Tatil mi, yasak mı, derken içi boşaltılmaya çalışılan milli bayram günümüzün anlamını meydanlarda olamamanın engelini yaşayarak değil Samsun'a ayak bastıran milli mücadelenin, milli iradenin sesi olarak kutluyorum bayramınızı...
Milli bayramlar, milli birlik ve beraberlik duygusunun, atalarımızın bizler için yaptıkları fedakarlığa minnet duygusu gösterebilme ile yoğrulduğu müstesna günlerdir. Tatil günü olarak kabul edilmesinin tek açıklaması vardır ve olmalıdır da, törenlere katılabilme özgürlüğü sağlaması. Bu mantalite ile 19 Mayıs günü, 20 Haziran 1938 tarihinde “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki 2739 Sayılı Kanuna Ek Kanun”unda, “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kabul edildi.
Milli bayramlar deyince artık şimdilerde soru evrildi sokağa çıkma yasağı var mı yok mu, tam kapanma var mı yok mu?
Yoğun çalışma sistemlerinin köleleri olarak körlük kapıya dayandı, tatil ise hafta sonu ile birleştir, bir otel programı yap, yasaksa, yasak gününden önce yazlığında al soluğu.
19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.
Bugünün "memleketin tek emanetçisi ben miyim'' deyip tatile çıkan ya da sokağa çıkma yasağı ya da tam kapanmaları tatil fırsatına dönüştüren gençlere değil.
Kurtuluş savaşının kurtuluşu başlatması, bireysel düşünerek, kişisel çıkarlarla, yerinde oturarak, tatile çıkarak da değildi...
Mondros Ateşkes Antlaşması ardından Çanakkaleden geçip İstanbula demir atar düşman gemileri, ardından İzmir'in işgali, Karadeniz' de Yunanista'nın Pontus hayali, Samsun'da Rumlar arkasına alır İngilizleri, Tayin edilir Mustafa Kemal 9.Ordu Müfettişi ve Bandırma Vapuru ile Samsun'a kırar dümeni, yakalanmak, tutuklanmak, sürülmek ölüme denk aklında kurtuluş mücadelesi, adımı attığı ilk yer Karadeniz'de, tek bombalanmayan Tütün İskelesi, 6 günün ardından rahatsızlığı bahanesi nedeniyle Havza kaplıcalarına geçiş stratejisi, orada kurulur Müdafa_i Hukuk Cemiyeti, yapılır ilk mitingi ve yayınlanır Havza genelgesi, halkın uyandırılır işgallere tepkisi...
Milli Mücadelenin başladığı gündür 19 Mayıs 1919 Atamızın Samsun'a çıktığı günü, o günlerde yerel halkın "Gazi Günü" bugün tüm yurdumuzda Atamızın "benim doğum günüm" dediği gün Milli Bayram Günü...
Kutlu Olmuştur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ta düzenlenen kutlamaları, ilk ''Jimnastik Şenliği'' adı altında düzenlenmesini istedi.
Zihinsel, ruhsal gelişimin, bedensel gelişimle bütünleşeceğini söyler gibi, 'Gençlik ve Spor Bayramı'...
Ruhsal dayanıklılığın, manevi gücün, köklerine bağlılık, inanç ve kararlılıkla mümkün olduğunu; milli mücadele ruhu ile ortaya koyan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vatanın geleceği olan fikri hür, vicdanı hür irfanı hür gençlerimizin, zihinsel çevikliğinin, bedensel sağlamlıkla bütünleneceğini söylemektedir bu bayramı armağan ederken.
Gençlik, çevik, çelik zırhlı duvar.. "dağ başını duman almış gümüş dere durmaz akar güneş ufuktan şimdi doğar yürüyelim arkadaşlar"
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız içimizdeki tüm coşkusu ile kutlu olsun!!
Gülnur İpin Harbek
Uzm.Klinik Psikolog
@uzm.psk.gulnuripinharbek
[email protected]
YORUMLAR