Kemal SUNAL'ı sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz...
Halil Kocakabak

Halil Kocakabak

Kemal SUNAL'ı sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz...

04 Temmuz 2022 - 14:33

Merhaba kıymetli okurlarım, bu makalemde çocukluk yıllarımda televizyon ekranlarından yüzümü güldüren belkide ilk insan olan Türk sineması ve Yeşilçam'ın Kemal abisini anacağım. Türk sinemasında bugün bile sevilerek hala çok izlenen yapımlarında başrol oynayan ve tam adı Ali Kemal Sunal olan sanatçı, Malatyalı Mustafa Sunal ile Saime Hanım'ın ilk çocuğu olarak 11 Kasım 1944'te İstanbul Küçükpazar'da dünyaya gelmiştir. Daha sonra Sunal'ın Cemil ve Cengiz adı verilen iki kardeşi daha oldu. Okul hayatına Mimar Sinan İlkokulu'nda başlamıştır. Sonrasında Vefa Lisesi'ni okuduktan sonra mezun olan Kemal Sunal; dar gelirli bir ailede büyümesi nedeniyle haşarı bir yapısı olsa da mutlu bir çocukluk yaşamıştır. Dar gelirli bir aile de büyümesinden o insanların halini bilerek zorluklarıyla birlikte en yalın haliyle bu durumu beyaz perdeye de en iyi şekilde yansıtmıştır. 1957 senesinde dünyaya gelen aslen Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesinden olan Gül SUNAL ile Devekuşu Kabare'nin Ankara turnesi sırasında tanışan Kenal SUNAL 1975 yılı Nisan ayında Beyoğlu Evlendirme Dairesi'nde evlendi. Bu evlilikten Ali ve Ezo isimlerini verdikleri iki çocukları oldu.  Türk halkının o dönemdeki yaşadığı sıkıntıları tatlı ve gülümseten bir şekilde mizahi yönlü işleyerek sinemaya aktaran ve filimlerinde genel olarak toplumsal mesajlar veren Kemal SUNAL ilk tiyatro sahnelerinde buluştu sevenleriyle.  

Lisede amatör olarak ilk kez "Zoraki Tabip"le sahneye çıkan Sunal, aynı tarihlerde oynadığı bir oyun ile Akşam gazetesinin düzenlediği liseler arası tiyatro yarışmasında "En İyi Karakter Oyuncusu" ödülünü aldı.

Unutulmaz sanatçı, profesyonel tiyatro oyunculuğuna 1966'da başladı. Kenter Tiyatrosu'nda ilk kez "Deli İbrahim" adlı oyunda sahneye çıkan Sunal, canlandırdığı "celladın yardımcısı" rolüyle repliği olmamasına rağmen seyirciyi güldürmeyi başararak, dikkatleri üzerine çekti.

Sunal, 1981'de Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulunda başladığı vatani görevini, Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki usta birliğinde tamamladı.

Kenter Tiyatrosu'nda uzun süre kalmayan Sunal, oyuncu Bülent Kayabaş ile tanışmasına vesile olan ve henüz yeni kurulan Pendik Tiyatrosu'na katıldı.

Sinema ve tiyatronun, gülen ve güldüren yüzü Sunal, bir yandan tiyatroya devam ederken şu anki adı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'nda 2 yıl öğrenim gördü. Eğitimini yoğun tiyatro turneleri sebebiyle yarım bırakan Sunal, 1992'de çıkan öğrenci affı sonrasında üniversitenin 2. sınıfından devam ederek, 1995'te 51 yaşındayken mezun oldu.

Mezuniyet töreninde, "4 yıllık üniversite maratonu sonunda bitti ama benimki biraz zor bitti. Ben 4 yıllık üniversite hayatını 27 yılda bitirdim." diyen sanatçı, daha sonra radyo, televizyon ve sinema bölümünde yüksek lisans yaptı ve "Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" başlıklı tez hazırladı. Sanatçının tezi, aynı adla 2005'te ailesi tarafından kitaplaştırıldı. Sinemaya ilk "TATLI DİLLİM" filmiyle adım attı...

Pendik Tiyatrosu'nun maddi sorunlar nedeniyle kapanması sonrası, idol olarak gördüğü ve 4 yıl kaldığı Ulvi Uraz'ın tiyatrosuna geçen Sunal, ardından da Aksaray Küçük Opera'da, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahneye çıktı.

Devekuşu Kabare'de Sunal'ın oynadığı "Dün Bugün" adlı oyunu izleyen Münir Özkul, ünlü yönetmen Ertem Eğilmez'e, "Bak Ertem, bu çocuğa dikkat et. Bunda iş var." diyerek, Eğilmez ile Sunal'ın tanışmasını sağladı.

Sunal, Eğilmez'in 1973'te çektiği "Tatlı Dillim" filminin kadrosuna katılarak, sinemaya ilk adımı attı. Filmde Sunal'ın yanı sıra Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Filiz Akın da rol aldı.

Sanatçı, 1974'te Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Salako" filminin ardından 1975'te rol aldığı Zeki Ökten'in "Hanzo" ve "Şaşkın Damat" filmlerinde başrol oynadı.

Yeşilçam'ın en parlak yıllarından biri olan 1975'te, Rıfat Ilgaz'ın eserinden Eğilmez'in beyaz perdeye uyarladığı "Hababam Sınıfı"nda usta isimlerle rol alan Sunal, filmin ardından "Şaban" ve "İnek Şaban" lakaplarıyla tanınır oldu. Bunlar gibi bir çok filime imza atarak sanatın paradan daha çok önemli olduğunu gösteren ve o zor zamanlarda kendisi çok para kazanamamış olsada oyuncu arkadaşlarına ve bir çok insana maddi manevi destek olan Usta oyuncumuz Kemal SUNAL'ı takdir etmemek elden değil. Sen bizi hem güldürdün hemde çok güzel mesajlar verdin. Nerden nereye şimdi halen filimleri sevilerek izlenen ve bugün yaşadığımız bu zaman da bile toplumsal mesajları alınan Halk'ın sorunlara mizahla yaklaşmış 3 Temmuz 2000 tarihinde aramızdan ayrılan çocukluğumuzun Kemal Abisini sevgi, saygı, tebessüm ve rahmetle anıyoruz. Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum