HOMEROS YARIŞMASINA GÖLGE Mİ DÜŞTÜ!
Reklam
Lütfiye Kader

Lütfiye Kader

İzdüşüm

HOMEROS YARIŞMASINA GÖLGE Mİ DÜŞTÜ!

19 Ekim 2024 - 22:40

    Milattan önce 9.yüzyılda Sakız Ada’sında doğduğu düşünülen büyük Yunan ozanı Homeros'un hayatının bir döneminde İzmir 'de yaşadığı düşünülmektedir. Homeros, günümüze kadar ulaşan efsanevi yapıtları İlyada ve Odysseia ile ‘Dünya Tarihi’nin ilk ve en önemli ozanıdır. Çanakkale Boğazı’nın girişindeki Troya Beyliği’nin bir başka adı İlion'dur. İlyada, İlion'un destanı demektir. Odisseus, Yunan mitolojisinde İthaka kralıdır. Laertes ile Antikleia'nın oğludur. Truva Savaşı sonucu Truva'nın düşmesinden on yıl sonra Odisseus'un zor geçen bir yolculukla İthaka'ya evine dönüşüne kadar başından geçen maceralar Odysseia'da anlatılır. Homeros tarafından kaleme alınan İlyada Destanı, Yunanlar ile Truvalılar arasındaki savaşı anlatır. Bu eserleri değerli kılan en önemli etmenlerden biri, temasının antik çağın en önemli savaşlarından biri olan Truva savaşını anlatırken Antik Yunanlı- ların inanç sisteminin bir parçası olan kader algısına bakış açılarını da yansıtmalarıdır.
     
    Egeli  Ozan Filozof Homeros ‘un İLYADA VE ODİSEUS   destanlarının insanın gelişimine katkı sunduğu için değerli  ve önemlidir. Odesa destanı,  bireyin gelecekteki eylemlerini şekillendirmek adına bugünden bazı önlemler alması fikrine dayanır. Batı Edebiyatında en önemli eserlerden birisidir.  Antik Yunan Çağı ozanı Homeros ODİSEUS destanında; deneyimlerden ders almayı, öngörü sahibi ve vizyon sahibi olmayı, yeni düşünceler üretilerek geleceğe ışık tutmaktadır. 
     
    12 Ekim 2024 cumartesi tarihinde Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezinde  Pem Ajans -Mehmet Kurt Ajans Başkanı & Bizimizmir Medya Grubu İmtiyaz Sahibi Mehmet Kurt  özverisi ve İzmir sevgisiyle “Homeros Yarışması’nı “ üç yıldır sürdürüyor.  İzmir ‘in ozanı  İzmir ‘in kültürünü ve  medeniyetinin anlamını içselleştiren Homeros un , yirmi kategoride açılmıştı. Ben de bunca yıllık doğa ve çevre gönüllüsü olarak yaptığım çalışmalarla ve  projeler ile  ‘Güzel İzmir ‘ için Odiseus vizyonunu yaşatmak istediğimden dolayı  yarışmaya katıldım. Şartname başvurusunda kendini ve amacını tanıtım isteniyordu. Beş dakikalık kendini ve amacını çalışmalarını anlatan video iki resim ve çalışmalarla ilgili fotoğrafların eklenip We- Transfer ile gönderilmesi gerekiyordu.  Videomu Kemeraltında “Ateş-Anıt ”denilen profesyonel bir kişiyle hazırladık We -Transfer ile [email protected] adresine gönderdik. Mail hesabımda bu dosyamın gönderilme ve iletilme bilgisi var.  Yarışmayı ( Çevre ve Doğa) kategorisinde Mehmet Kurt’un ajansında yazar Ahmet Aydın Akansu kazandı.

    Yarışmanın önemine dayanarak mı , yoksa kimsenin gönlü kırılmasın diye mi yarışmanın jüri sayısı yüz kişiydi. Bu bir olimpiyat yarışması ya da ulusal bir yarışma değildi. Ayrıca yarışmaya katılan bir arkadaşım, hem yarışmaya katılıp hem de jüride bulunan insanların olduğunu söyledi. Kendisi bunları görünce yarışmadan çekilmiş. Organizasyon sahibi Sayın Mehmet Kurt’a dosyamı almak istediğimi mesajla ilettim. O da tabi dedi ve gönderdi. jüri üyelerine ben bunu verdim dedi. Gönderdiği dosya dediği şey sadece başvuru formunda yarışmaya katılma amacı ve düşüncelerimi açıklayan kısa bir tanıtım idi. Mehmet Bey’e bu sadece başvuru önsözü dedim. Dosyamda istediğiniz video ve çalışmalarımla ilgili sunu ve iki adet de fotoğrafım olduğunu söyledim. Bana dosya gelmediğini söyleyince mail hesabımdaki belgenin resmini çekerek gönderdim. 
     
 Güzel , iyi niyetle yola çıkılmış ve kültürel zenginliğimize katkı sunan bir yarışmanın, arka tarafı ne yazık ki karanlık kaldı. Böyle güzel bir amaçla yola çıkılan ve Homeros’un antik çağda yaşanılan Truva savaşlarında Odiseus’un insan gelişmesine sunacağı katkıya ne gibi bir katkı sunmuştur bu yarışma? Bu yarışma, böyle bir organizasyon ve taraflı bir anlayışla yarışmaya katılan insanlara, yarışmacılara, ‘Güzel İzmir’imize ‘ yapılan çok büyük haksızlık ve saygısızlıktır. Bu soruları sormak vicdanen
benim borcumdur.

Yarışma şartnamesi yeterli midir? Yarışmanın jüri sayısı neden yüz kişidir?

Yarışma ön seçimli olsaydı belki başvuru formu geçerli olabilirdi. Ama şartnamede böyle bir açıklama ve kural yok. 

Yarışmaya katılıp jüri üyesi olan var mıdır?

Bu organizasyonu yapan Pem Ajans sahibi kendi ajansında çalışan birinin yarışmaya katılması ne kadar etiktir?
Dosyayı İki defa gönderdikten sonra tamam diyerek onaylayan Mehmet Kurt ‘un onayı kendisi ile çelişmektedir? Bu konu dosyanın gönderimine dair profesyonel bir video ve fotoğraf uzmanı ‘Ateş Anıt’ Kamuran Aydın Bey ‘e sorulabilir.

Ülkenin kötü gidişatının etkisinden bir nebze çıkararak insanın, doğanın, çevrenin, bilimin, dürüstlüğün ve ahlakın gelişimine katkı sunacak nice doğru dürüst yarışmalar diliyorum.
                                                                                                                19.Ekim.2024
                                                                                                                Lütfiye Kader
                                                                                   Em. Uz. Fen Bilimleri Öğretmeni

YORUMLAR

  • 0 Yorum