Okuyun, Okutun
Gülay Altınbaş

Gülay Altınbaş

Okuyun, Okutun

07 Şubat 2017 - 14:50

Okuma yazmayı öğrendikten hemen sonra, resimlerine bakarak saatler harcadığım kitapları okumaya başladım. Ağabeyimin eve getirdiği çizgi romanlardı bunlar. Yaşı tutanlar bilir; Teksas, Tommiks, Zagor bizim çağın çocukları için ilk okunan kitaplardı. Şimdiki rengarenk boyalı, kuşe kağıda basılı kitaplarımız yoktu bizim. Ne gam!

Kitap almaya gittiğini bildiğim gün heyecanla balkonda ağabeyimin eve gelişini beklerdim. Bir poşet dolusu kitapla eve gelir, benim etrafında deli gibi dönmeme aldırmadan ağır ağır kitap poşetini açardı. O saniyeler saatler gibi gelirdi. Arkadaşlarından toparladığı, eski püskü, okunmaktan aşınmış o kitaplar o kadar güzel gelirdi ki... Heyecanla önce kitapların kapaklarını ellerimle okşardım. Sonra soluksuz, yemek masasında bile, annemin öfkeli bakışları altında, bir gözüm kitapta okumaya devam ederdim. Taa ki hepsini bitirene kadar... Hepsini okuyup bitirdikten sonra ilk okuduğuma geri döner, tekrar okurdum.

Elektrik kısıtlaması yapıldığı yıllarda mum ışığında okunan kitaplar, Walt Disney ansiklopedisini fasiküller halinde biriktirmek, gazetelerin çocuk eklerini okumak, Halk Kütüphanesi önünde metrelerce kuyrukta bekleyip sonunda zafer kazanmış bir eda ile kitabımızı okumak o yıllardan kalan okuma serüvenimin unutulmaz anılarıdır.

O zamana damgasını vuran Milliyet'in küçük mavi kitaplarında okumadığım kalmamıştır. Hatta çok beğendiklerimi tekrar tekrar okumuştum.
Pal Sokağı Çocukları, Alice Harikalar Diyarında, Denizler Altında 20000 Fersah, Define Adası, İki Yıl Okul Tatili tekrar tekrar okuduğum, çocuk dünyamı zenginleştiren, hayal gücüme tavan yaptıran kitaplardandır.

Daha sonra okuma maceram diğer kitaplarla devam etti. Öyle büyülü bir dünyaydı ki bu... O zamanki televizyon, tablet, internet vs. dünyasından uzak biz çocuklar için, en azından okumaya meraklı çocuklar için, anlatılamaz bir serüvendi.

Kitaplar güzel görmemizi, bakmamızı, anlamamızı, sorgulamamızı; anladıklarımızı güzel ifade edebilmemizi sağlar. Dünyaya bakış açımızı şekillendirir, etkili ve etkin insan olmamıza yardım eder. Başkalarının söyledikleri ile değil; kendimizin algılayıp, öğrenip, içselleştirmemizle yeni bir insan olmamıza yardım eder. Düşünceyi besler, geliştirir, çabuklaştırır. Zihnimizi süsler, olgunlaştırır.

Okumak; hakikatı, dogruyu, güzeli arayıştır; sihirli bir yolculuktur. Öyle bir yolculuk ki ölene kadar sürer. Bu keyifli yolculuk vazgeçilmezdir benim için. Size de keyifli yolculuklar dilerim. Hiç vazgeçmeyin bu yolculuktan; okuyun, okutun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum