiş, sistemin pilot uygulamaları yapılmış olmalıdır. Bu şekilde önce sınavların kaldırılacağı söylenip yerine konulacak sistem üzerinde belirsizlikler devam etmemelidir.

Gelinen noktada; sınavların yapılıp yapılmayacağı, bu yılki ve gelecek yılki şekli ve okul başarı puanı konusunda çok fazla tereddütler var.

Öğrenciler, veliler, öğretmenler; herkes sıkıntılı…

MEB , YÖK’ün düştüğü yanlışa düşmemek için daha temkinli davranıyor. Bu anlaşılır bir durum ama keşke tüm hazırlıklar bittikten sonra gerekli açıklamalar yapılsaydı.

Böylece hem korunmak istenen öğrenciler stres yüklenmez, hem de MEB “ne yapacaklarını bilmiyorlar” imajından korunmuş olurdu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum