Sevgili okurlarım Balikesir Gömec'te gezerken ağaç oymaciligi ile uğraşan sevgili arkadaşımız mesleğinde başarılı
Ağaç oyma yapan
Sn GÜLEN GÜL ÇÖPOĞLU hamfendiyle tanıştık ağaç oymaciligi ile ilgili birkaç sorumuz oldu.
Ahşap Oymacılığı nedir?
Ahşap oymacılığı yüzyıllar öncesine dayanan bir sanattır. Mobilyaların yanı sıra heykel tasarımlarının da hazırlanmasında kullanılan ahşap oyma dekoratif uygulamaların resmedilmesidir. Ahşap oyma nedir sorusunun yanıtında sanat demek doğru olur.
Ahşap oymacılık sanatı nedir? sorusunda ise belirlenen dekoratif şekillerin ya da heykelin ağaç üzerine belirli malzemelerin kullanımı ile tamamen el işçiliği ile hazırlanan uygulamadır.
Ahşap oyma nasıl yapılır? sorusu ise belli tekniklerin, sabrın, eğitimin ve kesinlikle yeteneğin birleşmesi ile gerçekleştirilir olarak cevaplanabilir. Testere, zımpara, tokmak, keski, iskarpela gibi malzemelerin kullanımı ile ağaca istenen şeklin verilmesi mümkün olmaktadır.
Ahşap oymacılık sanatında alınacak eğitim kadar kişinin konu ile ilgili yeteneğinin de olması önemlidir. El yeteneği ile hazırlanan ahşap oymacılık ustanın elinde şeklin elde edilmesi işlemidir. Günümüzde belli dekoratif uygulamaların yapılmasında el işçiliğinin yerine çeşitli makinelerden de yararlanılarak uygulamanın hazırlanması sağlanabiliyor. Fakat her daim el ahşap oymanın el işçiliği ile hazırlanması önem taşımaktadır.
Ahşap Oymacılıkta Hangi Ağaç Kullanılır?
Yüzyıllar boyunca el işçiliği ile hazırlanarak gerçekleştirilen sanat uygulaması olan ahşap oymacılık günümüze kadar devam eden bir uygulamadır. Ahşap oymacılık sanatında istenen dekoratif çalışmanın hazırlanması için öncelikle uygulanacak olan şekil belirlenirken ağaç seçimi de yapılmalıdır. Heykel çalışmalarından mobilyalara kadar uzanan ağaç oymacılığında sedir, ceviz, abanoz, gül, gürgen, çam gibi ağaçlarından yararlanılmaktadır. Uygulama şekline ve uygulama sonrasında kullanılacak olan alana göre de değişim göstererek değişen ağaçlardan yararlanılabilmektedir.
Ahşap oymacılık sanatının icrası Orta Asya’dan beri Türklerin tercih ettiği bir seçim olmak ile beraber ahşap oymacılık günümüze kadar ustadan çırağa geçerek devam etmektedir. Ahşap oymacılık sanatından yararlanarak ihtiyacınıza uygun olan çalışmaları hayata geçirebilirsiniz. Bu uygulamayı hayata geçirmek için özel bir el yeteneği ve ustalık gerekir. Bu yeteneğe ve ustalığa sahip değilseniz konu hakkında deneyimi ve uzmanlığı bulunan ustalardan destek alabilirsiniz.
Ahşap Oymalar Nerelerde Kullanılır?
Ahşaba farklı bir doku ve farklı bir anlam katan oymacılık sanatı farklı birçok ağaca uygulanabiliyor. Uygulamanın hayata geçirilmesinde ise yeteneğin yanı sıra konu ile ilgili eğitiminde alınması son derece önemlidir.
Ahşap oymacılık sanatı ile ilgili olarak gerçekleştirilecek olan tasarım çalışmalarında ihtiyacınıza uygun olan uygulamaya yer açarak evinizde ya da iş yerinizde bu özel uygulamaları kullanmanın avantajını elde edebilirsiniz. Farklı tasarım özelliklerine sahip olan ahşap oymacılık uygulamaları dekorasyonunuza sıcaklığı ve samimiyeti kazandıracaktır. Ahşap oymacılık ile hazırlanan tasarımlar doğal ürün özelliği ile ya da ahşap boyamadan yararlanarak da kullanılabilmektedir.
Ahşap Oymacılık Teknikleri Nelerdir?
Ahşap oymacılık sanatının hayata geçirilmesinde farklı tekniklerden yararlanılmaktadır. İnce işçilik ile hazırlanan ve ustanın ellerinde tasarlanan ahşap oymalar alçak ve yüksek kabartma tekniğine göre hazırlanmaktadır. Varlığını daima sürdüren ahşap oymacılık sanatının hayata geçirilmesinde farklı tekniklerden faydalanılırken aynı zamanda farklı ağaçlardan da yararlanılmaktadır.
Ahşap oymacılık sanatı ile hazırlanan tasarımlarda kimi zaman motifler kimi zaman ise farklı tasarım detayları hayata geçirilmektedir. Ahşap oymacılık teknikleri ustasından öğrenilmektedir. Genel olarak ustadan çırağa aktarılarak günümüze kadar ulaşan ahşap oymacılığında farklı tekniklerde uygulanmaya başlandı. Zaman ile beraber gelişme gösteren ahşap oymacılık geçmişten günümüze ulaşmış olan bir sanat olmak ile beraber gelecekte de yerini alacak olan özel bir tasarım uygulamasıdır
Uzman ağaç oymaci ustası
Gülen Gül Çöpoğlu
YORUMLAR