Kardeş Kültür Azerbaycan
Reklam
Hayrettin Bulut

Hayrettin Bulut

Kardeş Kültür Azerbaycan

09 Temmuz 2024 - 17:43

Azerbaycan Kültür ve Edebiyat Haftası", Azerbaycan'ın büyük şairi Muhammed Fuzuli'nin doğum gününün 530. yıl dönümüyle Konya'da kutlanacak.


Türkiye Büyükelçiliğimize bağlı Azerbaycan Kültür Merkezi Müdürü Samir Abbasov, Konya Bölge Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Yünden ile görüştü. Toplantıda devletlerimiz arasında her alanda üst düzey ilişkilere dikkat çekildi, kültür alanında işbirliği perspektifleri ele alındı.


Köklü bir geçmişe sahip olan ve kültürün beşiği olan Konya şehri ile Azerbaycan'ın bölgeleri arasında işbirliği yapılması, "Kardeş Şehirler" anlaşmasının imzalanması, Azerbaycan kültürünün Konya'da tanıtım projelerinin hayata geçirilmesi, Azerbaycan'ın bölgeleri arasında işbirliği yapılması, Bu yılın sonbaharında Konya Selçuk Üniversitesi'nde "Azerbaycan kültür ve edebiyat haftası" etkinlikleri Büyük Azerbaycan şairi Muhammed Fuzuli'nin 530. yıldönümü münasebetiyle Uluslararası Konferans, minyatür yarışması ve sergisi ile diğer ortak etkinliklerin düzenlenmesi projeler görüşüldü ve bu yönde çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.


Ayrıca Büyükelçiliğimize bağlı Azerbaycan Kültür Merkezi müdürü Samir Abbasov, Konya Mevlana Müzesi müdürü Dr. Naci BAKIRCI ile tanıştı.

Toplantıda, Konya'daki Mevlana Müzesi'nin Azerbaycan müzeleriyle işbirliği, müzenin el yazmaları kütüphanesinde saklanan Azerbaycan'la ilgili değerli el yazmaları ele alındı, gelecekte müzede saklanan eşsiz el yazmaları üzerinde araştırma yapılması ve bunların katalogunun hazırlanması konusunda mutabakata varıldı


Taraflar, bu yılın sonbaharında Konya'da düzenlenecek "Azerbaycan Kültür ve Edebiyat Haftası" etkinlikleri kapsamında söz konusu antik ve nadide el yazmalarının müzede sergilenmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Daha sonra Mevlana Müze Kompleksi'nde incelemelerde bulunuldu, müze müdürü Dr. Naci BAKIRCI Samir Abbasova, müze kompleksinde yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verirken, Türkiye'nin ileri düzeydeki restorasyon tecrübesinin Azerbaycan ile paylaşılması ve bu alanda işbirlikleri ele alındı. Dr. Naci BAKIRCI, Mevlana Müze Kompleksi'ni yılda 4 milyondan fazla turistin ziyaret ettiğini vurgulayarak, müzedeki eserleri ve köşeleri tanıttı.


Ziyarette, Mevlana Müzesi'nin eski ve nadide bir kopyası olarak kabul edilen ve kalıcı sergide sergilenen büyük Azerbaycan şairi Muhammed Fuzuli'nin Osmanlı döneminden kalma ve özel eserlerle yapılmış “Hediqetüs-süeda” eseri incelendi.

Toplantıda gelecekteki ortak işbirliği konuları tartışıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum