GÖRÜNÜRLÜK, ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK; ŞEFFAFLIK, HESAP...
Gülnur İpin Harbek

Gülnur İpin Harbek

Uzman Klinik Psikolog
  • Instagram

GÖRÜNÜRLÜK, ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK; ŞEFFAFLIK, HESAP VERİLEBİLİRLİK..

30 Ocak 2021 - 11:03

Kaynak ne olursa olsun, bilgi, enerji, para, deneyim, donanım vb. iyi yönetildiğinde faydaya, ürüne ve üretime dönüşür. Aksi halde şuursuz bir israf, tüketim, sömürü kaçınılmazdır.

28 Ocak Perşembe günü, Tarihi Havagazı Fabrikasında, İzmir Büyükşehir Belediyesinin projesi, Açık Veri Paylaşım Platformunun lansman toplantısı yapıldı.

Toplantıda, kent verilerine, vatandaşlar, öğrenciler, akademisyenler, özel sektör, girişimcilere açık ulaşımın sağlanması, yani görünürlük ilkesinden bahsedildi. Bu durum Covid_19 verileri, tedbirlerinin kafa karıştırdığı, vatandaşı öngörülemezliğe ve dolayısı ile endişeye sürüklediği, güvensizlik, ikircikli duygular yarattığı gerçeğini bir kere daha hatırlattı.

Açık veri platformu, fırsat eşitliğinin dijital de sağlanması anlamını taşırken, tam da burada Fatih Altaylı'nın program konuğu olan Prof. Dr. Yankı Yazgan'ın değişiyle, "pandemi süreci eğitim, sağlık vb. alanda eşitsizliği çıplaklaştırdı" ğı gerçeğini tekrar hatırlattı.

Bağış, yardım, STK faaliyetlerini takip edilebilirlik içeren, vatandaşın sadece bağışın nasıl yapılacağını, hangi hesap numarası, hangi SMS uygulaması vb. ile değil, yardımın akışını, hangi kanallardan nasıl ulaştırıldığının bilgilendirildiği bir sistem olacak umudumuz. Bu sistem, dayanışmacı demokrasinin ilkesini yerine getirirken, yardımın doğru kanalla çarçur olmadan, hedef kitle dışında yanlış ellere geçmeden ihtiyaç sahibine ulaşması sürecinin takibini yapma duyarlılığına sahip olan bireyler ne kadar yetiştirebiliyoruz sorusunu hatırlattı .

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in cümlesi ile "Girişimciler verileri maden gibi işlesin yeni fikir ve ürünler ortaya çıksın."

21.YY'ın bireylerden ya da şöyle ifade edeyim, eğitim kurumlarının felsefe ve hedefleri doğrultusunda, yetiştirme iddiasında oldukları bireylerden, beklediği, yaşam ve mesleki becerilerinden, girişimcilik, liderlik ve sorumluluk gibi alanlar, inovatif ve yaratıcı düşünürken, hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkesini içinde barındırır. Birey, özgünlüğünü ve fikir önderliğini ortaya koyarken kullandığı, kaynaklar, bu kaynakları nasıl kullandığı konusunda dürüstlük ilke ve değerine sadık kalmalıdır.

İlk ve ortaöğretimlerde, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık konu ve kazanım alanlarından biri 'Değerler Eğitimi' de, toplumsal yapının yaşatılması ve kültürün gelecek nesillere aktarılması temel amaçtır.

"Eğitim ve değer arasındaki ilişki, ahlaki ve entelektüel erdemlerin öğrenilmesine dayalıdır" diyen Aristoles'in vurguladığı gibi değerleri anlatarak değil, yaşatarak rol model olarak aktarabiliriz, eğitim edinim işidir. Bilmek, yapabilmek başkadır, olmak başka.

Akademik dürüstlüğü kazandırmak istiyorsak mesela, öğrenci kopya çekmesin diye başında bekleyen değil kendine ait olmayan fikirleri, referansla belirten, kaynakça gösteren rol modellere ihtiyacımız var.

Roller değişse de değişmeyen değerlere sahip;

Özdenetimi, özdisiplini olan bireylerden, özfarkındalığı, kolleklif duyarlılığı ve şuuru olan örgütlenebilir toplumlara...

Uzm. Psk. Gülnur İpin Harbek
@uzm.psk.gulnuripinharbek

YORUMLAR

  • 0 Yorum