İBYAD CUMHURİYET BAYRAMIMIZIN 99. YILINI KUTLUYOR
Gülnur İpin Harbek

Gülnur İpin Harbek

Uzman Klinik Psikolog
  • Instagram

İBYAD CUMHURİYET BAYRAMIMIZIN 99. YILINI KUTLUYOR

29 Ekim 2022 - 20:00

zmir Basın Yayın Derneği (İBYAD) olarak, yönetim kurulu başkanımız Salih Erkek'in liderliğinde ve davetiyle kurul toplantımızı yeni İzmir'in Kadife Dağı(Pagos)’ndaki Kadifekale Suriçinde yer alan yerli-yabancı turizme ev sahipliği yapan  Kırbahçe’de gerçekleştirdik.

            

İzmir'imizin eşsiz manzarası, körfezi kucakladığımız tarihi ve kültürel turumuz ile bu anlamlı buluşmamızı taçlandırdık. Mekan sahibi Mesut Tabar’a misafirperverliği ve gezimize rehber olarak eşlik ettiği için teşekkür ediyoruz.


Hep kendi kendime söylerken bulduğum cümledir: “insan yaşadığı şehirde turist olamıyor. Yaşadığı yakın çevrenin tarihi, kültürel ve doğal mirasına yabancı kalabiliyor. İkametgahlarımıza çok yakın lokasyonda olan Kadifekale'yi yıllar sonra ilk kez, bu anlamlı vesile ile ziyaret etme fırsatı yakalamış olmaktan İBYAD ailesi olarak mutluluk duyduk.  
    

İzmir'in Tepekule'deki eski İzmir (Smyrna) dışında en eski yerleşim yeri olan Kadifekale'nin kuruluşu Helenistik ve Roma Dönemi'ne dayanıyormuş. Anadolu'yu Pers'lerin egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender'in isteği üzerine yaptırılmış. Roma Döneminden sonra Ortaçağ'da Timur orduları tarafından tahrip edilmiş, İzmir'deki 1668 depremi ile büyük hasarlar görmüş. M.Ö. 4. yüzyılda kurulan kentte varlıklarını sürdüren Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait sarnıçlar, tüneller, antik tiyatro gibi birçok tarihi eser ve kalıntılar gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Kadifekale'den günümüze kalenin batısındaki 5 kulesi ile güneyindeki duvarlarının bir bölümü kalmış.   
Deniz tarafında tüm İzmir Körfezi’ni, kara tarafında ise Yeşildere Vadisi ile Bornova Ovası’nı kapsayan bir tarihi geçit.
    
1950 yılı itibari önce Konyalı ve Erzurumlu vatandaşlarımız ardından Mardinliler göç etmiş ancak halkarasında daha çok ‘Küçük Mardin’ olarak biliniyor Kadifakale. Suriçinde Mardin’in gelenek ve göreneklerini, geçim kaynaklarını temsil eden, kilim, çanta dokumacılığı, tandırda ekmek yapımı vb. halen süregeliyor. Dokuma tezgahındaki renklerin canlılığının davetkarlığını;  tandır pidesinin damaktaki tadını hafızamıza kazıyarak ve pidelerimizi çıkınımıza koyarak turumuza devam ediyoruz.          
          

   

Tabii ilk soluklandığımız çardağın altında kaçak çayımızı içmeden olmazdı. Anadolu insanının semaverde demlenen çay düşkünlüğü aslında sohbete olan düşkünlüğü ile açıklanabilir. Sohbetin özlüsünü, çayın demlisini sever yurdumun insanı.
                          

Kültürel ve tarihi mirasımız olan Kadifekale'yi canlandırma, yerli ve yabancı turizme kazandırmak için doğu_batının sentezini ve kültürler arası  mozaiğini tanıtacak, belediyelerle işbirlikçi çalışmalar yapmak toplantı gündemlerimizden biriydi. Bu senteze şahitlik edebilir, bu buluşmaya ev sahipliği yapabilirsek, Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Salih Erkek’in tabir ettiği üzere batının belki de ehli ellerde ‘Şanzelizesi’ni yaratabiliriz.

Kültürlerarası uzlaşı değil çatışmaya, uzun yıllar ev sahipliği yapmış bir bölge olarak bilinmesinin ardından Kadifekale'de, tek bayrak altındaki ulusların temsili olan şanlı bayrağımız, 30 Ağustos 2005’de Salih Erkek'in Konak Belediyesi meclisi üyeliği  sırasında ve önderliğinde; İzmir Ticaret Odası, belediye meclis üyeleri ve halkın katılımı ile 25bine ulaşan kalabalıkla birlikte göndere çekilmiş.  Günümüzde, Kadifekale ,Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetiminde, yönetimden beklentimiz ve takipte olacağımız konu Kadifale’nin güçlendirilmesi; adının öncelikle ülke ve İzmir genelinde duyurulması; yerli ve yabancı turizme kazandırılması yönündedir. Türkiye’nin ikinci büyük bayrağı altında İBYAD yönetim kurulu üyeleri olarak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 99.yılı anısına aynı kare içinde birleşerek, tarihimizin sayfasına kendi perspektifimizden bir imza bırakmak istedik. 
    

YORUMLAR

  • 0 Yorum