DÜNYA NEREYE GİDİYOR?
Lütfiye Kader

Lütfiye Kader

İzdüşüm

DÜNYA NEREYE GİDİYOR?

09 Aralık 2024 - 08:43


      Gördüğümüz ve göremediğimiz alanların kendi içlerinde sistemleri var.   Bu sistemlerin hepsi bir denge içinde. Aslında Evren’in de Dünya ‘nın da yaşam anahtarı kendi içindeki sistemlerde saklı.

       Doğal sistemler Dünya barışını bozmaz ama sistemlere müdahale edersek kendimiz de bu bozukluğun içine gireriz. Ne kadar gelişirseniz gelişin, tekrar başa dönme döngüsü sistemin gereğidir. Bir dönme dolaba binerseniz, en yüksek noktaya çıktıktan sonra aynı şekilde yere inersiniz ya da yere inmek zorunda kalırsınız.

Peki, değişen nedir? Yukarıya çıkarken farklı yerler görür, farklı duygular yaşarsınız. Yukarı çıkarken yanınızda ne taşıdığınızın önemi, yere düşme hızına bağlı olarak değişir. Sizi aşağı doğru çeken yerçekimi kuvveti ile havanın kaldırma kuvveti birbirine zıt çalışır. 

Güç taşısanız da, hiçbir şey taşımasanız da yere inerken düşme hızınız havanın kaldırma kuvvetine bağlıdır. Havasız bir ortamda taşıdığınız ağırlığın önemi olmaz. Çünkü kaldırma kuvvetinin etkisi yoktur. Bu yüzden ağırlık taşınsa da taşınmasa da yere, yerçekimi kuvvetinin etkisiyle aynı hızla düşerler. Aynı çekim ortamında olmak kaydıyla, bir kg demir ve bir kg pamuğun havasız ortamda aynı hızla yere düşmeleri gibi.  Çünkü havanın kaldırma kuvveti havanın miktarına, bulunduğu yerin yüksekliğine göre de değişir. 

Bütün meselenin özü şudur: 

Kaldırma kuvvetini neler etkiler? Halk mı? Doğa mı? Manevi güçler mi?

Sistemin en yükseğe çıkma seviyesinin yeri hakkında ne gibi ön görüleriniz, yere düşme gerekçeleri ve nedenleri neler olabilir?

Yüksekte kalma sürelerini neler belirler?

Bu soruların yanıtlarını yazının yorum kısmına bırakırsanız ülke insanlarının düşünce farklılıklarını görerek sistemin doğru çalışıp çalışmadığının da bilimsel bir değerlendirmesi yapılabilir.

                                                                                                    08.12.2024

                                                                                                  Lütfiye KADER

                                                                                 Uzm. Fen Bilimleri. Öğretmeni

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • Feriha Danışman
    1 gün önce
    Yine güzel bir yazı okudum.Bilim toplumsal olayların açıklanmasında ancak bu kadar güzel kullanılabilir.Birilerinin her şeye meydan okuyarak yükselmesine nelerin sebep olduğunu en iyi gören,yaşayan biziz. Kesinlikle sebepler arasında "doğa"olamaz
  • İbrahim Berksoy
    2 gün önce
    Arşimet'in meşhur bir sözü vardır: "Bana bir dayanak noktası verin, dünyayı yerinden oynatayım." Destek noktası olmadan fiziksel kuvvetler arasında bir denge ilişkisi kurulamaz. Kuvvet kolu yardımıyla bir "moment" elde etmek için bu destek noktasına ihtiyacımız var. Her düşünce veya teori için de sağlam bir destek noktamız olmalı. "Arşimet noktası" olarak da bilinen bu "dayanak noktası", doğada ve toplumda olup bitenleri anlama ve yorumlamada bize tutarlı bir bakış açısı kazandıracaktır. Sayın yazarımızın yazısında okurlarına sorduğu soruların yanıtları "ezbere" verilecek türden değildir. Bu soruları yanıtlayabilmek için her şeyden önce sağlam bir doğa bilimleri bilgisine (fen bilgisi) ve doğa felsefesi anlayışına sahip olmamız gerekir.
  • Lütfiye Kader
    1 gün önce
    Değerli okurum, Elbette sorularım ezbere yanıtlanacak olmasa da, çoğu zaman yaşanmışlık tecrübeleri çağrışım yaptırabilir. Açıklamalı örneklemelerim bir düşünme eylemine girmek içindi. Sorularıma verdiğiniz yanıt ve yazıma gösterdiniz ilgi için çok teşekkür ederim.
  • Mustafa Yılmaz
    2 gün önce
    iyi günler hocam,işin özü emek harcamadan çok çabuk yükseğe çıkarsan,çok çabukda inersin.Saygılar
  • Lütfiye Kader
    1 gün önce
    Değerli okurum, İşin özetini yakalamışsınız. Teşekkür ederim.