Her yıl özel gereksinimli öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda tamamlayıcı nitelikte temalarla, İzmir Safiye Nadir Özel Eğitim Uygulama Okulu öğretmeni Aynur UÇ GER tarafından gerçekleştirilen uluslararası eTwinning projesine bir yenisi eklendi: Orjinal ismi “Eat Right Stay Healthy” yani Türkçe adı ile “Doğru Beslen Sağlıklı Kal”. Kuruculuğunu Okul Öncesi öğretmenleri Filiz KUYUCUGİL ve Loredana Stefania TUDORACHE’nin üstlendiği proje, UÇ GER ve öğrencileri ile yürütülmüştür. Öğretmen Kenan Gamsız İlkokulunda eğitim-öğretim gören normal gelişim gösteren akranları ile buluşan özel eğitim anasınıfı öğrencilerinin katılımıyla yürütülen disiplinlerarası kaynaştırma projesi yaygınlaştırılmıştır. Fiziksel, sosyal-duygusal gelişimin hızlı olduğu okul öncesi ve ilkokul döneminde, yaşam boyu devam eden davranışsal edinimlerin büyük ölçüde kazanımı gerçekleşir. Söz konusu özel gereksinimli bireyler olduğunda, sağlıklı beslenme koşullarının sağlanmaması fiziksel ve mental gelişimi olumsuz yönde etkilemekte, bireyi dezavantajlı duruma getirmektedir. Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı ve sağlıklı yaşama bilinci oluşturulması; bununla ilintili erişkin yaşamda ortaya çıkma olasılığı olan hastalıklarının önlenebileceği fikrine dikkat çekmek için proje etkinliklerine yer verilmiştir. Türkiye’nin ev sahipliği ile yürütülen projede, Romanya, Yunanistan ve Polonyalı proje ortağı okullarla işbirliği sağlanmıştır.
Bu projenin Ortaokul öğrencilerini kapsayan ayağı, Orijinal ismi “Story Of My Food” yani “Beslenme Öyküm”. Projenin temel amacı, özel gereksinimli ortaokul seviyesindeki öğrencilerde, yemek yapma becerisi, gıda israfını önleme davranışlarını kazandırırken, yöresel tatların köklerini, kültürel farkların yeme kültürüne yansımalarını keşfetmelerini sağlamaktır.
UÇ GER, TÜBİTAK projesi kapsamında ve tamamlayıcı niteliğinde girdiği derslerde, özel gereksinimli bireylerin sağlıklı beslenme bilinci konusunda yetersiz olduklarına kanaat getirdiği için programa dahil olmuş. "Yemeğimin Hikayesi" de 7-17 yaş öğrencilerin akranları ile birlikte etkileşimli yemek yapma sürecini içermektedir. 8 Türk ve 14 farklı ülkenin katıldığı, uluslararası bu girişimde, öğrencilerin genel gelişim düzeylerini, günlük yaşam becerilerini desteklerken kendi kültürlerindeki geleneksel ve sağlıklı pişirme yöntemlerini anlamaları ve bu yöntemleri geliştirmeleri, beğeniye sunmaları amaçlanmıştır.
https://safiyenadirorta.meb.k12.tr/icerikler/the-story-of-my-food-e-twinning-proje-calismasi-yemek-senligi_14076715.html
Her iki projede, dijital araçların kullanımı, proje hedefi kapsamındadır. Özel gereksinimli öğrencilerin, doğru araç seçimi ve bu araçları nasıl kullanacakları süreç içinde öğretilmiştir. Blok mantığı ile hazırlanmış, ulusal ve uluslararası projelerde ortakların işbirliği ve maksimum etkileşim içinde çalışabilecekleri interaktif bir alan sunan TwinSpace kullanımında öğretmen desteğine yer verilmiştir. TwinSpace’e eTwinning üyesi olan okulların 31 dilde kullanabilecekleri etkili çevrimiçi bir sınıf da diyebiliriz. Öğrencilere ve öğrenci velilerine çevrimiçi süreçte verilerin kullanımı, doğru, güvenli internet ve ekran kullanım kuralları öğretilmiştir. Öğrencilerin yaş seviyesine uygun Bilgi ve Teknolojileri (BİT) araçları da kullanılmıştır. Whatsapp, Facebook dışında; proje ile ilgili dosya paylaşımı, üye ekleme işlemleri, resim ve video paylaşımı, forum gönderileri ve projeye ait sayfalar oluşturmak için FORUM; dijital panolar oluşturarak işbirlikli etkinlikler yapmaya yarayan bir web 2.0 aracı olan PADLET vb. sosyal medya hesapları üzerinden proje ortaklarının ve öğrenci velilerinin etkileşiminin güçlendirilmesi sağlanmıştır.
Proje katılımcıları arasında işbirliği ve iletişimi kolaylaştırmada önemli rol oynayan etkileşimli sunum tekniği sunan Mentimeter yöntemi kullanılmış; diğer yandan etkileşimli bir dijital bülten panosu oluşturmaya yarayan Padlet ile öğrencilerin fikirlerini, kullandıkları kaynakları ve kendilerine yansımalarını paylaşmalarına yer verilmiştir. Öğrenciler doğru beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında önemli mesajlar iletmek için posterler, infografikler, sunumlar tasarlamış ve nihai teknolojik ürünler oluşturulmuşlardır. InCollage, Zoom, Canva, Grid Foto, İnShot, Viva Video, PicCllage projede kullanılan web2 araçlarıdır. Web2 araçlarının öğrenciler tarafından destekli ve desteksiz kullanmalarını sağlamak proje amaçlarından biridir. Kişisel Verilerin Koruma Kanunu gereği öğrencilerin kimlikleri, yüzlerini gizlenmiş, özel bilgileri saklanmış, çalışmaya kayılacak öğrenci velilerinden izin belgeleri alınmış; telif hakkını içeren dokümanlar kullanılmamıştır. Kullanılan teknolojik araçların özel öğrencilere uygun olmasına özen gösterilmiştir.
Beceri ile buluşan ve beceriye dönüşen bilgi; öğrenme ve edinim sürecinin önemli bir parçasıdır. Yine söz konusu özel gereksinimli bireylerin eğitim sürecinin yönetimi olduğunda öğrenme yöntemlerinin farklılaştırılmasının önemi kadar örgün eğitime devam eden, standart yöntemlerle öğrenebilen akranlarının, kullandıkları üç boyutlu ya da dijital araç gereçleri kullanabilecekleri, soyut kavramları öğrenebilecekleri inancından vazgeçmeyen eğitimcilerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu deyişini bir kere daha yaşatmasına vesile olduğunu düşünüyorum: “Eğitimde feda edilebilecek tek bir fert yoktur”
Sevgili Aynur UÇ GER başta olmak üzere böyle düşünmeyi refleks edinen ve özel gereksimli bireylere kapsayıcı eğitim olanakları sunmayı benimsemiş özverili eğitimcilerimize şükranlanımla…
YORUMLAR