“ Arkadan çekiştirip duran, kaş göz hareketleriyle alay eden her kişinin vay haline! “ (Hümeze Suresi, 1)
Yüce Allah, Kuran’da, müslümanların birbirlerinin arkalarından çekiştirmelerini kendisinin beğenmediği bir ahlak olarak bildiriyor bizlere. Çekiştirmek yani beğenmediği,duyduğunda da hoşunaya gitmeyecek sözleri müslüman kardeşinin arkasından konuşmak kötü bir ahlak özelliğidir. Rabbimiz bu kötü ahlakı taşıyanların durumunun çok tehlikeli olduklarını “vay haline! “ diyerek bizlere bildirmektedir.O halde Müslüman gıybete girmemek için her zaman dikkatli ve şuuru açık olacak. Şeytanın kendisini kışkırtmasına asla izin vermeyecek.
Gıybetin toplum içindeki zararlarına değinirsek de şunları diyebiliriz;
İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerine zarar verir.Aralarında husumet çıkmasına sebep olur.Gıybet edilen ortamda bulunanlar bu konuşmalara şahit olurlar ve gıybeti edilen kişi hakkında olumsuz düşünebilir, önyargıya kapılabilirler.Ön yargılar birikerek insanlar arasında toplumsal bir hastalığa dönüşerek yayılır. Bu da insanların birbirlerine olan güvenlerini çok fazla zedelemiş olur. Müslümanların bu şekilde birbirleri hakkında gıybet yapmaları, inanan Müslümanları birbirlerinden uzaklaştırır, fırkalara böler. Gıybetle toplum içinde çok derin yaralar açılmış olur. Bu kötü ahlak dostlukları bozarak yerine zamanla kin ve nefreti getirir. Sevgisizliği de getiren gıybet, müslümanların kurtulması gereken çok önemli bir konudur. Cennet ahlakında yoktur gıybet. Bu yüzden Müslümanlar gıybete karşı uyanık ve dikkatli olmalıdır. Sevgisiz bir toplumun insanları çok daha derin ahlaki çöküntülere sürükleyebilir.
Sonsuz merhamet ve aklın sahibi Rabbimiz bir ayetinde gıybetle ilgili olarak şu şekilde buyurmaktadır ;
Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz kiminizin gıybetini yapmasın (arkasından çekiştirmesin.) Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? İşte, bundan tiksindiniz. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, tevbeleri kabul edendir, çok esirgeyendir. (Hucurat Suresi, 12)
Ayetten de anladığımız üzere gıybet, yüce Allah’ın beğenmediği ve bizlerden istemediği kötü bir ahlaktır. Toplumda sevginin,dostluğun,kardeşliğin tesis edilmesi için İnşaAllah artık gıybetten uzak duracağız ve kardeşlerimizi de uyaracağız diyelim. Unutmayalım ki güzel ahlak için emek verilmeli ve sabredilmelidir.
Sevgilerimle
Hüseyin Uçkun
YORUMLAR