Mardin turizmi yemekleri ve takılarıyla olduğu kadar giyim kültürü ile de çok farklı bir ilimizdir, en büyük ve önemli farklılığımız çok etnik kültürü bir arada barındırmasından gelir. Süryani, Yezid'i, Arab'i, Kürd'ü, Türk'ü çoğul etnik kültürden harmanlanmasından alır
Gelenek ve göreneklerine son derece bağlıdır. Bu gelenek ve göreneklerine göre de yaşayış tarzı, giyim ve kuşam bakımında yöresel özellikler taşır.
Erkeklerin giydikleri MEŞLAH ve başlarına sardıkları PUŞU her geçen gün biraz daha azalmaktadır. Kasaba ve şehirlerde halkın yüzde 70’i modern tarzda giyinmektedir. Mardin öyle farklı bir şehir ki ilk moda evi Mardin'de Paris modaevi olarak açılmış, giyimde pilot şehir olarak seçilmiştir. Mardin Sabancı Müzesi’nde Cumhuriyet dönemine ait ilk gelinlikleri görebiliriz.
Mezopotamya kadını'nı çok şanslı görürüm, İpekyolu'na yakın olmasından kaynaklı Halep, Şam ve Bağdat'tan gelen saf ipek kumaşlar Mardin'de satılır.
Kızıltepe ve ova köylerinde, sınıra yakın bölgelerinde, erkekler beyaz ve gri renk kumaştan FİSTAN dediğimiz uzun elbise giyer, başlarına da EGAL takarlar. Kadınların giyim tarzı ise parlak, renkli kumaşlardan yaptıkları uzun elbiseleri tercih ederler. Derik bölgesinde yaşayan kadınlarımız ise daha uzun kıyafetleri tercih eder, başlarında ise beyaz ve uzun KITTAN , kıttanın üzerine ‘de mor, pembe, yeşil renklerde HİRBİ bağlarlar, Derik kadını,) özgürlüğünü sever ve kemer bağlamayı sevmezler.
Mardin ve kırsal bölgelerinde, düğünlerde rengarenk kıyafetlerini giyer kadınlarımız, adına HUCUK dediğimiz özel bir elbisedir, bu elbiseye uygun Mardin takısı olan TELKARİ kemeri ve takılarını kullanırlar.
Mardin'de DARULZAHFERANE gittiğimizde yol üzerinde KALITMARA yani "kadın kalesi"nde Süryani kadınlarının 100'ü aşkın ipek kumaş dokuma tezgahları bulunur. Halkımız arasında giyim kuşam bağlamında bir söz vardır. "Moda Fransa'dan çıkar, Mardin'de uygulanır" derler...
Buradan bir yanlış'ı söylemek istiyorum, toplumun büyük çoğunluğu giyinmeyi ilerlemeyle, gelişimle karıştırıyor.
YORUMLAR