İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Bölümü öncülüğünde Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Kurumları Eylem Planı çerçevesinde 16-17 Mayıs tarihlerinde bir çalıştay gerçekleştirilecek.
Mesleki ve teknik eğitimin çağın gerektirdiği çerçevede ve işgücü piyasasının talepleri doğrultusunda kalitesinin arttırılması amacına yönelik olarak gerçekleştirilecek çalıştaya İl ve İlçe Milli Eğitim yöneticileri, akademisyenler, sektör temsilcileri ve mesleki eğitim kurumları yönetici ve öğretmenlerinin katılması bekleniyor.
Çalıştayda; Mesleki Eğitim Algısı, Mesleki Yeterlilik ve İstihdam, 4. Sanayi Devrimi ve Mesleki Eğitim, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik, Mesleki Eğitimde Proje Uygulamaları başlıkları altında mesleki eğitimin sorunları ve çözüm yolları ele alınacak.
Küreselleşen ekonomi, sanayi devrimi, işgücünün geleceği olan gençlerin sosyal yaşam algısı; bilgi toplumu çağının gerektirdiği nitelikte işgücünün yetişmesini zorunlu kılıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bireylerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmanın yanında işgücü piyasasında aktif rol almalarını sağlama zorunluluğu, mesleki ve teknik eğitimin önemini ön plana çıkarıyor.
Meslekî ve teknik eğitimi yerel, ulusal ve uluslararası iş piyasalarının beklentilerine uygun yapılandırarak genç nüfusun gerekli bilgi, beceri ve yetkinliği kazanması eğitici ve iş dünyasının ortak isteğidir. Bu açıdan mesleki eğitimin sorunlarının yerel düzeyde tespit edilmesi ve paydaşların katılımı ile çözüm süreçlerinin oluşturulmasına katkı sağlanması gereklidir.
Ülkemizin ve İzmir’in Mesleki Eğitim sorunlarının belirlenmesi, orta öğretim çağındaki gençlerimizin meslek eğitimine katılımının sağlanması, iş dünyasının değişen dünyaya uyum sağlayarak çalışanlarının eğitimlerinin sürekliliği, toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarına uygun öğrenme fırsatları ile buluşturulması, sektörle işbirliği içinde hareket eden esnek ve geçirgen bir mesleki eğitim sisteminin kurulması, mesleki eğitimin imaj sorununun giderilmesi çalıştayın en önemli kazanımları olacaktır.
Eğitimcilerle, üretici ve istihdam edicileri bir araya getirerek mesleki eğitimin kalitesini ve istihdam edilebilirliğinin arttırılmasını hedefleyen çalıştaya mesleki eğitimin bütün bileşenlerinin katkı koyması, taşın altına herkesin elini koyması gerekmektedir.
Mesleki ve teknik eğitimin arzulanan seviyeye gelmesi için çalıştay ve sonuçlarının iyi değerlendirilmesi bir fırsat olacaktır.
Eğitimin iki temel müşterisi olan öğrenciler ve onları istihdam edecek sektörün beklentilerinin bilinmesi ve bu beklentiyi karşılayacak eğitim programlarının düzenlenmesi, yeni dünyanın en temel beklentisidir.
YORUMLAR